Somatisaatiohäiriö on pitkäkestoinen elimellisoireinen häiriö. Tutustu tarkemmin häiriön syihin, yleisyyteen, oireisiin ja hoitoon.
Mikä somatisaatiohäiriö on?
Somatisaatiohäiriö on psykiatrinen, elimellisoireinen eli somatoforminen häiriö.
Keskeistä häiriössä on, että se oireilee fyysisesti, mutta oireita ei selitä ruumiillinen sairaus.
Somatisaatiohäiriön oireet ja diagnoosi
Somatisaatiohäiriössä ruumilliset oireet eivät riipu mielialasta toisin kuin esimerkiksi masennuksessa, jossa fyysinen oireilu monesti pahentuu mielialan laskun myötä.
Hypokondrisesta häiriöstä somatisaatiohäiriö puolestaan eroaa niin, että hypokondriassa potilas pelkää sairastavansa jotain vakavaa sairautta, mutta somatisaatiohäiriötä sairastava haluaa ensisijaisesti apua vaivoihinsa.
Vaikka somatisaatiohäiriötä sairastavat eivät koe sairastavansa psyykkistä sairautta, psykososiaalinen stressi usein pahentaa fyysistä oireilua.
Somatisaatiohäiriön diagnostiset kriteerit ICD-10-tautiluokituksen mukaan ovat seuraavat:
Ensinnäkin henkilö valittaa monenlaisista ruumiillisista oireista vähintään 2 vuoden ajan. Oireita ei selitä elimellinen sairaus eikä muu mielenterveyden häiriö, kuten paniikkihäiriö tai skitsofrenia.
Toiseksi oireisiin keskittymisestä seuraa jatkuvaa haittaa ja useita lääkärikäyntejä (tai jatkuvaa itselääkintää ja erilaisiin vaihtoehtohoitoihin hakeutumista)
Kolmanneksi potilas ei usko lääkärin vakuutteluja siitä, että oireita ei selitä ruumiillinen sairaus.
Neljänneksi henkilöllä on vähintään 6 oiretta ainakin kahdesta alla listatusta oireryhmästä:
- Ruoansulatuskanavan oireita, esimerkiksi vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua, ilmavaivoja, turvottelua
- Sydämen ja verenkiertoelimistön oireita, esimerkiksi rintakipua ja hengästymistä.
- Alapään oireita, esimerkiksi epämiellyttäviä tuntemuksia, kipuja, jatkuvaa pissahätää
- Iho-oireita ja kipuja, esimerkiksi ihon värin muutoksia, nivelkipuja, puutumista, pistelyä
Mistä somatisaatiohäiriö johtuu?
Somatisaatiohäiriön syitä ei tiedetä tarkasti.
Tähän mennessä tehtyjen tutkimusten pohjalta tiedetään, että ainakin jollain tavalla niin perimä, lapsuuden kasvuolosuhteet tai oppiminen voivat vaikuttaa häiriöön sairastumisen taustalla.
Somatisaatiohäiriötä esiintyy suvuttain.
Kuinka yleinen somatisaatiohäiriö on?
Suomalaisten nuorten aikuisten keskuudessa somatisaatiohäiriön esiintyvyys on noin 1 prosenttia. Naisilla häiriötä tavataan 5 kertaa yleisemmin kuin miehillä.
Maailman terveysjärjestön 14 maata kattaneessa tutkimuksessa häiriön esiintyvyys perusterveydenhuollon potilailla oli noin 3 prosenttia.
Häiriö puhkeaa tavallisimmin 20–30-vuotiaana.
Miten somatisaatiohäiriötä hoidetaan?
Somatisaatiohäiriöön ei ole olemassa Käypä hoito -suositusta tai muuta selkeää hoito-ohjetta.
Luottamuksellinen ja vakaa potilas-lääkärisuhde olisi somatisaatiohäiriön hoidossa tärkeä, mutta käytännössä monista ruumillisista vaivosta kärsivää potilasta päädytään usein pallottelemaan lääkäriltä toiselle ja tutkimuksesta toiseen.
Jos lääkäri lisäksi keskittyy vakuuttelemaan ponnekkaasti, että mitään vikaa ei löydy, saattaa potilas vastata ponnekkuuteen samalla mitalla ja vaatia yhä vain uusia tutkimuksia.
Lääkärin on tärkeää ymmärtää, että potilaalle oireet ovat oikeasti olemassa – hän ei teeskentele oireitaan tai tarkoituksella tuota niitä itselleen.
Luottamusta potilaan ja lääkärin välille sen sijaan rakentaa potilaan kokemus siitä, että hänet otetaan tosissaan ja että hän on tervetullut lääkäriin myös jatkossa. Silloin saattavat vaivatkin, paradoksaalisesti, vähentyä.
Keskeistä somatisaatiohäiriön hoidossa olisi myös opettaa potilasta tulemaan toimeen oireidensa kanssa.
Jos häiriöstä kärsivä oppii näkemään yhteyden erilaisten psyykkisten tekijöiden ja ruumiillisten oireidensa välillä, silloin esimerkiksi kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta voi olla hyötyä.
Lääkehoitoa häiriöön ei ole, mutta mahdollisten oheissairauksien, kuten masennuksen tai ahdistuneisuuden hoitoon saatetaan käyttää SSRI-lääkkeitä.
Somatisaatiohäiriöstä parantuminen on harvinaista.
LÄHTEETJoukamaa, M. (2019) Somatisaatiohäiriö. Teoksessa Lönnqvist, J., Marttunen, M., Henriksson, M. & Partonen, T., Aalberg, V. & Seppälä, O. (toim.), Psykiatria (verkkoversio)
Karvonen, J. T., Läksy, K. & Räsänen, S. (2016). Somatisaatiohäiriö – ylidiagnosoitu mutta aliarvioitu sairaus. Duodecim 132(3):219-25.