Kiitollisuuspäiväkirja on suosittu työkalu arkisten kiitollisuuden aiheiden kirjaamiseen. Ja miksipä ei: kiitollisuuden hyvistä vaikutuksista on raportoitu useissa tutkimuksissa.
Kiitollisuus vaikuttaa monin tavoin niin fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin
Kiitollisuus tarkoittaa myönteisten asioiden huomaamista ja arvostamista elämässä.
Kiitollisuus auttaa tutkimusten mukaan nukkumaan paremmin. Lisäksi sen on havaittu alentavan stressiä ja ylipäätään vaikuttavan myönteisesti ihmissuhteisiin.
Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että kiitollisuus toisaalta vähensi materialismia ja toisaalta lisäsi teini-ikäisten toisia ihmisiä kohtaan osoittamaa anteliaisuutta.
Onpa sen huomattu jopa vaikuttavan syömistottumuksiin, alentavan sydäntautien riskiä ja vähentävän masentuneiden oireilua.
Elämänsä myönteisistä asioista kiitollisen on lisäksi helpompi tuntea myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan ja antaa anteeksi.
Löydä oma tapasi huomata myönteinen elämässäsi
Kiitollisuutta elämää, toisia ihmisiä ja erilaisia asioita kohtaan osoittaa kukin tavallaan. Joillekin asioiden kirjaaminen muistiin selkiyttää ajatuksia – ja auttaa myös näkemään kiitollisuuden aiheet kirkkaammin.
Kiitollisuuspäiväkirja on yksi keino konkretisoida itselleen asioita, jotka omassa elämässä ovat hyvin ja tuovat iloa näennäisen tavallisinkiin päiviin.
Kiitollisuuden aiheiden muistiin merkitsemisestä ja kiitollisuuspäiväkirja kirjoittamisen tuomista hyödyistä puhui julkisuudessa ensimmäisen kerran kukapa muukaan kuin elämäntaidon supertähti Oprah Winfrey omassa keskusteluohjelmassaan 1990-luvulla.
Sen koommin niin kiitollisuutta kuin kiitollisuuspäiväkirjan mahdollisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin on selvitetty kymmenissä jos ei sadoissa tutkimuksissa.
10 vinkkiä ja ohjetta kiitollisuuspäiväkirjan pitäjälle
Yksi tunnetuimmista kiitollisuustutkijoista, yhdysvaltalainen psykologian professori Robert A. Emmons listaa kirjassaan Gratitude Works! 10 vinkkiä kiitollisuuspäiväkirjan pitämiseen.
- Sitoudu kirjoittamaan 5–10 minuuttia ainakin joka toinen päivä. Kirjoita aamuisin tai iltaisin.
- Kirjaamisen tavalla ei ole niin väliä – esimerkiksi puhelimen äänitystoimintoa voi hyvin käyttää tähän tarkoitukseen.
- Älä kiirehdi vaan syvenny: mieti jokaisen kiitollisuuden aiheen kohdalla, miksi olet siitä kiitollinen. Pitkä lista ei ole itsetarkoitus.
- Huomaa iloiset yllätykset. Mitä odottamatonta tapahtui tänään? Mikä pelkäämäsi asia jäi tapahtumatta?
- Ajattele päivän aikana kokemiasi asioita lahjoina, jotka sinulle on annettu.
- Ajattele ihmisiä joille ja joista olet kiitollinen. Mieti miksi – mitä he ovat tuoneet elämääsi?
- Kirjaa ylös sellaisia asioita elämästäsi, joita pidät helposti itsestäänselvyyksinä.
- Viivähdä kiitollisuuden aiheidesi äärellä. Saman kiitollisuuden aiheen voi kirjata ylös vaikka joka päivä, mutta laajenna ja syvennä teemaa päivä päivältä ja kirjaa ylös yksityiskohtia siitä.
- Älä ajattele kiitollisuudella pelkästään heitä, jotka ovat auttaneet sinua vaan myös heitä, joilta läheisesi ovat saaneet apua. Laajenna näin kiitollisuuden kehää.
- Muista olla kiitollinen myös negatiivisista asioista, jotka onnistuit välttämään. Tai mieti, voisiko niistäkin löytyä jonkinlainen hopeareunus.
Emmons, R. (2010). Why Gratitude Is Good. (2010). Greater Good.
Liang, H., Chen, C., Li, F., Wu, S., Wang, L., Zheng, X., & Zeng, B. (2018). Mediating effects of peace of mind and rumination on the relationship between gratitude and depression among Chinese university students. Current Psychology, 39(4), 1430–1437. https://doi.org/10.1007/s12144-018-9847-1
Neighmond, P. (2015). Gratitude Is Good For The Soul And Helps The Heart, Too. NPR.
Wood, A. M., Joseph, S., Lloyd, J., & Atkins, S. (2009). Gratitude influences sleep through the mechanism of pre-sleep cognitions. Journal of Psychosomatic Research, 66(1), 43–48. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2008.09.002
Wood, A. M., Maltby, J., Gillett, R., Linley, P. A., & Joseph, S. (2008). The role of gratitude in the development of social support, stress, and depression: Two longitudinal studies.Journal of Research in Personality, 42(4), 854–871. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2007.11.003
Tutustu myös:
- Arvotesti: Selvitä, mitkä ovat tärkeimmät elämänarvosi
- Kiitollisuus ei tepsi masennukseen
- Kukoistuksen taito – henkisen hyvinvoinnin uudessa työkalupakissa on neljä pääpilaria
- Mitä haluan elämältä? 21 kysymystä, jotka auttavat kohti itsesi näköistä elämää
- Maslow’n tarvehierarkia 2.0 – Ajattele tikkaita, unohda pyramidi ja muista kuudes taso
- Mikä on elämän tarkoitus? Ihmisen kolme tärkeintä kysymystä