Uupumus on pitkään jatkuvan ja liiallisen kuormituksen seurausta. Se on “kehon ja mielen kovaääninen hätähuuto”, kuten Mielenterveystalon uudessa uupumuksen omahoito-ohjelmassa osuvasti kiteytetään.
Uupumus on nykyisessä kiireyhteiskunnassa yleinen vaiva. “Jaksaa, jaksaa”, hoemme itsellemme, kun palloilemme työ- ja perhe-elämän aiheuttamien paineiden keskellä.
Koska ihminen ei ole kone, välillä käy niin, että hän ei enää jaksakaan vaan uupuu.
Mistä uupumuksen tunnistaa? Millaiset tekijät aiheuttavat uupumusta? Miten uupumuksesta voi toipua?
Muun muassa näihin kysymyksiin uupunut voi nyt löytää vastauksia Mielenterveystalo.fi:n uudesta uupumuksen omahoito-ohjelmasta.
Uupumuksen oireet
Omahoito-ohjelman ensimmäisessä osassa käydään läpi, mistä uupumuksessa on kyse ja millaisia voivat olla uupumuksen oireet.
Ylikuormitus ja alkava uupumus voi sivuston mukaan oirehtia muun muassa näin :
- Alat unohdella asioita
- Et jaksa lukea lehtiä tai avata postia.
- Tunnet olevasi urakkatyössä (vaikka et oikeasti ole).
- Et saa asioita tehdyksi ajoissa tai kunnolla.
- Sinulla ei riitä voimia muuhun kuin työhön.
- Mikään ei kiinnosta, innosta eikä tuota iloa.
- Et jaksa olla aktiivinen ihmissuhteissa.
- Heräilet öisin ja sinun on vaikea nukahtaa uudelleen.
- Ryhtyminen (esimerkiksi töiden aloittaminen) tuntuu jatkuvasti vastenmieliseltä.
Kaiken kaikkiaan uupunut ei voi hyvin henkisesti eikä fyysisesti. Hänellä on vaikeuksia hallita tunteitaan, hänen mielialansa on alentunut, muisti takkuaa, sosiaalinen elämä ei kiinnosta, psykosomaattiset oireet vaivaavat.
Mistä uupumus johtuu?
Uupumuksen syynä on pitkään jatkunut kuormituksen ja palautumisen epäsuhta, uupumuksen omahoito-ohjelmassa kerrotaan.
Kohtaamamme vaatimukset ovat niin ympäristömme kuin itse itsellemme asettamia.
Jotkut niistä ovat todellisia: lapsista ja ikääntyvistä vanhemmista on huolehdittava, jotkin työpaikan deadlinet eivät oikeasti odota. Monen elämä on oikeasti kiireistä.
Osa kokemistamme vaatimuksista saattaa kuitenkin kummuta itse itsellemme asettamista epärealistisista odotuksista sen suhteen, miten elämää pitäisi elää, miltä sen pitäisi näyttää ja mitä kaikkea meidän olisi hyvä saavuttaa ja kuinka täydellisesti kaikesta olisi suoriuduttava.
Toisinaan käy niin, että pinnistelemme sellaisten asioiden hyväksi, jotka eivät vie meitä kohti aidosti haluamiamme tavoitteita. Meistä saattaa tuntua, että olemme tahtomattamme päätyneet ikään kuin elämään jonkun toisen elämää.
Kun sisäiset ja ulkoiset vaatimukset ovat tarpeeksi pitkään ristiriidassa suoriutumiseen tarvittavien edellytysten kanssa ja jos keinot muuttaa tilannetta puuttuvat, iskee uupumus.
Miten uupumusta hoidetaan?
Uupumuksen omahoidossa tavoitteena on omien ajattelu- ja toimintatapojen tunnistaminen ja muokkaaminen sellaisiksi, että niiden avulla on mahdollista pyrkiä kohti pitkän tähtäimen elämäntavoitteita.
Hoidon ytimessä on ajatus siitä, että kun ihminen tunnistaa, mitä hän oikeasti haluaa, hän voi lakata elämästä ristiriidassa itsensä kanssa. Se vapauttaa energiaa ja vähentää tunnetta elämän kuormittavuudesta.
Virallista Käypä hoito -ohjeistusta uupumuksen hoitoon ei ole, mutta psykoterapiaa pidetään hyödyllisenä työkaluna. Siellä vahingollisiin tai virheellisiin ajattelu- ja toimintatapoihin pureudutaan yhdessä terapeutin kanssa.
Joskus uupunut ei ole pelkästään uupunut vaan ehkä myös masentunut, ahdistunut tai uneton. Muita vaivoja hoidetaan niiden vaatimin keinoin.
Erityisen tärkeää olisi puuttua uupumukseen tarpeeksi ajoissa. Siinä vaiheessa kun elimistö on tottunut uupuneisuuden aiheuttamaan “uuteen normaaliin”, toipumisesta voi tulla vaivalloinen ja pitkä tie:
Uupumuksen omahoito -palvelussa kerrotaan, että eri tutkimusten mukaan uupumus oireilee usein vielä 8–10 vuoden seurannassakin.
Uupumuksen omahoito-ohjelma
Mielenterveystalon uusi uupumuksen omahoito-ohjelma tarjoaa apua uupumuksesta toipumiseen sekä käynnistämään muutokset, joiden avulla ehkäistä sen uusiutuminen.
”Uupumuksen omahoito-ohjelma sisältää tietoa uupumuksesta ja harjoituksia, joiden avulla voi elvyttää kehoa ja mieltä sekä muokata suhde kuormituksen ja palautumisen välille kestävämmäksi”, kertoo kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha HUSin IT-Psykiatriasta.
Omahoito-ohjelma perustuu uupumuksen hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin.
Uupumuksen omahoito-ohjelma sopii kaikille, jotka tunnistavat olevansa uupuneita tai horjuvansa uupumuksen rajamailla. Omahoito-ohjelmaa voi käyttää joko itsenäisesti tai muun hoidon tukena.
Siirry palveluun: Mielenterveystalon Uupumuksen omahoito-ohjelma
Aiheeseen liittyvää:
- Työssään uupunut ei välttämättä ole väsynyt – pidä silmällä näitä varoitusmerkkejä
- Millenniaalien burnout: Resilienssin kasvattaminen ei ole ratkaisu – on muutettava työtä
- Työuupumuksen tunnistaa usein viimeisenä uupunut itse – ja vasta sitten kun vaihtoehtoja ei enää ole
- Stressitesti kertoo, kuinka kuormittavaksi koet elämäsi nyt
- Uhkaako työuupumus? Tee testi