Tunnelukot ovat lapsuudessa opittuja haitallisia kokemisen ja tuntemisen tapoja, jotka voivat hankaloittaa elämää aikuisiällä monella tavalla. Mitkä ovat sinun hallitsevat tunnelukkosi? Ota asiasta selvää tekemällä tunnelukkotesti.
Skeematerapian isä ja tunnelukkokonseptin luoja Jeffrey E. Young kollegoineen käyttää kehittämäänsä alkuperäistä tunnelukkotestiä potilaidensa kanssa osana laajempaa terapiakokonaisuutta.
Siksi on tärkeää muistaa, että tämä eikä mikään muukaan yksittäinen ja psykoterapian kontekstista irrallinen nettitesti ei voi kertoa syvällistä ja lopullista totuutta tunnelukoistasi (eikä muistakaan ominaisuuksistasi).
Youngin tunnelukkomittarin täyspitkä versio sisältää kaikkiaan 232 väitettä, joten kyseessä on perinpohjainen työkalu. Mittarin lyhyemmän, 90-kohtaisen version käyttökelpoisuus on todettu myös monissa tutkimuksissa, esimerkiksi tässä tutkimuksessa paneuduttiin mittarin suomalaisversioon.
Vaikka tämä Evermindin vielä paljon lyhyempi tunnelukkotesti on saanut innoitusta Youngin pitkästä testistä, se on kuitenkin ennen kaikkea työkalu kevyehköön itsetutkiskeluun ja ehkä vielä enemmän keino tutustua tunnelukkojen maailmaan yleisesti.
Lähde siis matkaan iloisen uteliaana, mutta muista, että tämäkään testi ei ole virallinen johtopäätös tunnelukoistasi – eikä varsinkaan minkäänlainen diagnoosi sinusta.
Älä jää liikaa järkeilemään kysymyksiä vaan vastaa tunne edellä. Älä myöskään epäröi käyttää asteikon ääripäitä, sillä se auttaa erottamaan tärkeimmät tunnelukkosi muista. Vastauksiasi ei tallenneta.
Tunnelukkotesti
Tunnelukot lyhyesti
1. Hylkääminen
Hylkäämisen tunnelukkoon liittyy menetyksen pelkoa ja epävarmuutta saatavilla olevasta emotionaalisesta tuesta. Taustalla voivat olla kokemukset vanhemmista, jotka eivät ole osanneet tai voineet olla läsnä, silloin kun sille olisi ollut tarvetta. Hylkäämisen tunnelukko voi aikuisiällä saada aikaan hylätyksi tulemisen pelkoa, takertumista läheisiin (esimerkiksi puolisoon) sekä vaikeutta luottaa toisiin ihmisiin.
2. Kaltoinkohtelu
Kaltoinkohtelun tunnelukkoon liittyy oletus siitä, että toiset ihmiset tarkoituksella käyttävät hyväkseen, satuttavat, nöyryyttävät, pettävät, manipuloivat tai valehtelevat. Tämä tunnelukko näkyy vaikeutena luottaa toisiin ja tunteena, että on vetänyt elämässä muita lyhyemmän korren.
3. Emotionaalinen vaje
Emotionaalisen vajeen skeemaan liittyy tunne siitä, että jää vaille toisten osoittamaa huomiota, hoivaa, suojaa ja myötätuntoa: Ei ole ketään, jolle uskoutua tai joka huomaisi eikä ketään, joka ohjaisi ja neuvoisi. Tuntuu, ettei ole erityinen ja tärkein kenellekään.
4. Vajavuus ja viallisuus
Vajavuuden ja viallisuuden tunnelukkoon liittyy häpeää omasta ”huonoudesta”, alempiarvoisuudesta toisiin nähden ja uskoa, ettei mitenkään voisi tulla rakastetuksi omana itsenään. Vajavuuden ja viallisuuden tunnelukko voi ilmetä yliherkkyytenä kritiikille, epävarmuutena, jatkuvana itsensä vertailuna muihin ja omien heikkouksien ja vikojen häpeämisenä ja piilotteluna.
5. Eristäytyminen
Eristäytymisen skeemaan, josta käytetään myös nimitystä ulkopuolisuuden tunnelukko, liittyy tunne omasta ulkopuolisuudesta ja erilaisuudesta – ettei kuulu mihinkään porukkaan, ei tule ymmärretyksi eikä nähdyksi. Eristäytymisen tunnelukko voi konkretisoitua ajatukseen: ”Jos katoaisin huomenna, kukaan ei edes huomaisi sitä.”
