Kaltoinkohtelun tunnelukko: ”Lopulta minut kuitenkin petetään”

Viimeksi päivitetty: |

Kaltoinkohtelun tunnelukko saa olettamaan, että muut ihmiset lähinnä hyväksikäyttävät, valehtelevat, huijaavat, manipuloivat ja ajattelevat vain itseään.

MIKÄ ON TUNNELUKKO?  ”Tunnelukko eli skeema on lapsuudessa tai nuoruudessa alkunsa saanut ja aikuisuudessa ihmistä itseään sekä hänen ihmissuhteitaan vahingoittava laaja ja läpitunkeva muistojen, tunteiden ja fyysisten tuntemusten kokonaisuus.”
– psykoterapeutti Jeffrey E. Young, skeematerapian perustaja

Mikä on kaltoinkohtelun tunnelukko? 

Kaltoinkohtelun tunnelukko (engl. mistrust/abuse) tarkoittaa sitä, että ihmisen on erittäin vaikea luottaa toisiin tai uskoa, että heidän aikeensa häntä kohtaan voisivat olla hyväntahtoiset. 

Tästä tunnelukosta kärsivästä tuntuu tuon tuosta, että hän on se, joka aina vetää lyhyemmän korren. 

Lisäksi on tavallista, että kaltoinkohtelun tunnelukosta kärsivä uskoo, että toisten pahansuopaisuus ja satuttavat teot eivät ole vahinko – tekojen on ollut tarkoituskin satuttaa. 

Miten kaltoinkohtelun tunnelukko näkyy käytännön elämässä?

Käytännössä kaltoinkohtelun tunnelukko saa aikaan syvää epäluottamusta toisia ihmisiä ja heidän tarkoitusperiään kohtaan. Toisiin ihmisiin ei ole luottaminen ennen kuin he ovat osoittaneet moneen kertaan olevansa luottamuksen arvoisia, jos silloinkaan. 

Toisten ihmisten hyväntahtoisia tekoja ja sanoja kaltoinkohtelun tunnelukosta kärsivä ei koskaan usko tuosta vain. Hänen ensimmäinen ajatuksensa on, että toinen on mukava vain, koska hän haluaa tai tarvitsee jotain. 

Monella on takanaan tavalla tai toisella traumaattinen lapsuus, mikä saa heidät ajatutumaan tuhoisasta suhteesta toiseen – tai välttämään ihmissuhteita kokonaan. 

Skeematerapian perustajan ja tunnelukkotyön pioneerin Jeffrey E. Youngin kehittämässä tunnelukkotestissä kaltoinkohtelun tunnelukkoa kartoitetaan seuraavanlaisten väittämien avulla:

 • Minusta tuntuu, että muut ihmiset käyttävät minua hyväkseen.
 • Minusta tuntuu usein siltä, että minun on suojeltava itseäni muilta ihmisiltä. 
 • Minusta tuntuu, etten voi laskea suojakilpeäni muiden läsnäollessa, sillä jos teen niin, he käyttävät minua hyväkseen.
 • Jos joku on minulle ystävällinen, oletan hänen haluavan minulta jotain. 
 • On vain ajan kysymys, että joku pettää luottamukseni.
 • Useimmat ihmiset ajattelevat vain itseään. 
 • Minun on erittäin vaikea luottaa toisiin ihmisiin. 
 • Suhtaudun epäilevästi toisten ihmisten tarkoitusperiin. 
 • Ihmiset ovat vain harvoin rehellisiä; yleensä heidän itsestään antama vaikutelma ei vastaa todellisuutta.
 • Yritän yleensä saada selville, mitä taka-ajatuksia muilla ihmisillä on.
 • Jos uskon jonkun haluavan satuttaa minua, pyrin satuttamaan heitä ensin.
 • Ennen kuin pystyn luottamaan muihin, heidän on ensin osoitettava olevansa luottamuksen arvoisia.  
 • Testaan muita eri tavoin varmistuakseni heidän tarkoitusperistään ja siitä, puhuvatko he minulle totta. 
 • Allekirjoitan sanonnan: ”Hallitse tai tule hallituksi.”
 • Läheiseni ovat käyttäneet minua hyväkseen tai omien tarkoitusperiensä edistämiseen. 
 • Minulle tärkeät ihmiset ovat hyväksikäyttäneet minua fyysisesti, emotionaalisesti tai seksuaalisesti. 

Mistä kaltoinkohtelun tunnelukko johtuu?

Tunnelukkojen taustalla vaikuttavat lapsuuden täyttymättä jääneet emotionaaliset tarpeet ja monesti myös lapsuuden vaikeat ja vahingoittavat kokemukset.

Kaltoinkohtelun tunnelukon taustalta voi löytyä lapsuudenaikaista hyväksikäyttöä, väkivaltaa tai muunlaista kaltoinkohtelua ja traumatisoivia kokemuksia. 

Tunnelukkojen – myös kaltoinkohtelun tunnelukon – voimakkuus riippuu lapsuuden kokemusten yleisyydestä ja voimakkuudesta. 

Jos esimerkiksi lapsuudenperheessä on ollut toistuvana tapana rangaista lasta kuritusväkivaltaan turvautumalla, toisten hyväntahtoisuuteen uskominen aikuisiällä voi olla erittäin vaikeaa. 

Voiko kaltoinkohtelun tunnelukosta päästä eroon?

Tunnelukko on ihmiselle haitallinen, mutta tiettyyn pisteeseen asti se toimii tuttuna selviytymiskeinona. Myös kaltoinkohtelun tunnelukko edustaa ihmiselle jotain pysyvää ja siksi siitäkin – muiden tunnelukkojen tapaan – on vaikea päästä täysin eroon.

”Se [tunnelukko] tuntuu oikealta”, kirjoittaa myös Young Schema Therapy. A Practitioner’s Guide -kirjassaan.

Kaltoinkohtelun tunnelukko ei ehkä koskaan murru täydellisesti, mutta on keinoja, joiden avulla sen kanssa voi opetella tulemaan toimeen.

Ensinnäkin omiin tunnelukkoihinsa kannattaa tutustua. Vasta sitten niiden vaikutuksesta omassa jokapäiväisessä elämässä voi tulla tietoikseksi.

Evermindin tunnelukkotestin avulla voit selvittää, kuinka hallitsevaa osaa kaltoinkohtelun tunnelukko näyttelee elämässäsi.

Kun olet selvittänyt, mitkä ovat omat hallitsevat tunnelukkosi, alat vähitellen huomata, kuinka ne vaikuttavat arjessasi. 

Jokapäiväinen elämä onkin erinomainen opas tunnelukkojen murtamisen tiellä. Opettele siis tarkkailemaan reaktioitasi erilaisissa tilanteissa. 

Kun vaikkapa seuraavan kerran juttelet uuden tuttavan kanssa, mieti, millä varovaisella tavalla voisit raottaa suojakuortasi. Mitä pientä, mutta silti autenttista uskaltaisit paljastaa itsestäsi tälle juuri tapaamallesi ihmiselle? 

Yritä kyseenalaistaa sisäinen puheesi. Kun joku sanoo sinulle jotain ystävällistä, pysähdy hetkeksi. Mieti, voisiko olla mahdollista, että joku tosiaan halusi vain olla sinulle ystävällinen ilman sen kummempia taka-ajatuksia?

Kaikkia tunnelukkoja voidaan työstää myös psykoterapiassa. Erityisesti terapiatyön ammattilaisille tarkoitetussa Schema Therapy. A Practitioner’s Guide -kirjassaan Young kuitenkin muistuttaa kaltoinkohtelun tunnelukkoon liittyvästä haasteesta: 

Koska kaltoinkohtelun tunnelukosta kärsivän on erittäin vaikea luottaa muihin ihmisiin, hoitosuhteen luominen voi olla vaikeaa. Psykoterapia ei siis tarjoa pikaratkaisuja, sillä luottamuksellisen hoitosuhteen rakentamiseen tarvitaan paljon aikaa.

LÄHTEET

Young, J. E., Klosko, J. S. & Weishaar, M. E. (2003). Schema Therapy. A Practioner’s Guide. New York: The Guilford Press. 

Young Schema Questionnaire

Mielenterveystalo: Tunnelukkojen omahoito

schematherapy.com

Artikkelin kuva: Majestic Lukas / Unsplash

Kaltoinkohtelun tunnelukko

Muut tunnelukot:

Tutustu myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit