Yritätkö miellyttää toisia liikaa? Tunnista liiallinen miellyttämisen tarve ja ala harjoitella jämäkkyyttä

Viimeksi päivitetty: |

Miellyttämisen tarve muuttuu ongelmaksi miellyttäjälle itselleen silloin, kun hän toisia miellyttääkseen alkaa toimia vastoin omaa parastaan. 

Miellyttämisen tarve – mikä mielenkiintoinen ilmaus. 

Toisaalta siinä toistuu vanha totuus, jonka jo tiedämmekin: ihmisellä on tarve kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi. Se onnistuu pyrkimällä yhteistyöhön ja sopuisiin väleihin toisten kanssa. Miksi emme siis pyrkisi miellyttämään toisia? 

Toisaalta puhutaan tarpeesta. Tarve miellyttää. Mihinköhän kohtaan sen voisi sijoittaa esimerkiksi Maslow’n tarvehierarkiassa? Ei kaiketi suoraan mihinkään, mutta se on selkeästi sidoksissa moneen hierarkiassa esitettyyn tarpeeseen: ainakin sosiaalisiin ja arvostuksen tarpeisiin ja ehkäpä joskus myös turvallisuuden tarpeeseen. 

Ylenpalttinen miellyttämisen tarve on siinä mielessä eriskummallinen tarve, että toisia kovasti miellyttämään pyrkivän kannalta lopputulos kääntyy usein itseään vastaan. Omat tarpeet eivät täyty vaan jäävät toisten ihmisten tarpeiden ja toiveiden alle. 

Jos olet aina samaa mieltä toisten kanssa (vaikka et oikeasti olisikaan), päädyt kameleontiksi. Muutut aina tilanteen ja seuran mukaan eikä kukaan saa koskaan tietää, mitä sinä oikeasti ajattelet. 

Jos et koskaan kieltäydy avunpyynnöstä, sinusta tulee kynnysmatto, jonka apua aletaan tuossa tuokiossa pitää itsestäänselvyytenä.  

Jos aina vain hymyilet ja olet kiva, jäät pinnalliseksi tutuksi – tai peräti näkymättömäksi. On vaikea muistaa tyyppi, joka on aina ok ja jolle kaikki käy. Jokaisessa on säröjä, jotka ovat olennainen osa ihmistä eikä kukaaan millään voi aina samaa mieltä kaikkien kanssa. 

Jotta ihminen pääsisi irti liiallisesta tarpeestaan miellyttää muita, on hyväksyttävä yksi viattoman kuuloinen, mutta monelle melkein ylitsepääsemättömän vaikea ja pelottava askel: on opeteltava tulemaan näkyväksi. 

Mistä miellyttäjän tunnistaa?

Mistä sitten voi tietää, onko oma miellyttämisen tarve mennyt liian pitkälle? Psykoterpeutti Sharon Martin listaa Psychology Today -lehdessä miellyttäjän 15 tunnusmerkkiä.

  1. Haluat kaikkien pitävän sinusta.
  2. Anteeksipyytelet, vaikka siihen ei olisi mitään syytä.
  3. Tarvitset jatkuvasti vahvistusta toisilta.
  4. Annat ihmisten käyttää sinua hyväkseen.
  5. Omien rajojen asettamisesta tulee sinulle syyllinen olo.
  6. Pelkäät konfliktitilanteita.
  7. Olet aina kiltti sääntöjen noudattaja.
  8. Huolehdit itsestäsi ja jaksamisestasi vain, jos siihen jää aikaa.
  9. Olet jatkuvasti jännittynyt, ahdistunut ja kireä.
  10. Asetat riman korkealle ja odotat itseltäsi täydellisyyttä.
  11. Olet omassa tärkeysjärjestyksessäsi viimeisenä etkä osaa ilmaista tarpeitasi.
  12. Olet herkkä kritiikille.
  13. Uskot, että tunteesi, tarpeesi, ideasi ja mielipiteesi eivät ole yhtä tärkeitä kuin toisten. 
  14. Yrität järjestää ja korjata muiden elämää, koska sinusta on sietämätöntä nähdä kenenkään kärsivän, pelkäävän tai surevan.
  15. Sinusta on epäreilua, että sinulta pyydetään aina vain enemmän ja toivot hiljaa mielessäsi, että muut ottaisivat paremmin huomioon sinun tunteesi ja tarpeesi. 