6. Riippuvuus ja kykenemättömyys
Riippuvuuden ja kykenemättömyyden skeemaan liittyy usko omasta kyvyttömyydestä huolehtia itsestään ja erilaisista askareista. Tunnelukko voi ilmetä kyvyttömyytenä tarttua toimeen ja vaikeutena tehdä päätöksiä.
7. Suojattomuus
Suojattomuuden tunnelukko ilmenee vaarojen liioitteluna ja erilaisten katastrofien pelkona. Pelko voi kohdistua oman tai läheisen terveyden menettämiseen (esim. syöpä tai ”hulluksi tuleminen”) tai ulkoisiin uhkiin, kuten luonnonmullistuksiin, ryöstetyksi tulemiseen, liikenneonnettomuuksiin jne.
8. Kietoutuneisuus
Kietoutuneisuuden skeemassa oma elämä on liiallisen punoutunut jonkun toisen ihmisen (yleensä vanhemman tai puolison) elämään. Ihminen ei osaa kuvitella selviävänsä tai olevansa onnellinen ilman toista ja tämän jatkuvaa tukea. Mielipiteiden muodostaminen on vaikeaa ja itsenäinen päätöksenteko tyssää jahkailuun.
9. Epäonnistuminen
Epäonnistumisen tunnelukko viittaa uskoon, että elämä kulkee vääjäämättä kohti epäonnistumista ja saavuttamatta jääviä tavoitteita. Ihminen uskoo olevansa peruuttamattomalla tavalla huonompi ja kykenemättömämpi kuin vertaisensa. Alisuoriutuminen on tyypillistä epäonnistumisen tunnelukosta kärsivälle.
10. Oikeutus ja erityisyys
Oikeutuksen tunnelukolla tarkoitetaan uskoa, että on parempi kuin muut ja on siksi oikeutettu erityiskohteluun.
Säännöt eivät kosketa samalla tavalla muita ja asioiden on sujuttava täsmälleen omien toiveiden mukaisesti. Toisten tarpeiden asettaminen omien tarpeiden edelle on vaikeaa.
11. Itsekontrollin tai itsekurin puute
Riittämättömän itsekontrollin tai -kurin tunnelukko näkyy vaikeutena saavuttaa tavoitteita tai toisaalta voimakkaina tunteenpurkauksina tai vaikeuksina vastustaa hetken mielihaluja. Ihminen saattaa myös vältellä kaikenlaista epämukavuutta, olipa kyseessä sitten erimielisyys tai fyysinen voimainponnistus.
12. Alistuminen
Alistumisen tunnelukolla tarkoitetaan alistumista toisten tahtoon tai kontrolliin, jotta nämä eivät suuttuisi, hylkäisi tai reagoisi muuten kielteisellä tavalla. Näin tukahdetuksi tulevat niin omat toiveet ja tarpeet kuin oma tunneilmaisu. Käyttäytyminen on kuuliaista, mutta toisaalta myös passiivis-aggressiivista ilmaisematta jäävien kielteisten tunteiden vuoksi.
13. Uhrautuminen
Uhrautumisen tunnelukkoon kiinni jäänyt laittaa toistuvasti toisten tarpeet omiensa edelle, koska hän ei halua tuottaa toisille pettymystä tai harmia. Myös syyllisyydentunteiden välttely saa jättämään omat tarpeet huomiotta. Uhrautumisen tunnelukko on sukua läheisriippuvuudelle.
14. Hyväksynnän hakeminen toisilta
Hyväksynnän hakemisen tunnelukko viittaa toimintatapoihin, joilla tavoitellaan huomiota, hyväksyntää tai tunnustusta muilta. Tästä skeemasta kärsivä saattaa päätyä pienoiseksi kameleontiksi ja muuttaa niin käyttäytymistään kuin ulkoista olemustaan aina sen mukaan, minkä hän arvelee eniten miellyttävän kulloistakin seuraa.
15. Kielteisyys ja pessimismi
Kielteisyyden ja pessimismin tunnelukko viittaa elämän mittaiseen, piintyneeseen tapaan suhtautua asioihin negatiivisesti: ihan pian kaikki menee pahemman kerran pieleen, vaikka juuri nyt kaikki olisikin hyvin. Kielteisyyden tunnelukosta kärsivä valittaa usein, on tuon tuosta huolestuneisuutena ja päätösten tekeminen on hänelle vaikeaa.
16. Emotionaalinen estyneisyys
Emotionaalisen estyneisyyden tunnelukko estää ihmistä hyppäämästä spontaanisti seikkailuun tai ilmaisemaan tunteitaan. Hän haluaa välttää kritiikkiä, häpeää tai kontrollin menetystä. Rationaalisuus näyttelee elämässä kohtuuttoman suurta osaa. Myös tarpeiden ja toiveiden ilmaiseminen on vaikeaa.
