Tunnollisuus on yksi viidestä suuresta persoonallisuuden piirteestä ulospäin suuntautuneisuuden, neuroottisuuden, sovinnollisuuden ja avoimuuden ohella.
Tunnollisuus näkyy ihmisessä työteliäisyytenä, ahkeruutena ja päämäärätietoisuutena. Vastuunotto ja luotettavuus on tunnolliselle ominaista. Myös sääntöjen noudattaminen on tunnolliselle tärkeää.
Tunnollisuus auttaa menestymään elämässä
Menestymisen kannalta tunnollisuutta pidetään olennaisena persoonallisuuden piirteenä – puhuttiinpa sitten menestymisestä työelämässä tai henkilökohtaisissa ihmissuhteissa. Tunnollisuus ennustaa myös terveyttä, hyvinvointia ja pitkää ikää.
Äärimmäisen tunnollisia ihmisiä uhkaavat niin perfektionismi kuin liika työnteko. Stressaavat olosuhteet voivat olla tunnollisille vaikeita. Vähemmän tunnolliset tyypit ovat joustavampia ja spontaanimpia, mutta saattavat toisaalta olla myös tunnollisia epäluotettavampia ja huolimattomampia.
Impulssit eivät vie tunnollista
Tunnollisuuden määrä vaikuttaa myös siihen, tekeekö ihminen päätöksensä nopeasti ja impulsiivisesti vai pitkän harkinnan jälkeen. Tunnollinen rynnii harvoin päätä pahkaa uusiin toimiin ja tilanteisiin.
Tunnollisuus kielii kehittyneestä itsesäätelystä ja impulssikontrollista. Tunnolliselle on tyypillistä asettaa pitkän tähtäimen tavoitteita ja tehdä yksityiskohtaisia suunnitelmia tavoitteiden saavuttamiseksi.
Aikatauluja, tehtävälistoja, muistiinpanoja
Järjestyksestä ja järjestelmällisyydestä pitävä tunnollinen mielellään aikatauluttaa tekemisiään, laatii listoja tekemättömistä töistä ja tekee tarkat muistiinpanot luennoilla ja palavereissa. Tunnolliset ihmiset loistavat tehtävissä, joissa vaaditaan säntillisyyttä ja tarkkuutta yksityiskohdissa.
Tutkimuksissa tunnollisuus liitetään menestykseen niin opinnoissa kuin työelämässä sekä keskimäärin korkeampaan tulotasoon. Ei ehkä ole kovin yllättävää, että viidestä persoonallisuuden piirteestä erityisesti tunnollisuus ja sinnikkyys kulkevat usein käsi kädessä.
Tunnollisuutta voi yrittää opetella
Tunnollisemmaksi voi yrittää opetella käyttämällä esimerkiksi mental contrasting -nimistä menetelmää – eräänlaista mielikuvien vastakkainasettelua.
Lue myös: Sisun nurja puoli – ”Vaaditaan liikaa itseltä ja läheisiltä”
Menelmän periaate on yksinkertainen. Kuvittele ensin päämäärä. Mieti, mitä asiat tukevat tavoitteen saavuttamista mutta erityisesti, mitä esteitä tavoitteen saavuttamisella on. Mieti sitten, miten esteet ylitetään. Ole niin konkreettinen kuin pystyt.
Mental contrasting -menetelmästä motivaation ja suorituksen parantajana on kertynyt lupaavaa tutkimusnäyttöä.
![Käsi, jossa on viidelä värillä lakatut kynnet](https://www.evermind.fi/wp-content/uploads/2019/09/big_five_persoonallisuus-1024x683.jpg)
Aiheeseen liittyvää:
Big Five -malli kuvaa viisi suurta persoonallisuuden piirrettä
Persoonallisuuden ydinpiirteet:
Avoimuus | Tunnollisuus | Ekstroversio |Sovinnollisuus | Neuroottisuus