Rutiinit vapauttavat jatkuvasta päätöksenteosta – 6 ohjetta rutiineja elämäänsä kaipaavalle

Viimeksi päivitetty: |

Rutiinit eivät ole tylsiä. Ne ovat arkea sujuvoittava punainen lanka, jonka avulla elämästä tulee rauhallisempaa, rennompaa – ja vapaampaa.

Rutiiniton hukkuu valintoihin

Heräisinkö nyt vai kohta? Tai vielä vähän myöhemmin? Syönkö tänään aamupalaa? Jos syön, mitä syön? Muroja, puuroa, hedelmiä, leipää, jugurttia? Pizzaa, melonia? Syönkö ensin vai käynkö suihkussa ensin? Harjaanko hampaat aamupalan jälkeen vai sitä ennen? Käytänkö tänä aamuna hammaslankaa?

Mitä päälle? Mustat sukat vai kirjavat? Mikä laukku mukaan? Ravintolalounas vai eväät? Voileipä, salaatti, keitto vai pihvi? Kahvitauon pulla vai ei? Illalla lenkki, sali, zumba, sohva vai jotain aivan muuta? Mutta mitä, kaikista maailman asioista? Nukkumaan kymmeneltä, kahdelta vai ei ollenkaan?

Jos minun olisi tehtävä päätöksiä arkisen päiväni jokaisesta yksityiskohdasta aina uudelleen ja uudelleen aivan kuin kohtaisin tilanteet ensimmäistä kertaa, en selviäisi ovesta ulos. Olisin kaikista valinnoista ja päätöksenteosta ihan poikki jo ennen kuin olisin päässyt miettimästä, laittaako tukka tänään ponnarille, nutturalle, letille, saparoille, kiharalle vai pipon sisään.

Päiväni murmelina

Oikeasti arkeni rullaa aivan toisin. Ensin kuitenkin sisältövaroitus: Luvassa ei ole draamaa, yllätyksiä tai shokeeraavia paljastuksia (jos hammaslankaimen käyttöä ei lasketa sellaiseksi).

Herään joka aamu ilman herätyskelloa noin klo 6.30. Ensin valmistan ja  syön aamiaisen, joka on aina sama: lasi vettä, puoli lasillista tuoremehua, mustikoita ja jugurttia, paahdettua leipää, kaksi kuppia kahvia.

Aamupesun kautta siirryn työpöydän ääreen ja alan naputella. Yhdeltätoista syön lounaan, kahdelta pidän kahvitauon, neljään mennessä suljen tietokoneen. Iltaruoka viideltä tai kuudelta. Sen jälkeen iltalenkki, lenkkikaverina useimmiten äänikirja tai podcast.

Loppuilta sekalaista haahuilua, pohdintaa, kirjoittelua, jutteluja, netin selausta. Klo 21 iltatee, huikopala ja jakso tai kaksi milloin mitäkin suosikkisarjaa. Nukkumaan puoli yhteentoista mennessä. Niin ja tosiaan se hammaslankain. Se on käytössä kerran päivässä aamuisin.

Olen pahoillani, taisit nukahtaa. Varoitin kyllä.

En kerro päiväni kulusta siksi, että haluaisin brassailla ilmiömäisellä kyvylläni herätä joka aamu ilman herätyskelloa (tai no, ehkä ihan vähän) vaan siksi, että olen rutiineistani todella onnellinen. Ne kehystävät päiväni, antavat sille rytmin ja mielelleni vapauden kohdistaa energiani asioihin, joihin haluan keskittyä ja jotka oikeasti vaativat tietoista ponnistelua.

Ymmärän siis oikein hyvin Facebookin perustajaa Mark Zuckerbergiä, joka Facebookin kyselytunnilla jokunen vuosi sitten kertoi, että hän pukeutuu joka päivä harmaaseen t-paitaan siksi, koska hän ei halua tuhlata voimavarojaan johonkin niin turhanpäiväiseen kuin päivittäiseen vaatteiden valintaan.

Jos sinulla jo on käytössä omat toimivat rutiinisi, tiedät täsmälleen, mitä tarkoitan. Jos taas ei, haluaisitko aloittaa?

6 ohjetta rutiineja kaipaavalle

1. Kysy itseltäsi, pidätkö rutiineja elämääsi rajoittavana vai vapautta lisäävänä asiana.

Aloitetaan asenteesta. Kun mietit jotain, jonka haluaisit muodostuvan rutiiniksi, ajatteletko sitä elämääsi jollain tavalla rajoittavana vai voimavarojasi vapauttavana asiana?

On valtava merkitys sillä, ajatteletko vaikkapa säännöllisestä nukkumaanmenoajasta, että ”minun täytyy mennä nukkumaan joka ilta samaan aikaan” vai ”minä saan mennä nukkumaan joka ilta samaan aikaan”.  Saan varata aikaa juoksulenkille kolmena iltana viikossa, saan syödä mustikoita joka aamu, saan tehdä hiekkakakkuja lapsen kanssa pihalla joka päivä.

Muista, että jos et kyseenalaista rutiinejasi joka päivä, sinun ei myöskään tarvitse tehdä niitä koskevia, voimavarojasi turhaan kuluttavia päätöksiä joka päivä.

2. Valitse rutiinisi harkiten

Rutiineista puhutaan useimmiten arkista elämää järjestävänä työkaluna ja apulaisena – ja niitäkin ne ovat. Sellaisissa rutiineissa ei kuitenkaan ole mitään mieltä, jotka eivät tue omia arvoja ja ajatuksia siitä, millaista elämää haluaa elää.

Jos sinusta on tärkeää viettää aikaa läheisten kanssa, työtunteja rajoittavien rutiinien omaksumisen ei pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa.