17. Vaativuus ja ylikriittisyys
Vaativuuden tunnelukko saa ihmisen vaatimaan paljon niin itseltään kuin toisiltaan. Itsearvostus on usein kiinni nimenomaan suorituksista. Taustalla saattaa vaikuttaa vanhemmilta saatu ehdollinen hyväksyntä: olet vain niin hyvä kuin viimeisin koulutodistuksesi tai suoriutumisesi harrastuksen parissa. Elämässä on paljon sääntöjä ja jäykkiä käsityksiä oikeasta ja väärästä.
18. Rankaisevuus
Rankaisevuuden tunnelukkoon kuuluu ajatus siitä, että ihmisiä kuuluu rangaista tekemistään virheistä ja anteeksiantaminen on vaikeaa. Epäonnistuessaan tai muuten vaikeissa olosuhteissa ihminen ei edes kaipaa sääliä, sillä hän pitää kohtaloaan ansaittuna. Samasta syystä säälin tunteet tai myötätunnon osoittaminen toisia ihmisiä kohtaan ei ole luontevaa.
Artikkelin kuva: Petra Lehto
moimoi vain
257/324. Enpä tiennyt, että mulla olisi näinkin pahat tunnelukot.
Luulin että olen käynyt nämä asiat jo moneen kertaan läpi. Mutta jälleen uusiutuvan masennusta (päätyen taas itse hoitamaan) Luin kirjan jossa käskettiin taas ottamaan lapiokäteen, niinpä päädyin tähän.
45. en taida olla lukossa
Moikka kaikille! Tsemppiä Elämään
Tunnelukkotesti on muuttunut. Ennen se löytyi skeematerapia.fi-sivustolta. Olisi myös kiva, että tunnelukon tulokset saisi sähköpostiin, kuten aikaisemmin.
yhteispistemääräsi on 120/324 pistettä
Ohhoo olisin voinut kuvitella luvun olevan isompi , selkeästi jokseenkin tunnelukot ovat läsnä mutta ei koko ajan ja asioita on työstetty tiedottamasti mikä onkin hyvä asia
En ymmärrä miten tämä toimii. Jokaisen tunnelukon kohdalla tulos on 0/18 mutta kokonaispistemäärä kuitenkin 159/324? Eli minulla ei siis kuitenkaan ole mitään noista tunnelukoista, mutta kuitenkin sitten jotain muuta? Mitä tälle muulle sitten voi tehdä?
Hei, testejä vaivaa välillä yksi todella ärsyttävä bugi, jonka korjaaminen kyllä helppoa, mutta joka iskee varoittamatta. Nyt se on – taas – korjattu, joten testituloksenkin pitäisi nyt näkyä oikein, jos jaksat yrittää uudelleen.
Mulla on vähentyny lukot urakalla! <3 Suosittelen teillekin omien pelkojen kohtaamista.
Action, trigger, release, repeat.
= Toiminta, (pelko)reaktio, helpotus & uudestaan!
Kun kysymykset ovat negaatioita, niitä ja niihin vastausta on vaikea ymmärtää. Saattaa valita vastauksen ihan väärästä päästä.
Tein tunnelukko testin ja yllätyksenä en saanut kuin 101 pistettä odotin saavani enemmän
Erinomaisen analyyttisen tarkka testi 100/324. Paljon monia tunnelukkoja pyrkinyt itse-ohjautuvasti muuttamaan, mutta edelleen dominoi negatiivisenä lapsuuden vuorovaikutus, jonka testi osuvasti paljasti;/
Taidan olla selviytyjä ,minulla on omatkeinot elämän varrella tulleisiin tapahtumiin, jotka ovat kyllä samoja monesti kuin muillakin , mutta ei aina. Hyväksyn toisten keinot ja olen kyllä kuulolla uusien keinojenkin suhteen. Mut` en aina tartu niihin. Hyväksyn erilaiset luonteeni,enkä kapinoi sitä vastaan. Otan minulle sopivan käyttäytymistavan ja hyväksyn vastapuolen käyttäytymistavan,enkä lähde sitä muuttaan, jos se on hänelle parempi.
206 pistettä 🙁 Aika paljon lukkoja monessa eri asiassa
Tein ensimmäistä kertaa tän testin ja sain 249/324, en osannut odottaa että mulla ois näin paljon tunnelukkoja. Pitää kyllä ruveta tutkimaa itteään paremmin.