Työnteko on ylä- ja alamäkeä: Välillä kaikki sujuu kuin itsestään, välillä ei sitten millään ja stressi iskee. Jo stressi jatkuu pitkään, työntekjiää uhkaa työuupumus. Testaa, missä tilanteessa itse olet.
Työstressi on seurasta tilanteesta, jossa työntekijästä tuntuu, että hän ei pysty vastaamaan häneen kohdistuviin odotuksiin.
Työssään uupunut on väsynyt ja työhönsä kyynistynyt. Hänen ammatillinen itsetuntonsa on saattanut alentua. Työuupumus lisää riskiä sairastua muun muassa masennukseen. Se lisää myös riskiä päihteiden väärinkäyttöön. Pahimmillaan työuupumus johtaa työkyvyttömyyteen.
Tämä 40-kohtainen testi ei ole tieteellisessä tai diagnostisessa käytössä oleva mittari, mutta siihen on haettu teoreettista pohjaa työn vaatimuksia ja voimavaratekijöitä kuvaavasta mallista. Mallin mukaan työssä on – ei niin yllättävästi – toisaalta kuormittavia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia vaatimuksia ja toisaalta erilaisia voimavaratekijöitä, jotka edesauttavat hyvinvointia ja tukevat työn päämäärien saavuttamista.
TESTI on tarkoitettu itsetutkiskelun välineeksi. Sen antamien tulosten pohjalta ei voida tehdä diagnoosia eikä se korvaa terveydenhuollon ammattilaisen apua.
Tutustu myös:
- Uupumus: Näin tunnistat oireet ja aiheuttajat, näin hoidat
- Stressitesti kertoo, kuinka kuormittavaksi koet elämäsi nyt
- Työuupumuksen tunnistaa usein viimeisenä uupunut itse – ja vasta sitten kun vaihtoehtoja ei enää ole
- Millenniaalien burnout: Resilienssin kasvattaminen ei ole ratkaisu – on muutettava työtä
- Työssään uupunut ei välttämättä ole väsynyt – pidä silmällä näitä varoitusmerkkejä
- Onnellinen työntekijä saa aikaan enemmän
- Tylyys tarttuu töissä kuin räkätauti