Alkoholi lieventää ujojen kokemaa ahdistusta hieman, mutta sillä on hintansa. Seuraavan päivän ”hangxiety”, krapula-ahdistus, on ujoilla pahempi kuin muilla.
”Monet meistä käyttävät alkoholia jännityksen laukaisemiseen sosiaalisissa tilanteissa. Tutkimuksen valossa näyttää siltä, että etenkin ujoille seuraukset ovat rankat”, professori Celia Morgan Exeterin yliopistosta sanoo.
Lue myös: Ahdistuneisuus on yleisempää introverttien keskuudessa
Krapula-ahdistus ennakoi ongelmakäyttöä?
Sen lisäksi, että edellisen päivän rentous oli enää kaukainen muisto, tutkimukseen osallistuneet ujot saivat korkeampia tuloksia myös alkoholin ongelmakäyttöä mittaavassa AUDIT-testissä.
”Vaikuttaa siltä, että krapula-ahdistus saattaa puolestaan olla yhteydessä kohonneeseen alkoholinongelman kehittymisen riskiin”, Morgan sanoo.
Lue myös: Näin alkoholi vaikuttaa aivoihin
”On kysymys itsensä hyväksymisestä”
”Vaikka alkoholin kulutus on Britanniassa laskusuunnassa, meillä on edelleen 600 000 alkoholin ongelmakäyttäjää. Tilastollisesti ihmiset juovat vähemmän, mutta huonommin voivat ihmiset – ehkäpä myös ahdistuksesta kärsivät – juovat edelleen usein”, tutkija Beth Marsh University College London -yliopistosta sanoo.
”On kysymys itsensä hyväksymisestä sellaisena kuin on, olipa sitten ujo tai introvertti. Se saattaisi auttaa ihmisiä vähentämään alkoholin kulutustaan. Ujous on myönteinen ominaisuus. On täysin ok olla hiljainen”, Celia Morgan lisää.
Suomessa alkoholijuomien kokonaiskulutus vuonna 2019 oli 10 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta
täyttänyttä asukasta kohti. Kokonaiskulutus väheni vuoteen 2018 verrattuna
3,9 prosenttia.
Lue myös: Elämäntaparemontissa pelkkä tahdonvoima ja haluaminen eivät riitä
Kokeessa juotiin illan aikana noin 4 alkoholiannosta
Tutkimukseen osallistuneita testattiin omissa kotioloissa. Osaa osallistujista pyydettiin juomaan 6 brittiläistä alkoholiannosta *) ja osaa pysyttelemään vesilinjalla.
Ujouden ja sosiaalisen pelon määrä testattiin sekä alkoholin ongelmakäyttöä mittaava AUDIT-testi teetettiin tutkimuksen alussa, illalla (jolloin osa käytti alkoholia ja osa ei) ja kolmannen kerran seuraavana aamuna.
*) Britanniassa yksi alkoholiannos on esimerkiksi 76 ml mietoa viiniä. Suomen annoksiksi käännettynä (1 annos = 12 cl viiniä) tutkimukseen osallistuneet nauttivat alkoholia illan aikana 3,8 alkoholiannoksen verran.
Tutkimusviite: Marsh, B., Carlyle, M., Carter, E., Hughes, P., McGahey, S., Lawn, W., … Morgan, C. J. A. (2019). Shyness, alcohol use disorders and ‘hangxiety’: A naturalistic study of social drinkers. Personality and Individual Differences, 139, 13–18. https://doi.org/10.1016/j.paid.2018.10.034
Lue myös:
- Alkoholi vahingoittaa aivoja aina – korkean riskin kausia on kolme
- Miksi isä joi? Johanna Pohjolan omakohtainen Isä pullossa -uutuus lisää rehellistä puhetta alkoholismista
- Vähäinenkin alkoholin käyttö – myös alkuraskaudessa – vahingoittaa lapsen aivoja
- Aivot ja alkoholi – ensin on kivaa ja myöhemmin oksettaa
- Ujoudessa on voimaa – siitä ei tarvitse päästä eroon
- Jännittääkö? Kokeile lääkkeeksi innostumista
- Oletko riippuvainen alkoholista? Tee SADD-testi