Tee ”antiikkinen” temperamenttitesti

Viimeksi päivitetty: |

Oletko sangviininen, koleerinen, melankolinen vai flegmaattinen? Minkä verran sinussa on näitä piirteitä? Saat sen selville tekemällä leikkimielisen, 2000 vuoden takaiseen malliin perustuvan temperamenttitestin.

Ensimmäiset näkemykset temperamentista ja ihmisten välisistä eroavaisuuksista esitettiin jo lähestulkoon 2000 vuotta sitten. Silloin Klaudios Galenos, yksi antiikin ajan nimekkäimpiä lääkäreitä, kehitti temperamenttiopin, joka nojaa niin sanottuun humoraalioppiin.

Oppi pohjaa ajatukseen ihmisen perusnesteistä, joita on neljä: veri, lima, musta sappi ja keltainen sappi. Ihmiset ovat erilaisia sen mukaan, mikä neste heidän elimistössään on hallitsevana.

Galenoksen mallissa perusnesteiden pohjalta saatiin neljä temperamenttia: iloinen sangviininen, kiivas koleerinen, synkkä melankolien ja hidas flegmaattinen. Mitä tyyppiä sinussa on eniten? (Muistathan jälleen tuloksia tulkitessasi, että mikään – ja varsinkaan 2000 vuoden takaisiin päätelmiin perustuva – testi ei ole lähimainkaan persoonallisuutesi koko kuva.


Temperamenttitesti

1. Koen pohjattomia toivottomuuden tunteita.
2. Minua on ärsytettävä todella pitkään, ennen kuin menetän hermoni.
3. Tarvitsen valtaa.
4. Olen sinut itseni kanssa.
5. Komentelen muita ihmisiä.
6. Välit ystävääni ovat joskus rikkoutuneet dramaattisella tavalla.
7. Tanssin yksin ollessani.
8. Minusta tuntuu, että minua vastaan hyökätään.
9. Ahdistuneisuuteni on ylitsevuotavaa.
10. Säteilen iloa.
11. Rauhallinen elämä on hyvää elämää.
12. Olen juhlien keskipiste.
13. Pidän vaihtelusta enemmän kuin rutiineista.
14. Pidän siitä, jos muut pelkäävät minua.
15. Yritän miellyttää kaikkia.
16. Saan ihmiset tuntemaan olonsa tervetulleiksi.
17. Yritän aina päihittää muut.
18. Vihastun helposti.
19. Ystävystyn helposti.
20. Suutun vain harvoin.
21. Koen tunteet voimakkaasti.
22. Useimmiten olen rentoutunut
23. Minua ei juurikaan hetkauta, vaikka tunteitani loukattaisiin.
24. Tunnen oloni murheelliseksi vain harvoin

Temperamenttityyppien kuvaukset

Melankolinen tyyppi

Melankolinen tyyppi on introvertti pohdiskelija. Välillä hän uppoutuu tuumailemaan vähän liikaakin eikä halua tuottaa pettymyksiä toisille. Melankoliset tyypit arvostavat taidetta – ja moni myös tekee sitä. He ottavat muiden kohtaaman kärsimyksen raskaasti. Omiin ajatuksiinsa ja touhuihinsa uppoutuva melankolikko saattaa joskus vaikuttaa välinpitämättömältä, mutta tosiasiassa hän vain yksinkertaisesti unohtaa maailman ja toiset ihmiset ympärillään.

Flegmaattinen tyyppi

Flegmaattinen tyyppi on rauhallinen, rento ja hiljainen. Hän saattaa herättää mielikuvan ystävällisestä laiskiaisesta. Flegmaattinen tyyppi on ystävällinen ja hyväksyvä. Vakaus ja pysyvyys on flagmaatikolle mieluisampaa kuin muutos. Temperamentiltaan flegmaattiset ovat järkeviä ja johdonmukaisia tarkkailijoita. Pahimmillaan heistä tulee passiivis-aggressiivisia.

Koleerinen tyyppi

Koleerinen ihminen on kunnianhimoinen johtajatyyppi. Koleerikot ovat hyökkääviä, energisiä ja asiaansa intohimoisesti ajavia. Vastuusta ja vallasta syttyvä koleerikko voi olla melkoin jyrä, jonka jalkoihin rauhallisemmat tyypit – etenkin flegmaatikot – jäävät auttamatta. Monet karismaattiset johtajat ja sotilaat ovat koleerikkoja. Koleerisen tyypin tunteet heittelevät usein laidasta laitaan.

Sangviininen tyyppi

Sangviininen tyyppi spontaani, iloluontoinen, sosiaalinen ja karismaattinen. Sangviinikot nauttivat juhlista ja ihmisten tapaamisesta. He ovat luovia ja välillä riehakkaita. He ystävystyvät helposti ja rakastavat päiväunelmointia. Sangviinikot eivät välttämättä jaksa kiinnostua asioiden loppuun saattamisesta eikä säntillisyyskään kuulu heidän hyveisiinsä. Sangviinikoilta ei puutu itseluottamusta. He ovat usein puheliaita eivätkä juurikaan ujostele.

Lähteet:
Testi perustuu OSPP Four Temperaments Test -mittariin CC 4.0
Temperamenttityyppien kuvaukset käännetty Wikipediasta

Testin kuvituskuva: Alexandr Ivanov

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
5 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
anonyymmi888888
anonyymmi888888
1 vuosi sitten

okei

anonyymmi888888
anonyymmi888888
1 vuosi sitten

olen rauhallinen ja introvertti ja logistiikallinen

~Meri~
~Meri~
1 vuosi sitten

Mulla on kaksi vallitsevaa persoonallisuustyyppiä joita sain täysin saman määrän. Melankolinen ja sangviininen. Eli oon melankolinen mutta myös iloluontoinen ja tykkään mennä ja oon välillä myös riehakas. Luovuus tuli myös molemmista. Tämä pitää myös ihan oikeasti täysin paikkansa. Ambivertti kun oon myös.

en kyl tiiä
en kyl tiiä
9 kuukautta sitten
Vastaus kommentoijalle:  ~Meri~

kuka kysy

Setä
Setä
1 vuosi sitten

Huono, liian suppea verbaalinen kuvaus. Sain kyllä oikean tuloksen, olen aina ollut sangviinikko, mutta kuvauksenne sangviinikosta on väärä – yksioikoinen. Ei sangviinisuuteen liity ongelmia asioiden loppuunsaattamisesta(pikemminkin koleerikoille). Myös säntillisyys ja aikaansaavuus voivat hyvin yhdistyä sangviinisuuteen.