Masennus vie yhä useamman naisen ja nuoren eläkkeelle ennen aikojaan

Viimeksi päivitetty: |

Mielenterveyden syyt ovat nousseet ensimmäistä kertaa työkyvyttömyyseläkkeen yleisimmäksi perusteeksi. Erityisesti nuorten ja lähellä eläkeikää olevien naisten masennuksen perusteella myönnettävät eläkkeet ovat lisääntyneet viime vuosina.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi Eläketurvakeskuksen mukaan nousuun vuonna 2018, kymmenen vuotta jatkuneen positiivisen kehityksen jälkeen.

Viime vuonna työeläkelakien mukaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 20 300 henkilöä, hieman enemmän kuin vuonna 2018.

Mielenterveysongelmat kiilasivat tuki- ja liikuntaelinsairauksien ohi

Kasvua on tapahtunut erityisesti mielenterveyssyistä myönnetyissä eläkkeissä, joiden määrä kääntyi selvään nousuun jo vuonna 2016.

Viime vuonna mielenterveysperustein myönnetyt eläkkeet nousivat ensimmäistä kertaa ohi tuki- ja liikuntaelinsairauksien työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen yleisimmäksi syyksi.

”Tätä voidaan pitää historiallisena muutoksena. Mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä on kasvanut 20 prosenttia vuodesta 2016”, Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino kertoo.

Vuonna 2019 masennus vei eläkkeelle lähes 4000 ihmistä

Kolme viidestä mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä oli naisia.  Suurin yksittäinen mielenterveyssyy eläkkeelle siirtymiseen on ollut jo pitkään masennus.

Viime vuonna masennuksen perusteella työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 3 862 henkilöä, mikä on kolmannes enemmän kuin vuonna 2015.

Masennus ja työkyvyttömyys -graafi, jossa naisten ja miesten osuudet
Masennus on naisten sairaus. Kaksi kolmesta vuonna 2019 masennuksen vuoksi eläkkeelle siirtyneestä oli naisia.

Naisten lisäksi myös yhä useampi nuori jää eläkkeelle masennuksen takia

Viime vuosina alle 35-vuotiaiden ja 60 vuotta täyttäneiden naisten masennusperusteiset eläkkeet ovat lisääntyneet huomattavasti. Pitkään tämä oli yleisintä 45–59-vuotiailla naisilla.

Masennus ylipäänsä näyttäisi olevan naisten sairaus: kaksi kolmesta vuonna 2019 masennuksen perusteella eläkkeelle siirtyneestä oli naisia. Heidän keski-ikänsä oli 47 vuotta.

”Lähes kaikissa ikäryhmissä masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden naisten määrä oli kaksinkertainen miehiin verrattuna”, Palotie-Heino sanoo.

Mielenterveyssyistä eläkkeelle jäänyt palaa työelämään muita harvemmin

Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimäärin nuorempana, ja myös paluu työelämään on muihin sairausryhmiin verrattuna harvinaisempaa.

”Pääosa alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään mielenterveyssyistä. Iäkkäillä työntekijöillä puolestaan korostuvat tuki- ja liikuntaelinsairaudet”, Palotie-Heino selventää.

Työeläkelakien mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä oli vuoden 2019 lopussa 134 000 henkilöä, lähes 5 000 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on laskenut kymmenessä vuodessa lähes 40 prosenttia.

Kuvituskuva: Tiago Bandeira

Lisää masennuksesta:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Sirkka
Sirkka
3 vuotta sitten

Toksinen feminismi suistaa naisia masennukseen…