Löytyykö sinulta tunneälyä? Testaa!

Viimeksi päivitetty: |

Tunnistatko omasi ja toisten tunteet? Osaatko sovittaa tunnereaktiosi erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin sopiviksi? Pystytkö hillitsemään tunteitasi? Muun muassa näitä teemoja käsitellään tunneälyä kartoittavassa testissä.

Tunneälytestin innoittajana on emotionaalista älykkyyttä pitkään tutkineen psykologi Reuven Bar-Onin malli emotionaalis-sosiaalisesta älystä.

Bar-On tarkastelee tunneälyä viiden eri emotionaalisen ja sosiaalisen kyvyn kautta: 1) yksilön sisäiset kyvyt, 2) ihmissuhteisiin liittyvät kyvyt, 3) stressinhallintaan liittyvät taidot, 4) sopeutuvaisuus sekä 5) yleinen mieliala (ennen kaikkea onnellisuus ja optimismi).

Huomaa, että kyseessä ei kuitenkaan ole tieteellinen Bar-Onin itsensä kehittämä emotionaalista älykkyyttä mittaava EQ-i -mittari vaan Evermindin oma ei-tieteellinen itseymmärryksen tueksi tarkoitettu viihteellinen testi.

Testin tuloksia ei tallenneta mihinkään.


Tunneälytesti

Minun on usein vaikea nimetä tuntemiani tunteita.
Ystäväni kertovat minulle yksityisiä ja luottamuksellisia asioitaan.
Ratkaisen vaikeat tilanteet keräämällä ratkaisun tueksi mahdollisimman paljon tietoa.
Impulsiivisuuteni aiheuttaa minulle ongelmia.
Sanonta "synkimmälläkin pilvellä on hopeareunus" on minulle totta joka päivä.
Tunteiden ilmaiseminen on minulle helppoa.
Huomaan helposti, jos minulle läheinen ihminen on surullinen tai vihainen, vaikka hän yrittäisi peittää sen.
Ongelmia ratkaistessani pyydän mielelläni näkökulmia myös muilta ihmisiltä.
Räjähdän helposti, kun olen vihainen.
Minulla on taipumusta huolestua kaikesta mahdollisesta, mikä voi mennä pieleen.
En aina ymmärrä, miksi tunnen jotain tunnetta (iloa, haikeutta, kateutta jne.).
Keskustellessani jonkun kansssa aistin helposti keskustelun yleisen tunnelman ja tunnelman muutokset.
Monesti haluan ratkaista ongelman niin nopeasti, että vasta jälkeenpäin mietin, olisiko jokin toinen tapa ollut parempi.
Suurenkin tunnekuohun vallassa pystyn miettimään ensin ja reagoimaan vasta sitten.
Käsitykseni tulevaisuudestani on valoisa.
Tunnistan, missä mukavuusalueeni päättyy ja epämukavuusalueeni alkaa.
Reagoin herkästi toisten ihmisten tunteisiin.
Yritän ajatella läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot ongelmia ratkaistessani.
Olen äkkipikainen ihminen.
Asioilla on taipumus ratketa parhain päin.
Jos minua alkaa ahdistaa, tiedän yleensä, mistä se johtuu.
Sovitan vuorovaikutustyylini keskustelukumppanini tyyliin sopivaksi.
Tarkastelen tilanteita monesta eri näkökulmasta.
Minut tunnetaan kärsivällisyydestäni.
Olen pessimismiin taipuvainen.

Sisäiset (intrapersonaaliset) tunnetaidot tarkoittavat emotionaalista itseymmärrystä. Ihminen on tietoinen omista tunteistaan, ymmärtää tunteitaan ja ilmaisee niitä tarkoituksenmukaisesti.

Ihmissuhteisiin liittyvät, interpersonaaliset tunnetaidot viittaavat empatiakykyyn, kykyyn tunnistaa toisten ihmisten tunteita ja sen myötä kykyyn luoda tyydyttäviä suhteita heidän kanssaan.

Stressinhallintataidoilla tarkoitetaan stressinsietokykyä ja impulssien hallinnan taitoa.

Sopeutuvaisuuteen liittyvät taidot tarkoittavat kykyä ratkaista ongelmia ja sopeuttaa ajattelunsa ja tunteensa uusiin tilanteisiin.

Yleinen mieliala (onnellisuus ja optimismi) viittaa yleiseen tyytyväisyyteen itseensä, toisiin ihmisiin ja elämään yleensä.

