Onko sinulla hyvä kasvomuisti? Saatat olla supertunnistaja
Olet kahvilassa. Viereisessä pöydässä istuu sinulle tuntematon henkilö, jonka kanssa katseenne kohtaavat. Viikkoja myöhemmin sama ihminen kävelee vastaasi kadulla. Tunnistaisitko hänet?
Imetys saattaa tukea naisen aivojen toimintakykyä vielä vuosikymmeniä myöhemmin
Lapsiaan imettäneet naiset suoriutuivat yli 50 ikävuoden saavutettuaan kognitiivisia kykyjä mittaavissa testeissä paremmin kuin naiset, jotka eivät olleet imettäneet, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Taipumus sairastua metaboliseen oireyhtymään vaikuttaa aivotoimintaan jo nuorena
Metabolinen oireyhtymä vaikuttaa aivotoimintoihin ja psyykkiseen hyvinvointiin. Vaikutukset aivoissa näkyvät jo ennen kuin oireyhtymä puhkeaa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Jokaisella olisi hyvä olla joku, joka kuuntelee
Hyvä kuuntelija auttaa pitämään aivot toimintakykyisinä ja ajattelun joustavana, tuoreessa tutkimuksessa selvisi.
Miksi herkkuja on vaikea vastustaa? Aivojen opioidijärjestelmän ja ruoanhimon välillä on löydetty yhteys
Yksi kulkee järkkymättä kahvilan leivosrivistön ohi, mutta toisen on suorastaan mahdoton vastustaa näkemiään herkkuja – miksi? Vastaus saattaa löytyä aivojen opioidijärjestelmästä.
Järsi aivosi pirteiksi – pureskelu pitää valppaana sekä edesauttaa muistia ja oppimista
Pirtelö, smoothie tai sosekeitto on kiireisen syöjän pelastus. Jos ruoan kuitenkin nauttii vain nestemäisessä muodossa, sillä voi olla turmiollisia seurauksia aivoille.
5-HTP on serotoniinin esiaste – voiko ravintolisä helpottaa masennuksen oireita?
5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on elimistön tuottama serotoniinin esiaste. Luontaistuotekaupoista ja apteekeista reseptittä saatavaa valmistetta käytetään muun muassa masennusoireiden hoitoon. Mitä tutkimusnäyttö sanoo aineen tehosta?
Oksitosiini on rakkaushormoni – mutta myös paljon muuta
Oksitosiini hyrrää, kun halataan. Se tunnetaan rakkaushormonina, mutta sen vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle.
Ikävuodet karttuvat ja aivot vanhenevat – kuinka käy ajattelun?
Miten havaitsemme asioita ympäristöstämme? Miten painamme ja palautamme havaitsemiamme ja oppimiamme asioita mieleemme? Miten aivomme käsittelevät vastaanottamaansa tietoa? Mitkä asiat vaikuttavat kykyymme oppia? Miten ihmisen vanheneminen vaikuttaa tuohon kaikkeen?
”Luovan ajattelun edellytys on, että valitsemme vähemmän kuljetun tien”
Kesä ja kärpäset, nuotio ja makkara, kuppi ja kahvi. Melko tyypillisiä sanapareja. Jotta aivot pääsisivät luovan ajattelun tilaan, niiden on ensin raivattava tieltään tämänkaltaiset liian itsestään selvät mielleyhtymät. Avuksi rientävät aivoaallot.