Luovuuteen kannustaminen työpaikalla vaatii taitoa ja herkkyyttä

Viimeksi päivitetty: |

Mitä oikeastaan tapahtuu silloin, kun töissä järjestetään luova ideointiriihi? Irrottelu vaatii rentoutta, tuttuutta ja aivan erityisen luottamuksen ilmapiirin. Jos niitä ei ole, aivoriihestä voi sukeutua monella tavalla piinallinen kokemus.

Luovuus on monelle jotain syvästi henkilökohtaista. Luovuutta myös peräänkuululetaan töissä entistä enemmän. Mikä on oikopolku mahtavien luovien ratkaisujen äärelle – aivoriihi tietenkin! Tai sitten ei.

Ideointi on aina subjektiivista

Luovuuden henkilökohtaisia ja vuorovaikutuksellisia seurauksia tutkinut Jack Goncalo Gies College of Business -kauppakorkeakoulusta varoittaa, että työpaikkojen ideointiriihet saattavat pakottaa osallistujat paljastamaan itsestään enemmän kuin he oikeastaan haluaisivat. 

Tutkimuksessaan Goncalo kollegoineen testasi hypoteesiaan siitä, että ideointi on oikeastaan itsestä kertomista – omien tunteiden, ajatusten ja arvojen paljastamista toiselle ihmiselle.

”Kun tutkimukseen osallistuneita pyydettiin olemaan luovia, he väistämättä päätyivät ajattelemaan enemmän omia mieltymyksiään ja inhokkejaan ja vähemmän sitä, mitä muut ihmiset ajattelevat”, Goncalo kertoo.

Ostaisitko koiran pierulta haisevan kynttilän?

Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin muun muassa keksimään uusia makuvaihtoehtoja perunalastuille ja erilaisia tuoksuja aromaattisille kynttilöille.

”Kun luimme vastauksia, meistä alkoi pian tuntua, että tunnemme nämä tyypit”, Goncalo kertoo.

Muun muassa ”Zombie-invaasio”, ”Pilaantunut maito kuumassa autossa” ja ”Koiran pieru” olivat erään osallistujan ehdotuksia uusiksi kynttilätuoksuiksi.

”Saatamme vastausten perusteella tehdä johtopäätöksiä kyseisen henkilön luonteesta eivätkä ne välttämättä ole kovin imartelevia. Luovina hetkinään ihmiset paljastavat itsestään myös sellaisia puolia, jotka voivat ärsyttää muita”, Goncalo sanoo.

Luovuus on paljautta

Luovuus on tietynlaista paljautta, mikä väkisinkin asettaa ihmisen altiiksi kritiikille, Sen vuoksi niin esimiesten kuin työntekijöiden olisi hyvä olla tietoisia ideointiriihiin liittyvistä riskeistä.

Kun oma idea tai näkökulma tulee torpatuksi, se tuntuu monesti samalta kuin koko persoona tulisi torpatuksi. Ei ole helppoa pitää toisaalta ideoihin ja toisaalta itseen kohdistuvaa kritiikkiä erillään toisistaan.

”Kun ihmiset heittäytyvät luoviin tehtävänantoihin, he tulevat samalla paljastaneeksi itsestään jotain hyvin henkilökohtaista. Kun ideoimme porukalla, emme tuota abstrakteja ja objektiivisia ratkaisuja ongelmiin. Ideat kumpuavat omista, omaperäisistä lähtökohdistamme ja siksi niiden jakaminen vaatii henkilökohtaisen riskin ottamista”,  Goncalo muistuttaa.

Tutustua ei voi avautumatta

Parhaimmillaan yhdessä ideoiminen saa tietysti aikaan paljon hyvää ja kaunista – hienoja ideoita, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja jopa uusia ystävyyssuhteita.

Tutkimuksen tuloksiin onkin itse asiassa piilotettu universaali ihmissuhdeneuvo: Antoisa ihmissuhde on mahdollinen vain, jos ottaa riskin ja paljastaa jotain itsestään. Silläkin uhalla, että aina löytyy heitä, jotka eivät pidä näkemästään.

Anonyymistä ideoinnista lennokkaimmat tulokset?

Koska työpaikalla ideointiin liittyy leimautumisen riski, Goncalo rohkaisee kokeilemaan myös anonyymiä ideointia.

”Silloin voidaan saada todella luovia ja lennokkaita ideoita – mutta menetetään toki samalla tilaisuus oppia tuntemaan työkaveri paremmin”, Goncalo sanoo.

Lähde: As an act of self-disclosure, workplace creativity can be risky business

Tutkimusviite: Goncalo, J. A., & Katz, J. H. (2019). Your Soul Spills Out: The Creative Act Feels Self-Disclosing. Personality and Social Psychology Bulletin, 014616721987348. https://doi.org/10.1177/0146167219873480

Artikkelin kuva: RhondaK


Lue lisää ihmisistä töissä:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt.

guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit