Someriippuvuus ei ole riippuvuutta mistään kemiallisesta aineesta, mutta silti se on riippuvuus siinä missä esimerkiksi alkoholiriippuvuus. Testaa, oletko sinä koukussa someen.
Riippuvuutta välitöntä mielihyvää tuottavasta tekemisestä kutsutaan toiminnalliseksi riippuvuudeksi. Sellaisia ovat esimerkiksi rahapeliriippuvuus, kyltymätön shoppailu tai pakonomainen liikunta. Myös someriippuvuus on toiminnallista riippuvuutta.
Sosiaalinen media on mestarillinen taidonnäyte siitä, millaisin keinoin käyttäjä saadaan koukuttumaan. Jokaisessa sosiaalisen median yrityksessä tiedetään, että meillä jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kohdatuksi. Tätä tarvetta hyväksi käyttäen somejätit käyttävät sumeilematta hyväkseen suunnitellessaan yhä vain uusia tapoja koukuttaa käyttäjänsä.
Tykkäyksistä ja viesteistä kertovat ilmoitukset hehkuvat houkuttelevan punaisina. Tiedetään myös, että ihminen julkaisee sosiaalisessa mediassa sitä enemmän, mitä enemmän hänen aikaisemmat julkaisunsa ovat saaneet tykkäyksiä. Lue lisää tutkimuksesta: Ihminen on sosiaalisessa mediassa kuin rotta Skinnerin laatikossa
Jos somepäivitysten virta jossain vaiheessa loppuisi tekstiin ”olet nyt nähnyt kaiken”, ihmisen saattaisi olla helpompi ravistella itsensä irti ruudulta. Mutta virta ei lopu, sillä tarkoitus on pitää käyttäjät palvelussa mahdollisimman pitkään.
Facebookin loppumattoman syötteen kehittäjä Aza Raskin vertaa keksintöään kuuluisaan soppakulhokokeeseen. Kokeessa soppakulhoa täytettiin vaivihkaa sitä mukaa, kun koehenkilöt söivät keittoa. Tarkoituksena oli testata, syövätkö ihmiset enemmän, jos syömiselle ei ole selkeää päätepistettä (tyhjää kulhoa). Vastaus oli selvä: syövät, paljon enemmän.
Kännykän näytön päivittäminen tuo joka pyyhkäisyllä näkökenttään jotain uutta ja potentiaalisesti kiinnostavaa katseltavaa tai luettavaa. Koska päivitysten virralla ei ole päätepistettä, meidän on vaikea laittaa toiminnallemme piste itse.
Samaan tapaan pyrkii koukuttamaan videoiden automaattinen toisto muun muassa YouTubessa ja Facebookissa.
Siksi ei ole mikään ihme, että yhä useammasta tuntuu siltä, että sosiaalinen media on varkain muuttunut nöyrästä rengistä ahneeksi isännäksi, joka haukkaa yhä isomman osan kallisarvoisesta ajastamme myydäkseen huomiomme edelleen mainostajille.
Tällä testillä voit tutkia, oletko itse koukuttumassa – tai peräti jo koukuttunut – sosiaaliseen mediaan. Inspiraation lähteinä testille ovat toimineet nettiriippuvuuden testaamiseen kehitetty Internet Addiction Test (IAT) sekä someriippuvuutta mittaava Social Media Addiction Test (SMAT17)
Someriippuvuustesti
Artikkelin kuva: Prateek Katyal/Unsplash
Tässä olisi hyvä huomioida se, että esim. Whatsapp, Telegram ja FB Messenger ovat myös sosiaalisia medioita, mutta niiden tarkoitus on käytännössä vain pitää yhteyttä ihmisiin. Joku IG selaaminen on hieman eri asia kuin ystävän kanssa suoraan keskusteleminen.
Ihan kohtuullisesri käytän