Lähteet:
ReuvenBarOn.org: The Bar-On Model
Aalto-yliopisto: Tunneäly yksilön ominaisuutena työelämässä

Lisää testejä:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

guest
7 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Helzu
Helzu
2 vuotta sitten

Olipa hyvä testi. Kiva, kun jaoit tämän.

Harri
Harri
2 vuotta sitten

Hieno ja kiva testi!
Kiitos kun jaoit / teit tämän!

tunnesokea
tunnesokea
1 vuosi sitten

Kiitos testistä. Löysin sen tunne-testejä googletellessa, koska
tuntuu että olen tällä osa-alueella jotenkin poikkeava. Tulokset vastaavat kokemustani:

Sisäisett tunnetaidot (intrapersonaalinen): 6/25 pistettä

Ihmissuhteisiin liittyvät kyvyt (interpersonaalinen): 17/25 pistettä

Stressinhallinta: 23/25 pistettä

Sopeutuvaisuus: 23/25 pistettä

Yleinen mieliala (onnellisuus ja optimismi): 16/25 pistettä

Olen ihan ulalla siitä, mistä aikuisena voisi saada apua omien tunteiden tunnistuksen kanssa tai onko mitään edes tehtävissä. Tai miten se edes minua auttaisi. Toisten pienetkin tunteet vaikuttavat itseeni vahvasti, joskus jopa konkreettisen lamauttavasti, mutta en silti koe tietoista empatiaa, joka saisi välittämään ihmisistä. En ole antisosiaalinen kuitenkaan, vaan en vain usein samaistu kehenkään. Ja omia tunteita minulla ei tunnu olevan ollenkaan, vain kehollisia reaktioita, joille en useinkaan keksi alkulähdettä. Näin on ollut aina, vaikka osaankin aika hyvin esittää ”tavallista”. Harva varmaan edes ajattelee, että olisin mitenkään erilainen.

Sanna
Sanna
1 vuosi sitten
Vastaus kommentoijalle:  tunnesokea

Hei! Voi olla ettei tämä kommenttini/linkki resonoi sinuun mitenkään, mutta tuosta kun kirjoitit että koet kehollisia reaktioita ja niihin on hankala yhdistää tunteita, niin minulle tuli tämä artikkeli mieleen. Varsinkin artikkelin loppupuolella kuvataan tuota asiaa. https://www.spectrumnews.org/news/people-alexithymia-emotions-mystery/

~Meri~
~Meri~
1 vuosi sitten

Älykkyyttä on suunnilleen kymmentä erilaista ja niin sanotut älykkyystestit ei kerro testattavan älykkyydestä juurikaan jos niissä testataan vain ja ainoastaan matemaattista älykkyyttä koska tunneälykkyys on myös tärkeää. Ongelmanratkaisua ei todellakaan tehdä vain pelkästään laskemalla jotain lukuja. Oon älykäs ja oon myös tunneälykäs ja empaattinen. Sain eniten pisteitä omista sisäisistä tunnetaidoista ja ihmissuhteisiin liittyvistä tunnetaidoista. Vähiten pisteitä aiheutti impulsiivisuuteni ja oonkin huomannut että oon jonkin verran impulsiivinen mutta se on yleensä hallinnassani.

Realisti
Realisti
3 päivää sitten
Vastaus kommentoijalle:  ~Meri~

Ei ole valitettavasti olemassa kuin yhdenlaista älykkyyttä ja se on juurikin sitä, mitä mensan testi esimerkiksi mittaa. Se miten käytät ja suuntaat älykkyyden on täysin persoonallisuuden piirteiden ohjaamaa ja siitä on päädytty esimerkiksi ”tunneälyyn”. Jopa tässä testissä mitatut ominaisuudet ovat lähes suoraan Big Five mallin persoonallisuuspiirteistä. Myöskään älykkyystesteissä, joilla on oikeasti vertailukelpoisuutta älykkyyden suhteen, ei ole laskutehtäviä, joten ne eivät mittaa erityisesti matemaattista älykkyyttä. Siitä ei kannata ottaa mitään paineita, jos saat älykkystestistä huonomman tuloksen kuin olisit halunnut. Se ei kuitenkaan tarkoita että olisi muita ”mystisiä” älykkyyksiä, joita testi ei mittaa vain siitä syystä, että ihmisille tulisi parempi mieli.