Pessimistisyyden tunnelukko saa ihmisen keskittymään elämän varjopuoliin

Viimeksi päivitetty: |

Pessimistisyyden tunnelukko tarkoittaa keskittymistä elämän vaikeuksiin, pettymyksiin, vaaroihin ja epäonnistumisiin. 

MIKÄ ON TUNNELUKKO? ”Tunnelukko eli skeema on lapsuudessa tai nuoruudessa alkunsa saanut ja aikuisuudessa ihmistä itseään sekä hänen ihmissuhteitaan vahingoittava laaja ja läpitunkeva muistojen, tunteiden ja fyysisten tuntemusten kokonaisuus.”  
– psykoterapeutti Jeffrey E. Young, skeematerapian perustaja

Kylläpä onkin kiva päivä! Mikään ei ole pielessä ja olokin on mitä mainioin. Mutta hetkinen. Asiat ovat tietenkin liian hyvin. Mikään hyvä kun ei näet jatku ikuisesti. Kohta sataa räntää vaakatasossa, putoan kuoppaan, kakku lässähtää, menetän työni ja se unelmien tyyppi tekee oharit. 

Mitään minun ei myöskään kannata aloittaa tai muutenkaan yrittää, koska kuitenkin päädyn tekemään kaikki mahdolliset virheet ja epäonnistun pahemmin kuin kukaan on koskaan epäonnistunut. 

Kaiken kaikkiaan on varmuuden vuoksi viisainta aina varautua pahimpaan. Jos asiat voivat mennä pieleen, ne todennäköisesti menevät pieleen.

Mikä on pessimistisyyden tunnelukko?

Pessimistisyyden tunnelukko (engl. negativity/pessimism) tarkoittaa piintynyttä ja pitkäkestoista tapaa suhtautua asioihin kielteisesti ja vähätellä positiivisia näkökulmia. 

Vaikka asiat sujuisivat juuri nyt hyvin – tai ehkä juuri sitä suuremmalla syyllä – tämä tunnelukko saa ajattelemaan, että pian kaikki kuitenkin menee pahemman kerran pieleen. 

Miten pessimistisyyden tunnelukko näkyy käytännön elämässä?

Jokapäiväisessä arjessa pessimistisyys näkyy usein jatkuvana valittamisena, uhkakuvien maalailuna ja varjopuolien hakemisena asiasta kuin asiasta. Vaikka pessimistinkin pilvellä on hopeareunus, hän ei näe sitä.

Pessimistisyyden tunnelukosta kärsivä on kroonisen huolestunut melkein kaikesta. Maailma on täynnä vaaroja, joten on vain ajan kysymys, milloin pessimisti itse tai joku hänelle läheinen ihminen joko kuolee tai vähintään loukkaantuu vakavasti ja peruuttamattomasti. 

Koska maailma on pessimistille ensisijaisesti vaarallinen ja huolestuttava paikka, päätösten tekeminen on hänelle monesti erittäin vaikeaa. Sen sijaan, että hän pystyisi näkemään, mitä hyvää päätöksistä voi seurata, hän näkee vain, kuinka monin eri tavoin väärä päätös voi johtaa turmioon tai katastrofiin, tähän tapaan:

Jos otan vastaan uuden työn, se kuitenkin osoittautuu kamalaksi ja kadun päätöstä loppuelämäni. Jos muutan uuteen kaupunkiin, en kuitenkaan sopeudu saati löydä uusia ystäviä. Jos jätän tämän epätyydyttävän parisuhteen, päädyn mitä todennäköisimmin elämään loppuelämäni erakkona ja kuolemani jälkeen muumioidun yksiööni, koska kukaan ei edes huomaa, että olen poissa. 

Pessimistisyydestä kärsivä voi myös yrittää vältellä tunnelukkoaan esimerkiksi syömällä tai juomalla (kuvittelemansa) huolet unohduksiin. Alkoholin ja herkkujen noste saattaakin tarjota pessimistille pienen hengähdystauon jatkuvasta murehtimisesta, mutta aina huolet kuitenkin palaavat – ja usein moninkertaisina. 

Pessimistisyyden tunnelukkoaan ylikompensoiva saattaa sitä vastoin heittäytyä päällisin puolin ylitsevuotavan iloiseksi ja optimistiseksi. Hän saattaa sulkea silmänsä jopa todellisilta vaaroilta ja huolenaiheilta. 

