Nuorten mielenterveyden häiriöiden kasvu on hätähuuto yhteiskunnan muutoksesta

Viimeksi päivitetty: |

Yhä useammalla nuorella havaitaan masennusta ja ahdistuneisuutta. Jopa joka neljännellä nuorella on todettavissa mielenterveyden häiriö.

Nuorisopsykiatrian potilasmäärät kasvavat mutta kasvaneeseen hoidon tarpeeseen ei pystytä vastaamaan. Hoitojonojen kasvua ei voida ratkaista vain lisäämällä hoitoresurssia.

Nuorisopsykiatrian ammattilaiset arvioivat, että perheissä, kouluissa ja yhteiskunnassa on tapahtunut asioita, jotka uhkaavat nuorten tulevaisuutta ratkaisevalla tavalla.

”Nuorilla ilmenee yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja koko joukko erilaisia mielenterveyden häiriöitä. Yhteiskunnassa on havaittavissa piirteitä, jotka eivät tue kaikkien nuorten hyvää kehitystä. Nyt olisi syytä keskustella, miksi on perheinä, kouluina ja yhteisöinä epäonnistuttu niin monen nuoren auttamisessa kohti tasapainoista aikuisuutta”, Taysin nuorisopsykiatrian vastuualuejohtaja Riittakerttu Kaltiala sanoo.

Lue myös: Masennus varastaa elämästä ilon

Huono-osaisuutta, yksinäisyyttä, vahingoittavia elämäntapoja

Osa huonosti voivista nuorista kasvaa perheissä, joissa on jo valmiiksi huono-osaisuutta sekä sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

Osa nuorista on kokonaan ilman ystäviä ja harrastuksia. Kaltialan mukaan jokaisella nuorella pitäisi olla edes yksi luotettava aikuinen, jolle voi puhua ja jolta voi saada ohjausta ja huolenpitoa.

”On tapahtunut asioita, jotka uhkaavat nuorten tulevaisuutta ratkaisevalla tavalla.”

Monet nuoret nukkuvat ja liikkuvat aivan liian vähän, ja sosiaalinen media täyttää nuorten yöt ja vapaa-ajan. Puhelin pitäisikin pystyä ottamaan yöksi pois, jotta nuori eläisi ilman virikkeitä edes öisin.

”Vaikka sosiaalisesta mediasta on myös iloa, se tekee nykyään aivan uudella tavalla näkyväksi sen, kenellä menee hyvin ja kenellä huonosti. Tämä voi entisestään lisätä paineita ja niiden ahdistuneisuutta, joilla ei ole esimerkiksi kavereita tai varaa harrastuksiin.”

Ovatko koulu-uudistukset onnistuneet?

Niin peruskoulussa kuin lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissakin on tehty mittavia uudistuksia, joilla on lisätty nuorten omaa vastuuta oppimisesta ja valinnoista.

Samaan aikaan yhä useampia koululaisia ja opiskelijoita uhkaa uupumus ja ahdistuneisuus siitä, ettei jaksa eikä pysty oppimaan asioita vaadittavalla tasolla.

”Antaisin nuorille kasvurauhaa. Moni ei tiedä kouluiässä, mitä haluaa tehdä isona. On haitallista nuorten kehitykselle, että he joutuvat vastuuseen omista valinnoistaan aina vain nuorempina, vaikka maailma on entistä pirstaleisempi ja vaikeampi ennustaa”, Riittakerttu Kaltiala sanoo.

Lue myös: Ahdistus – kun luonnollinen reaktio stressiin jää päälle

Tukea ja vaikuttamistyötä

Nuorten syrjäytyminen ja nuorisopsykiatrian palvelujen tarve on saanut monet alan ammattilaiset sekä yhteiskunnalliset toimijat lyöttäytymään yhteen. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa nimellä Nujertumattomat toimiva ryhmä on nyt käynnistämässä laajempaa hyväntekeväisyyshanketta, jonka tarkoitus on tuoda yleiseen tietoisuuteen nuorten mielenterveysongelmien huomattava määrällinen kasvu.

”Masentunut, psykoottinen tai itsetuhoinen nuori ei kiinnosta päättäjiä niin paljon kuin nyt olisi syytä. On hyvä muistaa, että nuorten sairastuminen ei ole heidän omaa syytään. Nuoret ansaitsisivat kaiken sen tarvitsemansa avun, jonka me aikuisina voisimme heille tarjota”, Nujertumattomat-verkoston puuhanainen Satu-Liisa Pauniaho toteaa.

Suunnitelmissa on erilaisia tempauksia, joilla paitsi tuetaan nuoria mutta myös kiinnitetään päättäjien huomiota.

”Tutkimustenkin mukaan taide ja kulttuuri vähentävät ahdistuneisuutta ja masennusta mielenterveysongelmista kärsivillä”, Pauniaho muistuttaa.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Artikkelin kuva: Xavier Mouton Photographie/Unsplash

Lisää mielenterveydestä:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit