Tunnistatko omasi ja toisten tunteet? Osaatko sovittaa tunnereaktiosi erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin sopiviksi? Pystytkö hillitsemään tunteitasi? Muun muassa näitä teemoja käsitellään tunneälyä kartoittavassa testissä.
Tunneälytestin innoittajana on emotionaalista älykkyyttä pitkään tutkineen psykologi Reuven Bar-Onin malli sosiaalisemotionaalisesta älystä.
Bar-On tarkastelee tunneälyä viiden eri emotionaalisen ja sosiaalisen kyvyn kautta: 1) yksilön sisäiset kyvyt, 2) ihmissuhteisiin liittyvät kyvyt, 3) stressinhallintaan liittyvät taidot, 4) sopeutuvaisuus sekä 5) yleinen mieliala (ennen kaikkea onnellisuus ja optimismi).
Huomaa, että kyseessä ei kuitenkaan ole tieteellinen Bar-Onin itsensä kehittämä emotionaalista älykkyyttä mittaava EQ-i -mittari vaan Evermindin oma ei-tieteellinen, itseymmärryksen tueksi tarkoitettu viihteellinen testi.
Testin tuloksia ei tallenneta.
Tunneälytesti
Sisäiset (intrapersonaaliset) tunnetaidot tarkoittavat emotionaalista itseymmärrystä. Ihminen on tietoinen omista tunteistaan, ymmärtää tunteitaan ja ilmaisee niitä tarkoituksenmukaisesti.
Ihmissuhteisiin liittyvät, interpersonaaliset tunnetaidot viittaavat empatiakykyyn, kykyyn tunnistaa toisten ihmisten tunteita ja sen myötä kykyyn luoda tyydyttäviä suhteita heidän kanssaan.
Stressinhallintataidoilla tarkoitetaan stressinsietokykyä ja impulssien hallinnan taitoa.
Sopeutuvaisuuteen liittyvät taidot tarkoittavat kykyä ratkaista ongelmia ja sopeuttaa ajattelunsa ja tunteensa uusiin tilanteisiin.
Yleinen mieliala (onnellisuus ja optimismi) viittaa yleiseen tyytyväisyyteen itseensä, toisiin ihmisiin ja elämään yleensä.
Lähteet:
ReuvenBarOn.org: The Bar-On Model
Aalto-yliopisto: Tunneäly yksilön ominaisuutena työelämässä
Lisää testejä:
Olipa hyvä testi. Kiva, kun jaoit tämän.
Kiva, että tykkäsit! Ilo on kyllä aina myös minun puolellani: näitä testejä on tosi kiva laatia 🙂
Hieno ja kiva testi!
Kiitos kun jaoit / teit tämän!
Kiitos testistä. Löysin sen tunne-testejä googletellessa, koska
tuntuu että olen tällä osa-alueella jotenkin poikkeava. Tulokset vastaavat kokemustani:
Sisäisett tunnetaidot (intrapersonaalinen): 6/25 pistettä
Ihmissuhteisiin liittyvät kyvyt (interpersonaalinen): 17/25 pistettä
Stressinhallinta: 23/25 pistettä
Sopeutuvaisuus: 23/25 pistettä
Yleinen mieliala (onnellisuus ja optimismi): 16/25 pistettä
Olen ihan ulalla siitä, mistä aikuisena voisi saada apua omien tunteiden tunnistuksen kanssa tai onko mitään edes tehtävissä. Tai miten se edes minua auttaisi. Toisten pienetkin tunteet vaikuttavat itseeni vahvasti, joskus jopa konkreettisen lamauttavasti, mutta en silti koe tietoista empatiaa, joka saisi välittämään ihmisistä. En ole antisosiaalinen kuitenkaan, vaan en vain usein samaistu kehenkään. Ja omia tunteita minulla ei tunnu olevan ollenkaan, vain kehollisia reaktioita, joille en useinkaan keksi alkulähdettä. Näin on ollut aina, vaikka osaankin aika hyvin esittää ”tavallista”. Harva varmaan edes ajattelee, että olisin mitenkään erilainen.
Hei! Voi olla ettei tämä kommenttini/linkki resonoi sinuun mitenkään, mutta tuosta kun kirjoitit että koet kehollisia reaktioita ja niihin on hankala yhdistää tunteita, niin minulle tuli tämä artikkeli mieleen. Varsinkin artikkelin loppupuolella kuvataan tuota asiaa. https://www.spectrumnews.org/news/people-alexithymia-emotions-mystery/
Älykkyyttä on suunnilleen kymmentä erilaista ja niin sanotut älykkyystestit ei kerro testattavan älykkyydestä juurikaan jos niissä testataan vain ja ainoastaan matemaattista älykkyyttä koska tunneälykkyys on myös tärkeää. Ongelmanratkaisua ei todellakaan tehdä vain pelkästään laskemalla jotain lukuja. Oon älykäs ja oon myös tunneälykäs ja empaattinen. Sain eniten pisteitä omista sisäisistä tunnetaidoista ja ihmissuhteisiin liittyvistä tunnetaidoista. Vähiten pisteitä aiheutti impulsiivisuuteni ja oonkin huomannut että oon jonkin verran impulsiivinen mutta se on yleensä hallinnassani.
Ei ole valitettavasti olemassa kuin yhdenlaista älykkyyttä ja se on juurikin sitä, mitä mensan testi esimerkiksi mittaa. Se miten käytät ja suuntaat älykkyyden on täysin persoonallisuuden piirteiden ohjaamaa ja siitä on päädytty esimerkiksi ”tunneälyyn”. Jopa tässä testissä mitatut ominaisuudet ovat lähes suoraan Big Five mallin persoonallisuuspiirteistä. Myöskään älykkyystesteissä, joilla on oikeasti vertailukelpoisuutta älykkyyden suhteen, ei ole laskutehtäviä, joten ne eivät mittaa erityisesti matemaattista älykkyyttä. Siitä ei kannata ottaa mitään paineita, jos saat älykkystestistä huonomman tuloksen kuin olisit halunnut. Se ei kuitenkaan tarkoita että olisi muita ”mystisiä” älykkyyksiä, joita testi ei mittaa vain siitä syystä, että ihmisille tulisi parempi mieli.
Pisteet kertyivät tunneälyn eri osa-alueista seuraavasti:
tämä vastaa aika hyvin minua
TunneälytestiTuloksetTunneälytestistä saamasi kokonaispistemäärä on 98/125Pienin mahdollinen testistä saatava pistemäärä on 25. Mitä korkeamman pistemäärän sait, sitä enemmän tunneälyä sinulla on.
Pisteet kertyivät tunneälyn eri osa-alueista seuraavasti:
hyvä testi