Jos työsi on antoisaa, mutta vaatii paljon, ajan nipistäminen vaikkapa somesurffailusta tai jokailtaisesta television katselemisesta voi onnistua helposti.

Jos syöminen on sinulle päivän kohokohta, ei ole ongelma eikä mikään raivata rauhallinen tuokio päivän aterioille.

Pois minusta, että sanoisin mitään niin mahtipontista kuin että kaikki lähtee oman elämän merkityksen löytämisestä, mutta pohjimmiltaan kaikki tosiaan lähtee oman elämän merkityksen löytämisestä. Parhaimmillaan mielekkäissä rutiineissa elämäsi konkretisoituu sellaisena kuin haluat sitä elää.

3. Toista, toista, toista – ja ymmärrä mikä motivoi sinua

Uusiin rutiineihin totutteleminen on oppimista uusille tavoille. Jokainen uudenvuoden lupauksia tehnyt ja muita suuria elämänmuutoksia yrittänyt tietää, että tapoja ei muuteta tuosta vain.

Jos olet 20 vuotta rentoutunut töiden jälkeen sohvalla viinilasi toisessa kädessä ja toinen käsi sipsipussissa, et yhtäkkiä ja taianomaisesti solahda rutiiniin, jossa sohvalle romahtamisen sijaan vaihdat työvaatteet verkkareihin ja lähdet happihyppelylle.

Rutiinit vapauttavat kapasiteettiasi, mutta vasta sitten kun niistä on tullut rutiineja. Rutiinit eivät synny itsestään vaan uusille tavoille oppiminen vaatii aikaa ja toistoja.

Elämäntapakonsultit kertovat auliisti, että uuden tavan muodostumiseen tarvitaan 30 toistoa, tai 50, tai kolme kuukautta, tai sittenkin kahdeksan.

Vaikka on totta, että toistoja tosiaan tarvitaan, psykologi Pauline Wallinin mielestä yhtä olennaista on, että muutosta ajaa sisäinen halu ja että ihminen pääsee uusille tavoille opetellessaan kokemaan läpimurtoja ja onnistumisen hetkiä. Ne vahvistavat uskoa siihen, että oppiminen ja uuden rutiinin omaksuminen on mahdollista.  

4. Pilko rutiinit osiin

Kuvitellaan, että haluat omaksua uuden liikuntarutiinin. Päätät, että haluat liikkua kolme kertaa viikossa. …Ja se siitä, päätös tehty ja sitten tekemään!

Ei aivan. Jos et mieti, miten alat konkreettisesti toteuttaa uutta rutiinia, et todennäköisesti pääse paljon alkua pidemmälle. Kysy itseltäsi: Miten haluan liikkua? Kenen kanssa? Minä viikonpäivinä? Mihin kellonaikaan? Miten käytännössä raivaan tilaa uudelle harrastukselle?

5. Hyväksy rutiineista lipsuminen osaksi elämää

Aina ei voi onnistua. Välillä väsyttää ja toisinaan onnistuu vain kaivautuminen peiton uumeniin vuorokaudeksi.

Jos ja kun lipsut joskus rutiineistasi, älä sorru mustavalkoiseen kaikki tai ei mitään -ajatteluun. Se menee jotenkin tähän tapaan:

Keskiviikkona en sitten joogannutkaan, vaikka niin olin itseni kanssa sopinut, joten sama lopettaa koko typerä homma tähän. Viikonloppuna makasin koko päivän sohvalla ja ahmin kolme Frendien tuotantokautta putkeen enkä lukenut kehittävää kirjallisuutta, vaikka piti, joten ihan sama lopettaa kirjojen lukeminen loppuelämäksi.

Sen sijaan ajattele, että nyt lipsuin, mutta huomenna yritän uudelleen.

6. Unohda rutiinit välillä – tai älä unohda

Unohda rutiinit ja nauti elämästä! Lomalla rutiinit voi heittää romukoppaan! Vapauta itsesi arjen rutiineista!

Rutiini-sanassa on välillä kielteinen klangi. Rutiinit rajoittavat, rutiinit tekevät elämästä väritöntä ja tylsää ja yksitoikkoista.

Varsinkin ajatus rutiineista lomalla – ja ajatus rutiineihin palaamisesta loman jälkeen – ahdistaa monia.

En tiedä millainen sinä olet ja missä elämäntilanteessa olet, mutta omasta 50-vuotiaan vinkkelistäni tilanteessa, jossa lapsi on jo aika iso ja ruuhkavuodet alkavat olla haikea muisto, sanon näin:

Vaikka lipsunkin rutiineista – välillä vahingossa, välillä tarkoituksella – ne ovat minulle joka tapauksessa enimmäkseen rauhouttava ja rentouttava punainen lanka, olinpa sitten lomalla tai töissä.

Näin ei ole ollut aina. Vuosikausia elin lomalla kuin pellossa – söin mitä sattuu ja milloin sattuu, valvoin miten halusin ja heräsin kun heräsin. Loman jälkeen tuntuikin usein sitten siltä, että olisin tarvinnut loman lomasta toipumiseen.

Jos siis huomaat, että rutiinit tekevät elämästäsi rennompaa, vapaampaa ja mielekkäämpää, sinun ei ole mikään pakko luopua niistä lomalla tai missään muissakaan arjesta poikkeavissa olosuhteissa.

Lähteet:
The One You Feed: Decision fatigue and the power of routines
Speaking of Psychology: How to keep your New Year’s resolutions

Kuvat: Jonna Kosinska, Kevinianeselli, AdobeStock

Rutiineihin liittyvät ohjeet kuvalistana.

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit