Jokaisella olisi hyvä olla joku, joka kuuntelee

Viimeksi päivitetty: |

Hyvä kuuntelija auttaa pitämään aivot toimintakykyisinä ja ajattelun joustavana, tuoreessa tutkimuksessa selvisi.  

Sosiaaliset suhteet tekevät ihmiselle hyvää. Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa huomattiin, että erityisesti hyvä kuuntelija voi hidastaa ikääntymisen aiheuttamia muutoksia aivoissa ja ajattelukyvyssä. 

Alzheimerin tautiin sairastuu Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuosittain noin 14 500 ihmistä. Se on etenevä aivosairaus, joka lopulta murentaa ihmisen kyvyn muistaa, käyttää kieltä, tehdä päätöksiä ja ylipäätään elää itsenäisesti. 

Alzheimerin tautiin sairastutaan tyypillisesti vasta vanhemmalla iällä – se alkaa yleistyä 65 ikävuoden jälkeen – mutta sairaus voi puhjeta alle viisikymppisenäkin. 

Yksinäisyydessä aivot vanhenevat vuosia

Nyt tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että uskotun kuuntelijan puuttuminen elämästä 40–50-vuotiaana, vanhentaa aivoja useita vuosia.

Tutkijat puhuvat kognitiivisesta resilienssistä. 

”Kognitiivinen resilienssi on puskuri aivojen ikääntymistä ja siihen liittyviä aivosairauksia vastaan. Tutkimuksemme vahvistaa käsitystä siitä, että ihmiset voivat itse vaikuttaa niin omien kuin läheistensä aivojen toimintakykyyn”, tutkimusta johtanut neurologian apulaisprofessori Joel Salinas New Yorkin yliopistosta sanoo. 

Tutkimuksessa oli mukana 2171 henkilöä, joiden keski-ikä oli 63 vuotta. Heiltä tiedusteltiin muun muassa, onko heillä elämässään ihmistä, joka tarpeen tullen kuuntelee, neuvoo ja välittää. 

Aivojen ikääntymisen mittana tutkimuksessa oli muun muassa aivojen tilavuudessa havaitut muutokset, joita tarkasteltiin magneettikuvauksen (MRI) ja erilaisten neuropsykologisten mittareiden avulla. 

Salinas kertoo, että jokaista menetettyä tutkimuksessa käytettyä aivojen tilavuusyksikköä kohti yksinäiset olivat kognitiiviselta iältään 4 vuotta vanhempia kuin he, joilla oli elämässään joku, jolle uskoutua.

”Ne ovat arvokkaat neljä vuotta. Liian usein heräämme huolehtimaan aivoterveydestämme vasta paljon vanhempina. Silloin jäämme paitsi kaikkia niitä hyötyjä, joita ennakoiva työ aivojemme hyväksi voisi tuoda”, Salinas sanoo. 

Kenelle voisit itse ryhtyä kuuntelijaksi?

Salinas suosittelee myös jokaista lääkäriä kysymään potilailtaan, onko näillä elämässään kuuntelevia läheisiä.

”Yksinäisyys on yksi monista masennuksen oireista ja sillä on myös muita kielteisiä seurauksia ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Kysymykset sosiaalisista suhteista ja yksinäisyyden kokemuksista paljastavat lääkärille tärkeää tietoa potilaan olosuhteista ja hyvinvoinnista  myös yleisemmällä tasolla”, Salinas sanoo. 

Tutkijat uskovat, että tulevaisuuden tutkimus tuo entistä tarkempaa tietoa psykososiaalisten tekijöiden biologisista mekanismeista sekä niiden yhteydestä aivoterveyteen.  

”Emme vielä täysin ymmärrä psykososiaalisten tekijöiden biologiaa. Tutkimuksemme antaa kuitenkin jo nyt konkreettisia, biologiaperusteisia syitä sille, miksi meidän kaikkien pitäisi yrittää löytää hyviä kuuntelijoita elämäämme – ja tulla sellaisiksi myös itse”, Salinas sanoo. 

Lähde: Having a good listener improves your brain health

Tutkimusviite:  Salinas, J., O’Donnell, A., Kojis, D. J., Pase, M. P., DeCarli, C., Rentz, D. M., Berkman, L. F., Beiser, A., & Seshadri, S. (2021). Association of Social Support With Brain Volume and Cognition. JAMA Network Open, 4(8), e2121122. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.21122

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
missmaruzella
missmaruzella
3 vuotta sitten

Lohdutonta lukea tällaisista tutkimuksista – erityisesti näin korona-aikaan; entistä ankeampi fiilis ja tunne, että on epäonnistunut elämässä, kun elää yksin 24/7. Tosin pari vuotta sitten otetussa aivojen magneettikuvauksessa ei näkynyt muuta kuin normaalit aivot.

No, ehkä kuolema korjaa ennen muistisairautta, toivossa on hyvä elää 🙂
https://missmaruzella.com