Introvertit ymmärretään jatkuvasti väärin niin työelämässä kuin sosiaalisissa suhteissa. On tullut aika listata, miksi juuri introvertti on niin hyvä tyyppi.
Introvertti. Kyllä, juuri se ujo ja mykkä hahmo, joka kekkereillä pälyilee toisia huoneen nurkasta ja lähtee ensimmäisen tilaisuuden tullen mihin tahansa, missä saa olla yksin, täysin yksin.
Kyllä vain, Juuri se työkaveri, jota ei juuri koskaan näy ja vielä harvemmin kuulee. Liikkuu huhuja, että introvertti on nähty kahvihuoneessa joskus loppuvuodesta 2016.
Kyllä, kyllä. Juuri se hiirulainen, jonka kanssa vaihdoit ensitreffeillä noin kolme ja puoli sanaa. Eikä toisia treffejä tullut.
Lue myös: Introvertit haluavat olla aina yksin ja 6 muuta väärää käsitystä introverteista
Voi introvertti toki olla kaikkea tuota, mutta harvemmin. On näet niin, että introverttiydessä on muutama aika hyvä puoli, jollei suorastaan supervoima:
Introvertti keskittyy yhteen asiaan kerrallaan
Introvertti osa kyllä multitaskata siinä missä kuka tahansa muukin (eli ei muuten kovin hyvin), mutta hän ei halua. Monen asian tekeminen kerrallaan on introvertista kuluttavaa, stressaavaa – ja ennen kaikkea tehotonta.
Introvertti saa paljon aikaan, koska hän nauttii suunnattomasti siitä, että hän saa paneutua yhteen asiaan kerrallaan. Aloitetaan alusta eikä pysähdytä ennen kuin on päästy loppuun.
Supervoiman kääntöpuoli:
Joskus introvertti syventyy nauttimaan työn alla olevasta tehtävästä niin perusteellisesti, että hän ei osaa lopettaa.
Toivottavasti silloin löytyy paikalta avulias työkaveri, ystävä tai perheenjäsen, joka voi lempeästi nykäistä introvertin muihin askareisiin.
Introvertti osaa kuunnella
Koska introvertti ei ole koko ajan suunta päänä kailottamassa omia näkemyksiään ja mielipiteitään, hän pystyy keskittymään toisten kuuntelemiseen.
Kuuntelemalla keskustelukumppaneitaan introvertti osoittaa arvostavansa heidän ajatuksiaan. Hän pystyy myös aikansa kuunneltuaan tiivistämään kuulemansa, tekemään synteesiä ja esittämään johtopäätöksiä. Introvertti jos kuka on työpalavereissa se, joka vetää keskustelun rönsyt, päälauseet ja sivujuonteet yhteen.
Supervoiman kääntöpuoli:
Joskus voi tietenkin käydä niin, että introvertilla on kyllä mielessään vaikka minkälainen synteesi ja kymmenen toimenpide-ehdotusta – mutta hän ei vain saa sanotuksi niitä ääneen.
Silloin introvertti poistuu tilanteesta tyytymättömänä, koska häntä ei ”taaskaan kuunneltu” ja toiset samaan aikaan toteavat, että tälläkään kertaa se hiljainen tyyppi ei sanonut mitään.
Jos näin käy, rohkaise seuraavalla kerralla introverttia puhumaan! Se onnistuu eräällä melko yksinkertaisella viestinnällisellä apukeinolla: Kysy introvertilta, mitä mieltä hän on.
Lue myös: Ekstrovertit ympärillämme
Introvertti on harkitsevainen
Ettäkö tilattaisiin äkkilähtö aurinkoon? Tai lähdettäisiin keikalle juuri nyt? Tuskin. Moinen spontaanius onnistuu introvertin kanssa ani harvoin, sillä introvertit tunnetaan harkitsevaisuudestaan ja tavastaan tehdä päätöksiä huolellisesti punniten ja hitaasti harkiten.
Joku voisi väittää, että tällä keinolla elämästä tulee pääasiassa tylsää, mutta introvertti on toista mieltä. Hän tietää, että suunnittelu ja etukäteisvalmistelu ovat avain onnistuneisiin matkoihin, menoihin ja muihin tapahtumiin.
Supervoiman kääntöpuoli:
Jos elämääsi kuuluu introvertteja ihmisiä, onko mitään keinoa saada heidät mukaan mihinkään hetken mielijohteesta? Hyvin harvoin.
Mutta introvertti saattaisi hyvinkin haluta liittyä viikonlopun mökkiporukkaan (tai festarireissulle tai saunaillanistujaisiin) punnittuaan asiaa ensin tovin – jos hänet vain suinkin toivotetaan tervetulleeksi, vaikka vähän myöhemminkin?
(On tietysti aina mahdollista, että introvertti asiaa mietittyään toteaa, että kotona kirjan kanssa onkin oikeastaan mukavampaa.)
On niin, että meistä vain harva on äärimmäisen introvertti tai maksimaalisen ekstrovertti. Asetumme kukin janalla jonnekin näiden ulottuvuuksien väliin – jotkut niin keskelle, että kokevat enneminkin itsensä ambiverteiksi. Tutustu: Oletko ambivertti? Tee testi
Kallistutko sinä introverttiyden vai ekstroverttiyden suuntaan? Voit tutkiskella asiaa tekemällä Oletko introvertti vai ekstrovertti –testin.
Lue lisää introverteista:
- Introvertti parisuhteessa – selvitä itsellesi ainakin nämä neljä asiaa
- Mikä introvertti? Introversion lyhyt oppimäärä
- Voiko introvertti kärsiä ”krapulasta” ilman tippaakaan viinaa?
- Varautuneesta vauvasta kasvaa introvertti aikuinen
- Ahdistuneisuus on yleisempää introverttien keskuudessa
- Introverttivanhemman selviytymisopas – 9 keinoa lastesi lapsuusvuosista selviämiseen
- Elämä introverttina ekstroverttien maailmassa on yhtä itsensä ylittämistä