Liiallisesta miellyttämisestä eroon ”pulla kerrallaan”

Liiallinen miellyttämisen tarve jää pois, kun tulet näkyväksi. Kun otat oman tilasi. Kun seisot omilla jaloillasi ja kannat vastuusi.

Liian vaikeaa, liian suurta ja toivottoman epämääräistä? Kyllä.

Seuraavat pienet harjoitukset saattavat vaikuttaa pöhköiltä, mutta ne pohjaavat tärkeälle oivallukselle: Elämää ei voi muuttaa suureellisten periaatteiden ja julistusten tasolla vaan se on tehtävä keskellä omaa tavallista ja sotkuista arkea päätös, toimi ja ajatus kerrallaan. Niin sanotusti kädet savessa, ruohonjuuritasolla ja mitä näitä on. 

Jokainen elämänmuutosta yrittänyt tietää, että voisilmäpullatkin jätetään syömättä pulla kerrallaan. 

Arkisia harjoituksia miellyttäjälle

Uhmaa sääntöjä

Kyseessä ei ole kehoitus rikkoa lakia tai vahingoittaa ketään vaan yritys tehdä jokin asia toisin kuin se joko omasta tai jonkun toisen mielestä kuuluu tehdä. 

Kuka väittää,  että aamulla on vaihdettava pyjama päivävaatteisiin? Jos et ole ennen viettänyt koko päivää yöpaidassa, tee se nyt.

Kävele sisään kauppaan ovista, joissa lukee ”ulos” ja ulos ovista, joissa lukee ”sisään”. Myöhästy tapaamisesta. Kävele päin punaisia. 

Vähitellen huomaat, että useimmiten elämässä on pientä jouston varaa eikä kaiken tarvitse aina olla niin justiinsa. 

Älä vastaa heti sinulle esitettyyn avunpyyntöön tai kutsuun

Seuraavan kerran, kun joku pyytää sinulta apua tai kutsuu vaikka juhliin, älä vastaa heti. Koska miellyttäjän on vaikea sanoa ei, myöntyminen melkein kaikkeen tapahtuu usein vahingossa, vähän kuin automaattiohjauksessa. 

Sen sijaan, että henkäiset heti, että “kyllä” tai “ehkä minä voisin” tai “kiitos kutsusta, tulen mielelläni”, sano että mietit asiaa yön yli. 

Pieni aikalisä antaa tilaisuuden harkita, pystytkö oikeasti auttamaan ja haluatko oikeasti ottaa juhlakutsun vastaan. Jos päätät, ettet halua, muista ettet läheskään aina ole selitysvelvollinen kieltäytymisesi syistä. Jos syitä tarvitaan, nekin ehtii aikalisän aikana miettiä kuntoon – mutta älä ikinä yliselitä ja saivartele. 

Toivo muutosta ravintola-annokseen

Miellyttäjän on usein vaikea ilmaista omia toiveitaan, koska hän ei halua tulla leimatuksi hankalaksi. 

Kokeile, mitä tapahtuu, kun olet tarkoituksella pikkuisen ”hankala”: Kun seuraavan kerran olet ravintolassa, pyydä annokseesi jokin muutos – ihan vain harjoituksen vuoksi, vaikka et sitä välttämättä haluaisikaan. ”Ottaisin pihvin, mutta jätetään kastike pois. Ja vihanneshöystöön haluan vain herneitä.”

Sovi tapaaminen – ja peruuta se

Tätä tuskin kannattaa tehdä tavaksi sinulle tärkeiden ihmisten kanssa, mutta kokeile yhdesti, mitä tapahtuu, kun luistat aiemmin sopimastasi. Sovi vaikkapa kahvitreffit, mutta peruuta vähän myöhemmin. ”Minulle tuli odottamaton este” riittää mainiosti.