Tunnelukkotyön pioneerin, skeematerapian perustaja Jeffrey E. Youngin kehittämässä tunnelukkotestissä pessimistisyyttä kartoitetaan seuraavanlaisten väittämien avulla:

  • Silloinkin, kun kaikki on hyvin, pelkään sen olevan vain väliaikaista. 
  • Jos minulle tapahtuu jotain hyvää, uskon, että seuraavaksi tapahtuu jotain pahaa.
  • Elämässä ei voi olla liian varovainen; jotain menee pieleen lähes aina. 
  • Huolimatta siitä, kuinka kovasti teen työtä, pelkään lopulta joutuvani vararikkoon. 
  • Pelkään, että väärä päätös voi johtaa katastrofiin.
  • Viivyttelen usein pientenkin päätösten tekemistä, koska mahdollisen virheen seuraukset voivat olla vakavat. 
  • On parempi olettaa, että asiat menevät pieleen, sillä silloin ei pety, jos todella käy niin. 
  • Keskityn enemmän elämän ja erilaisten tapahtumien kielteisiin kuin myönteisiin puoliin. 
  • Olen pessimismiin taipuvainen. 
  • Läheiseni pitävät minua murehtijana.
  • Toisten ylenpalttinen innostuminen saa oloni epämukavaksi, ja haluan varoittaa heitä kaikesta, mikä voi mennä pieleen. 

Mistä pessimistisyyden tunnelukko johtuu?

Tunnelukkojen taustalla vaikuttavat lapsuuden täyttymättä jääneet emotionaaliset tarpeet ja monesti myös muunlaiset vaikeat ja vahingoittavat kokemukset.

Pessimisisyyden tunnelukko kehittyy tyypillisesti perheissä, joissa vallitsee huolestuneisuuden ilmapiiri. 

Lapsi kasvaa uskomaan, että jos hän ei ole varovainen ja varuillaan koko ajan, asiat voivat mennä peruuttamattomasti pilalle. On pyrittävä tekemään asiat mahdollisimman täydellisesti ja päättämään asioista mahdollisimman oikein, jotta kaikkien yllä leijuva uhka ei kävisi toteen. 

Hellittääkö pessimistisyys koskaan?

Tunnelukko on ihmiselle tuttu selviytymiskeino, johon hän on turvautunut koko elämänsä. Siksi kaikki tunnelukot – myös pessimistisyys – ovat sitkeitä seuralaisia. Silti niiden otteesta on mahdollista opetella vapaaksi, ainakin osittain. 

Ensinnäkin tieto on valtaa. Omiin tunnelukkoihin on siis syytä tutustua, sillä vasta sitten niiden vaikutuksesta omassa jokapäiväisessä elämässä voi tulla tietoiseksi.

Evermindin tunnelukkotestin avulla voit selvittää, kuinka hallitseva rooli pessimistisyydellä on omassa elämässäsi.

Tavallinen arki on mitä parhain opas tunnelukkojen avaamisen tiellä. Opettele siis tarkkailemaan toimintaasi jokapäiväisissä tilanteissa. 

Kun esimerkiksi seuraavan kerran huomaat synkkien ajatusten valtaavan mielesi ilman selkeää syytä, yritä palauttaa itsesi käsillä olevaan hetkeen. 

Kiinnitä huomiosi ympärilläsi oleviin asioihin. Mitä näet, haistat, maistat? Käytä kaikkia aistejasi, jotta voit taas ankkuroitua siihen, mikä on totta nyt.

Läheinen ihminen on edelleen ihan vieressä ja tuoksuu saippualle. Auringonlasku on koko ajan hurmaava. Tämä kakku, tämä edessäni oleva rapea ja pehmeä, makea ja kirpeä kakku on edelleen kaikkea tuota ja parasta juuri nyt. Huomenna voi tapahtua mitä vain – hyvää tai pahaa – mutta nyt huomista ei vielä ole olemassa. 

Pessimistisyyden tunnelukko
LÄHTEET

Young, J. E., Klosko, J. S. & Weishaar, M. E. (2003). Schema Therapy. A Practioner’s Guide. New York: The Guilford Press. 

Young Schema Questionnaire

Mielenterveystalo: Tunnelukkojen omahoito

schematherapy.com

Artikkelin kuva: Engin Akyurt / Unsplash

Muut tunnelukot:

Tutustu myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit