Lähes jokainen on kateellinen joskus, mutta kenelle ja miksi?

Viimeksi päivitetty: |

Kateus on universaali tunne ja meistä vain harva, jos kukaan, välttyy siltä. Mutta ovatko toiset meistä muita kateellisempia? Kuka kadehtii ketä ja miksi? Näihin kysymyksiin on löydetty vastauksia Kalifornian yliopiston tutkimuksessa.

Naapurilla on taas uusi auto, mutta minä se vaan köröttelen samalla vanhalla rotiskolla vuodesta toiseen.

Etupulpetin Emmalla on maailman upeimmat hiukset, mutta oma hiirenhäntä liiskaantuu kalloon heti, kun fööni sammuu.

Paras ystävä nappasi upeimman puolison ja kouluvuosien kilpasisko huippuduunin unelmafirmasta.

Niin. Kun jollakulla toisella on jotain, mitä minä haluan, mutta en saa, silloin iskee kateus.

Kateus on hankala tunne, joka voi johtaa ikäviin tekoihin

”Kateus on voimakas tunne. Kristillisessä traditiossa se on peräti listattu yhdeksi seitsemästä kuolemansynnistä”, psykologian professori Christine Harris Kalifornian yliopistosta sanoo.  

Kateus tutkimuskohteena kiinnosti Harrisia ja jatko-opiskelija Nicole Hennigeriä ensinnäkin siksi, koska se saa ihmisissä aikaan niin voimakkaita kielteisiä tunteita ja koska se saa jotkut meistä tekemään ikäviä – joissain tapauksissa vahingollisia ja suorastaan vaarallisia – tekoja.

Kateuden kokijana ja kohteena läpi aikuisiän

Hennigerin ja Harrisin tutkimus oli kaksiosainen: Ensimmäisessä yli 900 iältään 18–80-vuotiasta osallistujaa kertoi omista kateuden tunteistaan ja kokemuksistaan.

Toisessa tutkimuksessa yli 800, niin ikään 18–80-vuotiasta vastaajaa kertoi, millaista on, kun toiset kadehtivat heitä. Suurin osa vastaajista oli Yhdysvalloista.

Kateutta – kuten monia muitakin ilmiöitä – on aiemmin tutkittu enimmäkseen yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksensa on ensimmäinen, jossa tutkittavina on kaikenikäisiä aikuisia alle kaksikymppisistä ikäihmisiin.

Kateus hiipuu iän myötä

Kateus oli tutkittaville tuttu tunne. Yli 75 prosenttia kaikista vastaajista raportoi tunteneensa kateutta kuluneen vuoden aikana. Naiset olivat hieman kateellisempia kuin miehet.

Kateus väheni iän myötä. Noin 80 prosenttia alle 30-vuotiaista kertoi olleensa kateellinen kuluneen vuoden aikana, kun taas yli 50-vuotiaista kateellisia sanoi olleensa vain 69 prosenttia.

Toistaiseksi jäi arvoitukseksi, miksi nuoremmat ihmiset ovat vanhempia ihmisiä kateellisempia. Tarvitaan pitkittäistutkimusta selvittämään, mitä kateudelle iän myötä oikein tapahtuu, tutkijat sanovat. Syystä tai toisesta se joka tapauksessa näyttää menettävän merkitystään, mitä vanhemmaksi elämme.

Miehet ovat kateellisia toisille miehille ja naiset naisille

Mielenkiintoista kyllä, tutkimuksen koehenkilöt kertoivat olevansa selvästi kateellisempia oman sukupuolensa edustajille kuin muille – naiset kadehtivat naisia ja miehet miehiä riippumatta siitä, mikä oli kateuden aihe.

Esimerkiksi naiset kadehtivat toisia naisia vauraudesta ja menestymisestä työelämässä, vaikka monen miehen status ja ansiotaso olisivat olleet naisia kovempia, tutkijat kertovat.

Eniten kadehdittiin samanikäisiä

Näyttää siltä, että kadehdimme eniten heitä, jotka ovat kanssamme samankaltaisia.

Sukupuolen lisäksi myös ikä vaikutti kateuden tunteisiin. Tutkimukseen osallistuneet kadehtivat eniten heitä, jotka olivat suunnilleen samanikäisiä (+/- 5 vuotta) kuin he itse olivat.

