Mieli ja aivot ovat mielikuvissa erillään toisistaan – ajatusvinoumaan haksahtavat myös ammattilaiset

Viimeksi päivitetty: |

Niin maallikot kuin koulutetut psykoterapeutit uskovat virheellisesti, että aivot vaikuttavat mieleen enemmän kuin mieli aivoihin. Ilmiöstä on vastikään julkaistu uusi tutkimus.

Ihmiset ajattelevat aivojen ja mielen vaikuttavan toisiinsa epäsymmetrisesti. He uskovat, että aivojen vaikutus mieleen on vahvempi kuin toisin päin.

Suomalais-amerikkalainen ryhmä on selvittänyt, miten maallikkojen ja mielenterveysalan ammattilaisten käsitykset aivoista vinoutuvat.

Ajatusvinoumalta eivät tutkijoiden tekemissä kokeissa välttyneet edes koulutetut psykoterapeutit.

Tutkimus tehtiin suomalais-amerikkalaisena yhteistyönä New Yorkin ja Yalen yliopistoissa. Tutkijat selvittivät viiden kokeen sarjassa, millaisia päätelmiä ihmiset tekivät mielen ja aivojen yhteydestä erilaisissa tilanteissa. Koehenkilöt olivat sekä maallikkoja että ammatissa toimivia psykoterapeutteja.

Mielessä ei tapahdu mitään ilman aivotoimintoja

Maallikkovastaajat uskoivat yleisesti kaikissa koetilanteissa, että mielensisäisiä muutoksia tapahtui ilman muutoksia aivotoiminnassa. Käsitys on ristiriidassa tieteellisen näkemyksen kanssa, jonka mukaan mielessä ei tapahdu mitään ilman aivotoimintoja.

Koehenkilöt myös esimerkiksi uskoivat, että psykoterapia ei vaikuttaisi aivoihin kuin vain osittain – siitä huolimatta, että psykoterapian ajateltiin aiheuttavan merkittäviä henkisiä muutoksia.

”Vaikka ihmiset uskovat psykoterapian vaikuttavan ajatuksiin, tunteisiin ja käytökseen, sen ei ajatella vaikuttavan yhtäläisesti aivotoimintoihin”, kertoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori, psykologi Jussi Valtonen, joka työskenteli tutkimuksen aikana New Yorkin yliopistossa.

”Virhekäsitys voi vaikuttaa siihen, millaiseen hoitoon ihmiset hakeutuvat ja millaista hoitoa mielenterveysalan ammattilaiset suosittelevat, Valtonen sanoo.

Ajatusvinoumalla on vaikutuksia hoitokäytäntöjen painotuksiin

Tutkijat arvioivat, että mieltä ja aivoja koskeva ajatusvinouma on voinut vaikuttaa myös yhteiskunnallisesti siihen, miten mielenterveyskäytäntöjä on painotettu.

Vinouma voi johtaa käsitykseen, jonka mukaan mielenterveysongelmiin kannattaisi aina vaikuttaa keskushermoston kautta.

”Ihmiset ajattelevat, että kausaalinen yhteys mielestä aivoihin on heikko. Yhteiskunnallisesti tämä käsitys saattaa osaltaan selittää sitä valtavaa intoa, jolla henkistä kärsimystä on ryhdytty hoitamaan psyykenlääkkeillä sekä sitä mittakaavaa, jolla lääkkeisiin on panostettu viime vuosikymmenet”, sanoo psykologian professori Andrei Cimpian New Yorkin yliopistosta.

On pitkään tiedetty, että ihmiset eivät miellä henkisiä tapahtumia aivotoiminnoiksi. Käsitys on yleinen myös länsimaiden ulkopuolella.

Tutkimus julkaistiin Cognitive Science -tiedejulkaisussa.

Lähde: Helsingin yliopisto
Kuva: Fukurian Design & Iheb AB / Unsplash

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit