Mäkikuisma voi lieventää masennuksen oireita, mutta itsehoitolääkkeeksi se ei sovi
Mäkikuisma on luonnonyrtti, josta jalostettuja tuotteita ei Suomesta juuri löydä. Syynä tähän ovat tiukentunut tulkinta sen sopivuudesta itsehoitolääkkeeksi.
Loiventaako laventeli ahdistusta, auttaako se unetonta?
Laventeli rauhoittaa ahdistunutta ja jouduttaa unta, väitetään. Millaista tutkimusnäyttöä väitteiden tueksi löytyy?
Rentoutta ja joustavuutta syömiseen – kaikkea saa syödä
Painonhallinta ei tarkoita pelkkää vaa’an lukemien tuijotusta. Syömiseen vaikuttavat monimutkaisessa vyyhdissä niin tunteet ja tavat kuin voimavarat ja ihmisen elämäntilanne.
Lihomisriski paljastuu aivoista – muutoksia aivoissa ennen jo ennen painonnousua
Perhetaustaan liittyvät lihavuuden riskitekijät ovat yhteydessä aivojen muutoksiin. Turun PET-keskuksen tutkimus osoittaa, että kylläisyyttä ja ruokahalua säätelevien hermoverkkojen toiminta muuttuu jo ennen lihavuuden kehittymistä.
Mieli ja aivot ovat mielikuvissa erillään toisistaan – ajatusvinoumaan haksahtavat myös ammattilaiset
Niin maallikot kuin koulutetut psykoterapeutit uskovat virheellisesti, että aivot vaikuttavat mieleen enemmän kuin mieli aivoihin. Ilmiöstä on vastikään julkaistu uusi tutkimus.
EMDR-terapia on tutkitusti toimiva hoitomenetelmä erityisesti traumaattisten muistojen käsittelyssä
EMDR-terapia on hoitomuoto, jonka avulla hoidetaan erityisesti traumaperäistä stressihäiriötä, mutta yhä yleisemmin myös muita mielenterveyden häiriöitä, muun muassa ahdistuneisuutta.
Aamuvirkun on helpompi voida hyvin, sillä yhteiskunta elää samassa rytmissä
Aamuvirkkuus suojaa mieltä, sillä aamupainotteisesti järjestetyssä yhteiskunnassa aamuvirkun ei tarvitse jatkuvasti yrittää elää oman vuorokausirytminsä vastaisesti, uusi laaja brittitutkimus vahvistaa.
Ultraprosessoitu ruoka koukuttaa – Näin meidät huijataan syömään ja juomaan moskaa
Herkkuja ja eineksiä syövät vain itsekurittomat laiskiaiset. Ei aivan. Ultraprosessoituun ruokaan voi jäädä koukkuun kuka tahansa, koska niin on tarkoituskin.
Järsi aivosi pirteiksi – pureskelu pitää valppaana sekä edesauttaa muistia ja oppimista
Pirtelö, smoothie tai sosekeitto on kiireisen syöjän pelastus. Jos ruoan kuitenkin nauttii vain nestemäisessä muodossa, sillä voi olla turmiollisia seurauksia aivoille.
Mindfulness ei aina ole hyvästä – tällaisia haittavaikuksia siitä voi seurata
Mindfulness ei ole ihmelääke kaikkeen ja joskus siitä voi olla suoranaista haittaa. Asia käy ilmi tuoreesta mindfulnessin vaikutuksia selvittäneestä tutkimuksesta.
Auttaako ashwagandha ahdistukseen ja stressiin? Tutkimusnäyttö on varovaisen lupaavaa
Ashwagandha on perinteinen rohdoskasvi, jonka stressiä ja ahdistuneisuutta alentavasta vaikutuksesta on alkanut kertyä varovaisen toiveikasta tutkimusnäyttöä. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan.
Oksitosiini on rakkaushormoni – mutta myös paljon muuta
Oksitosiini hyrrää, kun halataan. Se tunnetaan rakkaushormonina, mutta sen vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle.
Painopeitto – ihmelääke unettomuuteen, ahdistuneisuuteen ja stressiin?
Painopeitto on unitietoisen viimeisin hittituote. Mainospuheissa sen kehutaan auttavan unettomuuteen, rauhoittavan, lievittävän stressiä ja vähentävän ahdistuneisuutta. Mihin väitteet perustuvat? Löytyykö niille tieteellistä tukea?
Hypokondrinen häiriö saa ihmisen uskomaan, että hän on sairas
Hypokondrinen häiriö tarkoittaa sitä, että ihminen pelkää sairastavansa fyysistä sairautta, vaikka lääkäri ei löydä viitteitä sellaisesta.