Jos omatunto jää kolkuttamaan, tunnusta tutulle jälkikäteen, mistä oli kyse. 

Ole eri mieltä, vaikket olisikaan

Joku työpaikan kahvipöydässä toteaa, että hänestä hiihtäminen perinteisellä tyylillä on paljon mukavampaa kuin vapaalla. Vastaa työkaverille, että vapaa on sinun suosikkisi, koska perinteinen on niin vaivalloista ja vanhanaikaista.

Ihan sama, oletko oikeasti tuota mieltä vai et. Kokeile, mitä tapahtuu, kun et myötäilekään. Niin, ei mitään. Ihmisillä on monenlaisia mielipiteitä arkisista asioista eikä se useimmiten johda minkäänlaiseen katastrofiin. 

Näkyväksi tulee, kun uskaltaa vähän silittää vastakarvaan

Onpa tosiaan outoja neuvoja, saatat nyt ajatella. Jokaisella pienellä harjoituksella on kuitenkin yksi ja sama päämäärä: Kun teet jotain odotusten vastaisesti, et enää silitäkään muita ja maailmaa myötäkarvaan. 

Aiheuttamalla pientä – ja näissä harjoituksissa varsin viatonta – kitkaa, olet väittömästi näkyvämpi kuin silloin, kun kaikki käy eikä mistään ole mitään vaivaa. 

Kun saat juonesta kiinni, pystyt jatkossa kehittämään itsellesi lukemattomat määrät omaan elämääsi sopivia harjoituksia – ja yhä useammin toimimaan itsellesi ja omien tarpeidesi näkökulmasta parhaalla tavalla myös tositilanteissa.

Sinusta tulee näkyvä, mutta maailma ei romahda. Itse asiassa käy päin vastoin.

Sinun maailmastasi tulee paljon parempi ja autenttisempi.  


Bonusvinkki: Kirjaa itsellesi aikaa kalenteriin

Jos merkitset kalenteriisi töitäsi ja muita ihmisiä koskevat tärkeät tapahtumat ja päivämäärät, miksi et toimisi samoin silloin, kun haluat varata aikaa itsellesi?

Kohtele itseäsi kalenterisi sivuilla kuin olisit joku toinen. Viittaa itseesi vaikka nimelläsi, jos se auttaa ottamaan etäisyyttä ja näkemään, että sinun on huomioitava itsesi vähintään yhtä hyvin kuin kaikki muutkin. Näin Anni se tekisi:

”Tiistaiaamuna uimaan Annin kanssa.”
“Annin hieronta ja pedikyyri.”
“Su-aamuna muista! Anni nukkuu pitkään, puhelin äänettömälle!”

liiallinen miellyttämisen tarve piirteitä

Tutustu myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Ex-miellyttäjä
Ex-miellyttäjä
11 kuukautta sitten

Ystävän kanssa tuli keskustelua puolipaneloinnista hän rakasti sitä minä en niinkään. Kerroin, että olen eri mieltä, hänen mukaansa ystävä ei voi olla eri mieltä, joten emme enää ole ystäviä. Toiselle ystävälle jouduin sanomaan ”palataan asiaan” , koska kolmi vuotiaani vetäisi itkupotkuraivarit, juuri kun hän soitti. Soitin illalla saatuani lapsen nukkumaan, jotta voidaan jutella rauhassa, ei kuulemma tarvinnut mua enään, ystävyys jäi siihen. Mies-kaverille ilmaisin harmistukseni, koska hän toistuvasti pysäköi autonsa niin, etten päässyt omallani lähtemään. Hän ei enää tule luokseni ”jotta ei estä kulkuani”. Olen oppinut, Ei saa sanoa ja erimieltä olla ja tarpeitaan ilmaista, sit saa olla totaalisen yksin. Ei muut ihmiset halua kuulla mun ääntä, siitä ei ole heille hyötyä.