”Heistä on aina mukava kuunnella muita” – ja 6 muuta myyttiä introverteista
Kuinka kivaa mahtaakaan olla puhua, kun toinen kuuntelee niin mielissään! Näin saattaa moni ajatella introvertin seurassa. Oikeasti introverttikin haluaa välillä tulla kuulluksi. Muutamia muitakin vääriä käsityksiä introverteistä löytyy.
Tupakoinnin lopettaminen suretti ja raivostutti ensin – vasta myöhemmin tulivat ilo ja helpotus
Lopetin tupakoinnin 28 vuotta sitten. Sitä ennen yritin lukemattomat kerrat. Kaikista yrityksistä – myös viimeisestä – muistan parhaiten, kuinka paljon surin haisevasta tavastani luopumista.
Elämänmuutos kariutuu usein inhimilliseen kompurointiin – näillä keinoilla onnistut
Elämänmuutos. Tavalla tai toisella se kangastelee taas monen mielessä, kun vanhasta vuodesta on enää rippeet jäljellä. Mutta miten onnistua? Käyttäytymistieteen asiantuntija Katy Milkman opastaa muutoksen tielle.
Dunning–Kruger-efekti vaivaa asiastaan satavarmaa
Dunning–Kruger-efekti eli ylivertaisuusvinouma tarkoittaa ilmiötä, joka saa ihmisen uskomaan itsestään ja osaamisestaan liikoja.
Riittämätön itsekontrolli: Tunnelukko, joka johtaa epämukavuuden välttelyyn
Riittämätön itsekontrolli on tunnelukko, joka näkyy hankaluutena saavuttaa tavoitteita. Myös mielihalujen vastustaminen on vaikeaa.
Esiintymisjännitys on yleistä – testaa, kuinka kovasti sinä jännität puhe-esitysten pitämistä
Esiintymisjännitys tarkoittaa julkiseen esiintymiseen liittyvää jännittämistä ja siihen liittyviä ajatuksia, tunteita ja fyysisiä reaktioita. Testaa, kuinka paljon puhe-esityksen pitäminen jännittää sinua.
Ultraprosessoitu ruoka koukuttaa – Näin meidät huijataan syömään ja juomaan moskaa
Herkkuja ja eineksiä syövät vain itsekurittomat laiskiaiset. Ei aivan. Ultraprosessoituun ruokaan voi jäädä koukkuun kuka tahansa, koska niin on tarkoituskin.
Hylkäämisen tunnelukko: ”Lopulta jään kuitenkin yksin”
Hylkäämisen tunnelukko eli skeema on yksi voimakkaimmista ja vahingoittavimmista tunnelukoista. Miten se syntyy? Mitä se saa aikaan? Voiko siitä päästä eroon?
Vähemmän on usein enemmän, mutta ihmisen on vaikea ymmärtää sitä
Ihminen on taipuvainen ajattelemaan, että asiat paranevat lisäämällä niihin jotain eikä siksi huomaa, että lopputuloksesta voisi tulla parempi ottamalla kokonaisuudesta jotain pois.
Katsekontakti kannustaa rehellisyyteen
Miten havaitsemme asioita ympäristöstämme? Miten painamme ja palautamme havaitsemiamme ja oppimiamme asioita mieleemme? Miten aivomme käsittelevät vastaanottamaansa tietoa? Mitkä asiat vaikuttavat kykyymme oppia? Miten ihmisen vanheneminen vaikuttaa tuohon kaikkeen?