Nuorena kadehditaan ulkonäköä ja suosiota

Kateuden aiheet muuttuivat iän myötä. Nuoret aikuiset kertoivat kadehtivansa toisten ulkonäköä, romanttisia suhteita, opiskelumenestystä ja suosiota toisten keskuudessa.

Esimerkiksi 40 prosenttia tutkimukseen osallistuneista alle kolmekymppisistä kertoi, että he kadehtivat toisten onnea parisuhdemarkkinoilla, kun taas yli 50-vuotiaista näin kertoi vain alle 15 prosenttia vastaajista.

Raha, ura ja toisen onni aiheuttavat kateutta kaiken ikäisissä

Rahan ja uran kadehtiminen oli yleistä kaikissa ikäryhmissä, mutta jonkin verran yleisempää vanhempien kuin nuorten keskuudessa.

Toisten onnea kadehdittiin tasapuolisesti iästä riippumatta.

Miesten ja naisten kateuden aiheet enimmäkseen samat

Miehet ja naiset kadehtivat pitkälti samoja asioita, mutta erojakin löytyi. Miehet olivat naisia kateellisempia toisten menestyksestä työelämässä.

Naisten kateus kohdistui miehiä enemmän toisten naisten viehättävään ulkonäköön.

Kateuden kohteena ja kateellisena samoista syistä

Kun tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin, mistä asioista toiset ovat kateellisia heille, suurin piirtein samat asiat nousivat esiin: ura, vauraus, ulkonäkö, suosio jne.

Tosin rahasta kateellisia oli tutkimuksessa selvästi enemmän kuin heitä, jotka kertoivat toisten olevan kateellisia heidän vauraudestaan.

Ystäviä kadehditaan enemmän kuin perheenjäseniä

Tutkimuksessa selvitettiin myös, vaikuttaako kateuden tunteisiin se, mikä kateellisen ihmisen suhde on kateuden kohteeseen. Kävi ilmi, että läheisiä ystäviä kadehditaan melkein kolme kertaa enemmän kuin perheenjäseniä ja muita sukulaisia.

Tutkijat arvelevat, että perheenjäsenten ja sukulaisten menestys on usein ennemminkin ilon ja ylpeyden kuin kateuden aihe. Epäilemättä poikkeuksiakin on. 

Lähde: UC San Diego

Tutkimusviite: Henniger, N. E., & Harris, C. R. (2015). Envy Across Adulthood: The What and the Who. Basic and Applied Social Psychology37(6), 303–318. https://doi.org/10.1080/01973533.2015.1088440

Artikkelin kuva: Obi Onyeador

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Maaemo57
Maaemo57
1 vuosi sitten

Vasta aikuisiällä sain kuulla äidiltäni, että sisarukseni olivat olleet kateellisia koulumenestyksestäni ja opiskelustani ja ulkomailla oleskeluistani. Heillä olisi ollut samat mahdollisuudet tehdä kaikkea sitä mitä minäkin. En ole edes kauniimpi kuin sisareni (tai ylipäätään kukaan) tai mieheni ei ole varakkaampi kuin sisarukseni tai heidän miehensä.
Palattuani ulkomailta aloin saada aivan törkeätä kohtelua enkä mielestäni ollut mitään tehnyt sellaista ansaitakseni, olin vain elänyt omaa elämääni niinkuin halusin.
Lopulta minun oli pakko katkaista välit kahteen sisaruksistani, koska en voi enkä halua elää niin negatiivisten ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa.
Enpä ole heiltä koskaan kuullut että olisin heille ilon tai ylpeyden aihe. Itse olen ainakin toisesta sisaruksistani ylpeä, koska on pystynyt lopettamaan alkoholin käytön, joka oli hänelle pitkään suuri ongelma.
Kun kateudesta puhutaan, en ole kovinkaan usein tuntenut sitä itse. En kadu mitään mitä ole elämässäni tehnyt ja olen suurinpiirtein kaiken tehnyt mitä olen halunnutkin. Rahaa ei ole kertynyt liiaksi, mutta pärjätään tässä kyllä. Kesämökki ollaan miehen kanssa pystytty hankkimaan, josta olen ylpeä meidän kummankin puolesta.
Lapsistani olen myös ylpeä, koska ovat kasvaneet kunnollisiksi ja heidän kanssaan tullaan toimeen.
Joten mitäs tässä tuhlaamaan aikaa toisten kadehtimiseen. Mukavampi on yrittää auttaa heitä saamaan mitä he haluavat.