Avoimuus on uteliaisuutta niin ulkoisille kuin sisäisille kokemuksille

Viimeksi päivitetty: |

Avoimuus uusille kokemuksille on yksi viidestä suuresta persoonallisuuden piirteestä ulospäin suuntautuneisuuden, tunnollisuuden, sovinnollisuuden ja neuroottisuuden ohella.

Avoimus näkyy mielikuvituksen rikkautena ja älyllisenä uteliaisuutena

Avoimuutta uusille kokemuksille kuvataan muun muassa seuraavien ulottuvuuksien avulla:  

Avoimuus voi näkyä mielikuvituksen rikkautena. Uusille kokemuksille avoin herkistyy esteettisten kokemusten äärellä. Avoimuus tarkoittaa myös avoimuutta myös omille tunteille ja tuntemuksille. Luonteeltaan avoimet pitävät lisäksi vaihtelusta ja ovat älyllisesti uteliaita.   

Vain vähän avoimet pitävät kiinni totutusta

Avoimuus-jatkumon toisessa päässä ovat he, jotka suhtautuvat uusiin kokemuksiin – niin ulkoisiin kuin sisäisiin – epäilevästi. Heille tärkeitä ovat perinteet ja käyttäytyminen tavalla, jota pidetään yleisesti ”normaalina”. Tutut ja turvalliset rutiinit ovat heille tärkeämpiä kuin uudet kokemukset.

Useimmat ihmisisitä asettuvat jatkumolla näiden ääripäiden välille.

Avoimuus on yhteydessä luovuuteen ja älykkyyteen. Siksi moni kokemuksille avoin pärjää taiteellisilla aloilla, mutta toisaalta myös luovana tieteentekijänä.

Avoin innostuu helpommin myös vaarallisista kokeiluista

Koska kokemuksille avoin on laajasti utelias ja kokeilunhaluinen, on piirteellä myös varjopuolensa: Avoin lähtee muita helpommin mukaan myös kokeiluihin, joihin joihin sisältyy riskejä tai jotka voivat olla suorastaan vaarallisia. He esimerkiksi ovat  muita kiinnostuneempia huumekokeiluista.

Huumaavien aineiden ja avoimuuden suhdetta on tarkasteltu myös toisin päin: Esimerkiksi psilosybiinin (ns. ”taikasienet”) ja LSD:n on huomattu lisäävän ihmisten avoimuutta uusille kokemuksille. Psilosybiinin vaikutukset voivat kestää pitkäänkin.

Avoimien tyyppien kokeilunhalukkuus näkyy myös asenteissa seksiä kohtaan. Heillä on enemmän seksikokemuksia ja mielikuvituksellisempia fantasioita.

Avoin on muita herkempi muutamaan puoluekantaansa

Avoimuus näkyy myös poliittisessa suuntautumisessa. Avoimet ovat liberaalimpia ja vähemmän kiinnostuneita perinteisemmästä, konservatiivisesta ja autoritaarisesta politiikasta.

Toisaalta on myös huomattu, että  avoimien voi olla muita helpompi muuttaa puoluekantaansa.

Eri ikäisillä avoimuuskin on erilaista

Eri-ikäiset ihmiset saattavat olla avoimia eri tavalla: Eräässä tutkimuksessa nuoret ihmiset olivat avoimia erityisesti tunteille ja keski-ikäiset olivat avoimia erityisesti ideoille. Heitä vanhemmat puolestaan olivat avoimia sekä tunteille että ideoille.

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
2 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
~Meri~
~Meri~
2 vuotta sitten

Avoimuus uusille kokemuksille oli se mitä näistä viidestä sain eniten. Oon luova ja utelias ja avoin ulkoisille kokemuksille ja myös sisäisille oonhan myös ambivertti. Seikkailija oon mutta en mä ihan kaikkea tekisi pitää olla myös varovainen ja harkitseva. Uhkapeluri oon ja otan riskit siinä mutta myös se pitää olla hallinnassa ja olla siinäkin harkitseva. Mulla ei o addiktioluonne ja addiktio on rutiini jota toistetaan koko ajan enkä voi sietää sellaista kun oon vaihtelunhaluinen. Vaihtelua ja vaihtoehtoja on hyvä olla elämässä ja päivissä että ei joka päivä samaan aikaan toistaisi vaan samoja rutiineja ja olisi kuin Päiväni murmelina. Variatio delectat. Taikasienet psilosybiinit auttavat erittäin hyvin depressioon ja piristävät ja se on erittäin hyvä asia. Depressiossa ei jaksa, mikään ei tunnu miltään eikä mistään saa mitään irti niin ne auttavat ja piristävät ja sitten alkaakin tuntua joltain, saa jostain jotain irti ja jaksaakin taas tehdäkin jotain asioita ja askareita ja välillä tuntee myös surua ja itkee niin kuin kaikkien kuuluukin mutta se menee ohi eikä siihen vajoa eikä se jää päälle. Ei tarvi ottaa koko ajan joka päivä vaan vähäinenkin annostus auttaa ne on aika tehokkaita mutta sitten on myös mikroannostus. Fantasioita ja fetissejä on ja välillä voi ottaa vähän afrodisiakkeja ja adaptogeenejä.

Markus
Markus
5 kuukautta sitten

Jos avoimuus ja luovuus on huumeiden käytön varassa, niin sittenhän niitä ei taida kirjoittajan persoonassa oikeasti olla, vaan on siellä asteikon toisessa päässä. En suosittelisi huumekokeiluja kenellekään, koska emme tiedä geenikarttaamme ja psykoosisairauden puhkeamisen riski päihdekäytön seurauksena on osalla todellinen riski. Itse koen että en tarvitse mitään kemikaaleja innostumiseen ja luovuuteen. Se että mieliala on joskus matalampi on ihan normaalia, eikä sitä pidä heti tulkita depressioksi, tietenkin mieli reagoi siihen, mitä elämässä tapahtuu. Voihan sitä omaa huumeriippuvuuttaan perustella ”itsehoitona”, mutta se on kyllä enemmänkin itsepetosta. Nautitaan elämästä ja avoimuudesta ilman päihteitä!