On olemassa jämäkkää kiltteyttä ja sitten sellaista, joka vie voimat. Testaa, oletko sinä liian kiltti.
On hyvää kiltteyttä – sellaista, joka tähtää hyvän tekemiseen niin itselle kuin muille. Toisaalta on myös kiltteyttä, joka vahingoittaa ennen kaikkea kilttiä itseään ja tekee kiltin näkymättömäksi muille.
Testi perustuu Anna-Liisa Valtavaaran ajatuksiin liiallisesta ja itseä vahingoittavasta kiltteydestä kirjassa Kiltteydestä kipeät.
Liian kiltti? Testaa
Liiallinen ja itseä vahingoittava kiltteys oireilee kiltteyden kipuina
Vääränlainen, kilttiä itseään vahingoittava kiltteys oireilee Anna-Liisa Valtavaaran mukaan arjessa lukuisin eri tavoin – kiltteyden kipuina. Niiden pohjalta on myös laadittu myös tämän testin kysymykset:
Valtavaara jaottelee kiltteyden kivut näin:
1. Riittämättömyyden ja kelpaamattomuuden tunteet
Itsensä riittämättömäksi tunteva säälii itseään, tuntee arvottomuutta, vähättelee itseään ja saattaa kadehtia heitä, joita pitää itseään parempina. Hän aliarvioi kykyjään ja voimavarojaan ja kokee vaikeaksi hyväksyä itsensä.
2. Suorittaminen
Liiallinen suorittaminen näkyy elämässä monella tavalla: ylivastuullisuutena, sinnittelemisenä ja täydellisyyden tavoitteluna. Suorittaja saattaa ajatella, että hänen on tekemisillään ansaittava arvonsa.
3. Miellyttäminen
Miellyttäjä on vähän kuin kameleontti: hän myötäilee muiden ihmisten mielipiteitä, nöyristelee ja kutistaa itsensä. Hän on itseltään vähän hukassa ja näyttelee jotain roolia sulautuakseen joukkoon.
4. Tahdottomuus
Tahdottomuus on sukua miellyttämiselle. Tahdoton on johdateltavissa ja päätyy siksi monesti toisten pelinappulaksi. Valintojen ja päätösten tekeminen on tahdottomalle vaikeaa.
5. Eittömyys
Eittömyys, vaikeus sanoa “ei”, on eräänlaista rajattomuutta. Tulee suostuttua vaikka mihin, koska kieltäytyminen on vaikeaa. Tämä altistaa eittömän kiusatuksi tulemiselle ja muulle hyväksikäytölle.
6. Väsyneisyys
Elämä suorittavana ja täydellisyyttä tavoittelevana miellyttäjänä on raskasta. Siksi kiltteyteen sairastunut on usein väsynyt. Häntä saattaa vaivata stressi ja alakulo. Rentoutuminen on silti vaikeaa.
7. Tukahdutetut tunteet
Koska kiltti ei salli itsensä olla sellainen kuin on vikoineen ja hankaline tunteineen, tunteet on tukahdutettava ja piilotettava muilta. Näkymättömiin toisilta jäävät niin epävarmuus, häpeä ja pelot kuin surullisuus ja turvattomuuskin. Piilotettuja tunteita on raskasta kantaa.
8. Tunneilmaisun niukkuus
Ulospäinkin saattaa vaikuttaa siltä, että kiltteyteen sairastuneen elämässä ei tunteilla ole sijaa. ilo ja nauru loistavat poissalolollaan ja tilalla on totisuus, vaikka sisällä kuohuu.
9. Näkymättömyys
Kiltteydestä kipeä tekee itseään näkymättömäksi toisaalta miellyttämällä ja olemalla samaa mieltä toisten kanssa, mutta toisaalta myös melkein kirjaimellisesti heittäytymällä näkymättömäksi: Hän vaikenee, hiiviskelee, vetäytyy syrjään. Luovuus tuntuu kiltistä vaaralliselta, sillä se altistaa huomatuksi tulemiselle.
10. Yksinäisyys
Kiltti ei halua näkyä eikä antaa itsestään mitään. Sen vuoksi hän saattaa käpertyä kuoreensa ja eristäytyä muista. Ulkopuolisuuden ja kuulumattomuuden tunteet vaivaavat. Testaa: Oletko yksinäinen?
11. Avoimuuden puute
Vaikka kiltti ei saa sanoitetuksi omia toiveitaan ja tarpeitaan, se ei tarkoita, etteikö hänellä olisi niitä. Toisten vain on vaikea ottaa huomioon kiltin tarpeita, koska hän ei kerro niistä. Lopulta käykin niin, että toisten ajatustenlukutaidottomuuteen tuskastunut kiltti alkaa joko mököttää tai heittäytyy marttyyriksi.
12. Armottomuus ja vaativuus
Itseään kohtaan ankara ja vaativa voi olla yhtä ankara myös toisille. Hän saattaa moralisoida toisten “vääriä” valintoja, tuomita, syytellä ja kauhistella.
13. Toisille eläminen
Avuliaisuus on totta kai hyvä ominaisuus, mutta jos omat tarpeet jäävät kerta toisensa jälkeen sen jalkoihin, uhrautuminen voi mennä liian pitkälle. Ahkeruus on hyve sekin, mutta kiltteyteen sairastunut käyttää sitä valuuttana: Jos passaan, palvelen ja tuen, olen arvokkaampi ihminen.
Tutustu myös:
- Onko sinulla hyvä itsetunto? Tee itsetuntotesti
- Hyvä itsetunto on ymmärrystä siitä, että ei ole parempi eikä huonompi vaan samanarvoinen kuin muut
- Mitä hyvää muka minussa? Lapsena laiminlyödyn on vaikea kuvitella aikuisenakaan, että toiset ajattelisivat hänestä hyvää
- ”Se on itsesääliä” – ja muita myyttejä itsemyötätunnosta
- Estynyt persoonallisuus – jatkuvaa huonommuuden ja riittämättömyyden tunnetta
- Työssään uupunut ei välttämättä ole väsynyt – pidä silmällä näitä varoitusmerkkejä
- Piilonarsisti ei pidä itsestään meteliä – mistä hänet tunnistaa?
Tämä oli hyvä testi, siis tämä liika kiltteys -testi. Tuloskin on oikea, mutta erinomaiset valintavaihtoehdot, nuo 4 ovat juuri sopiva tähän aiheeseen ja näihin kysymyksiin.