Miehen masennus oireilee usein eri tavalla kuin naisen – ja voi jäädä huomaamatta jopa mieheltä itseltään

Viimeksi päivitetty: |

Erilaisia kolotuksia, ärtyneisyyttä ja yletöntä työntekoa. Esimerkiksi näin voi oirehtia miehen masennus. Monesti masennustaan oireileva mies ei edes itse ymmärrä voivansa psyykkisesti pahoin.

”Miesten psyykkinen pahoinvointi voi ilmetä miehille tyypillisillä tavoilla, esimerkiksi kipuina ja särkyinä tai ylettömänä työntekona”, miehen masennuksesta kirjan kirjoittanut Jukka Valkonen kertoo.

Taustalla vaikuttavat miehiin kohdistuvat kulttuuriset odotukset

Valkosen kirjassa käydään läpi maskuliinisuuden malleja ja miehiin kohdistuvia kulttuurisia odotuksia, jotka vaikuttavat masennuksenkin taustalla.

”Mallit tosin vaikuttavat eri tavoin eri miehillä ja eri tilanteissa: Mikä toisilla johtaa masennukseen, voi olla toisille selviytymiskeino,” toteaa Valkonen

”Kun perinteisesti ajatellaan, että miehen ei kuulu rypeä tunteissa, se voi tarkoittaa toiselle kykyä olla märehtimättä tunteita liikaa, mutta toiselle hankalien tunteiden välttelyä. Vaikka vastoinkäymisten sietokyky on sinänsä hyvä ominaisuus, se voi huonossa muodossa johtaa siihen, että mies ei hae apua.”

MIEHILLE TYYPILLISIÄ MASENNUSOIREITA
Miehillä masennus voi oirehtia esimerkiksi aggressiivisuutena, ärtyisyytenä, väkivaltana, päihteiden väärinkäyttönä, riskihakuisuutena ja kehollisina tuntemuksina. Miesten masennusoireet voidaan tulkita uhkana läheisten hyvinvoinnille. Siksi tukitoimet kohdistuvat usein läheisten turvaamiseen, ei miehen masennuksen hoitoon. Tällöin vaarana on on, että masennus jää tunnistamatta ja mies ilman asianmukaista hoitoa.
Lähde: Miessakit ry

Miesten masennus ei näy tilastoissa

Valkosen Mies ja masennus – paremman voinnin paluu! -kirjan mukaan miesten tilastoitu masennus on vähäisempää kuin naisilla. Väestötutkimusten mukaan vuoden sisällä häiriötasoisen masennuksen oli sairastanut 7 prosenttia naisista ja 4 prosenttia miehistä.

”Tämä ei välttämättä tarkoita, että miesten masennus olisi harvinaisempaa. Paremminkin on luultavaa, että miehet eivät hae apua masennukseensa eivätkä kerro siitä kyselyissä. On myös mahdollista, että miehet eivät tunnista sairastavansa masennusta eivätkä siksi osaa siitä myöskään kertoa”, Valkonen avaa ilmiötä.

Lue myös: Epätyypillinen masennus eroaa “tavallisesta” masennuksesta monin olennaisin tavoin

Kipuja, päihteitä, ärtyneisyyttä

Valkosen mukaan psyykkinen oireilu ilmenee miehillä tyypillisesti esimerkiksi työtehtävistä suoriutumisen vaikeuksina tai työhön uppoutumisena.

”Miehet kuvaavat myös ruumiillisten oireiden, kuten päänsäryn kautta pahoinvointiaan, eivätkä liitä niitä omiin mielialoihin. Se voi ilmetä myös päihteidenkäyttönä, riskikäyttäytymisenä, ärtyneisyytenä tai aggressiivisuutena.”

Mietitkö, voisitko olla masentunut? TEE MASENNUSTESTI

Tunnistamaton masennus on pahimmillaan itsemurhariski

Ilman tunnistamista miesten masennusoireet voivat jäädä hoitamatta, sanoo Valkonen.

”Äärimmillään hoitamaton masennus voi johtaa itsemurhaan. Tunnistamattomat masennusoireet voivat olla yksi tekijä miesten suuremman itsemurhakuolleisuuden taustalla. Nyt miehet tekevät noin kolme neljästä itsemurhasta.”

Kirjaan on koottu yhdeksän tarinaa miehistä ja masennuksesta, sekä masennuksen itsehoito-ohjeita.

Valkonen kannustaa mieslukijoita suhtautumaan niihin omia tuntojaan pohtien. Mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.

Lisäksi kirja tarjoaa vinkkejä siihen, miten voi puolisona, ystävänä, työtoverina tai terveydenhuollon ammattilaisena olla masentuneen miehen tukena.

Artikkelin kuva: Meghan Holmes

Masennuksen oireet miehillä
Taustakuva: Daniel Mingook Kim

Lisää masennuksesta:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
5 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Mies
Mies
4 vuotta sitten

Minut masennukselta pelasti tarkkasilmäinen terveyskeskuslääkäri. Alkoi kysellä tarkemmin kun kerroin, että pinna kireällä koko ajan. Turhaan haukutaan julkista terveydenhoitoa,sieltä voi saada mahtavaa palvelua, Näin kävi minun tapauksessa.

Petra Lehto
Admin
3 vuotta sitten
Vastaus kommentoijalle:  Mies

Todella hieno uutinen! Kaikkea hyvää sinulle myös jatkossa.

Juha
Juha
3 vuotta sitten

Olen kärsinyt masennuksesta monta vuotta.61v.
Ostin tossa tuhka uurnan itelleni

Petra Lehto
Admin
3 vuotta sitten
Vastaus kommentoijalle:  Juha

Hei Juha, masennus on raskas seuralainen. Toivon, että jaksat hakea apua. Kaikkea hyvää.

Jaakko Kainuu
Jaakko Kainuu
1 vuosi sitten

En uskalla puhua lääkärille masennuksestani, koska pelkään että lääkäri ajattelee että valehtelen. Olen jatkuvasti väsynyt ja kroonista selkäkipua. Mikään ei huvita eikä tuota iloa. Voisin nukkua vain koko ajan. Kuvittelen että työterveyslääkärini ei usko minua mitä sanon. Hän varmaan ajattelee, että yritän vain saada sairaslomaa töistä valehtelemalla. En uskalla mennä lääkäriin.