Mielenterveysongelmat ajavat ennenaikaiselle eläkkeelle – köyhyys ja työttömyys riskitekijöitä

Viimeksi päivitetty: |

Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeen saajista on eläkkeellä mielenterveysongelmien vuoksi. Yleisempää mielialahäiriön vuoksi eläköityminen on matatuloisemmilla korkean työttömyyden alueilla. 

Vuonna 2020 mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriön perusteella noin 102 000 henkilöä sai työkyvyttömyyseläkettä. Se on 53 prosenttia kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä.

Työ ja toimeentulo suojaavat 

Vastikään ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiin mielenterveyssyistä eläköitymisen alueellisia eroja Suomessa vuosina 2010–2015. Erikseen tutkittiin mielialahäiriö- ja psykoosihäiriöeläköitymisen alueellisia eroja. 

Lisäksi selvitettiin useiden alueellisten tekijöiden ja mielenterveyspalveluihin liittyvien tekijöiden osuutta mielenterveyssyistä eläköitymiseen.

Mielenterveyshäiriöiden takia eläkkeelle jäämisessä on Suomen sairaanhoitopiirien välillä merkittäviä alueellisia eroja, jotka eivät noudata perinteisiä alueellisia terveyseroja. 

Nämä tuoreessa tutkimuksessa havaitut erot voivat kertoa, että alueellisten mielenterveyspalvelujen järjestämisen tavoilla ja hoitokäytännöillä voi olla yhteyttä eläköitymiseen.

Alueen korkeaa sosioekonomista tilaa ilmaisevat tekijät, kuten sairaanhoitopiirialueen korkea työllisyys ja matala köyhyystaso olivat yhteydessä matalampaan eläköitymisriskiin. 

Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS sekä Vaasan sairaanhoitopiiri.

Useimmin mielialahäiriön takia varhaiseläköidyttiin Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa, Kainuussa sekä ja Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla. Psykoosihäiriön vuoksi eläköityneitä oli useimmin Päijät-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Hoitokäytännöt vastaamaan alueen ominaispiirteitä

”Palvelut ja hoitokäytännöt tulisi räätälöidä ottaen erityisesti huomioon alueen ominaispiirteet, mielenterveyspalvelujen tarve ja väestön muut tarpeet”, tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, psykologi ja väitöskirjatutkija Tino Karolaakso Tampereen yliopistosta sanoo.

”Erityistä huomiota kiinnittäisin alueellisiin eroihin mielialahäiriöiden takia eläköitymisessä. Palvelujärjestelmä voisi periaatteessa kyetä ehkäisemään ja hoitamaan mielialahäiriöistä johtuvaa työkyvyn laskua tehokkaammin kuin psykoottisten häiriöiden aiheuttamaa työkyvyttömyyttä, koska nämä häiriöt ovat luonteeltaan erilaisia”, Karolaakso toteaa.

Lähde: Tampereen yliopisto
Kuva: Jay Clark / Unsplash

Tutkimusviite: Karolaakso, T., Autio, R., Näppilä, T., Leppänen, H., Rissanen, P., Tuomisto, M. T., Karvonen, S., & Pirkola, S. (2021). Contextual and mental health service factors in mental disorder-based disability pensioning in Finland – a regional comparison. BMC Health Services Research, 21(1). https://doi.org/10.1186/s12913-021-07099-4

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit