ENFP-persoonallisuus: Tällainen ekstrovertti olet persoonallisuustyypittelyn mukaan

Päivitetty: 13.7.2020 | Julkaistu: |

Luovuus, tiimityö, toisten tukeminen ja ihmisten erilaisuuden arvostaminen – näihin ominaisuuksiin kiteytyy ENFP-persoonallisuustyypin luonne.

  • E = Ekstrovertti (asenne ympäristöön)
  • N = Intuitiivinen (tapa hankkia informaatiota)
  • F = Tunteva (päätöksenteon peruste)
  • P = Spontaani (elämäntyyli)

ENFP-tyyppejä on väestöstä noin 7 prosenttia.

ENFP syttyy luovuudesta ja toisten kannustamisesta

Uudet ihmiset ja kokemukset innostavat energistä ENFP-persoonallisuustyyppiä. Hän on omimmillaan työssä, jossa rohkaistaan luovuuteen ja jossa asioitaan tehdään yhdessä – toisten kannustaminen ja tukeminen ovat hänen erityisvahvuuksiaan.

ENFP haluaa tehdä asioita, jolla on merkitystä. Monesti tämä persoonallisuustyyppi päätyy luoviin ammatteihin, kuten muusikoksi, näyttelijäksi tai valokuvaajaksi. Myös sellaiset ammatit kiinnostavat, joissa hän saa keskittyä tukemaan toisia (esim. psykologi). Johtajana hän haluaa keskittyä tulevaisuuden potentiaalin tunnistamiseen – niin yksilöissä kuin organisaatioissa.

Lue myös: Onko sinulla hyvä kasvomuisti? Saatat olla supertunnistaja

Ihmissuhteissa tärkeintä on aito tunneyhteys

Tunteet ovat suuressa osassa ENFP:n elämässä, niin töissä kuin vapaalla. Hän haluaa luoda emotionaalisen yhteyden sekä työkavereihinsa että läheisiinsä, mikä voi toisaalta voimaannuttaa mutta myös välillä väsyttää ja stressata, sillä tämä persoonallisuustyyppi ottaa helposti kantaakseen myös toisten tunteet.

Onneksi ENFP osaa myös rentoutua ja pitää hauskaa. Hulluttelulle löytyy aikaa milloin ja missä tahansa, joten ehkä tuo pöydälle jammailemaan kiivennyt kollegasi on kuin onkin juuri tämä iloinen ekstrovertti!

Kohti elämän syvintä olemusta

Elämä on ENFP:lle moniulotteinen merkitysten verkosto, jossa kaikki ilmiöt ja asiat liittyvät toisiinsa. Näistä tunteiden ja mystiikankin verhoamista merkitysten kerroksista hän etsii jatkuvasti elämän ja olemassaolon syvintä olemusta.

Tämä ekstroverttityyppi on erinomainen kommunikoija, olipa kyseessä sitten kevyt rupattelu tai syvempääkin syvempi filosofinen väittely. Ideoitaan ja oivalluksiaan hän ei koskaan pidä vakan alla vaan jakaa huomionsa mielihyvin kaikkien kanssa, jotka vain suinkin jaksavat kuunnella.

Lue myös: Vagushermo rauhoittaa elimistösi

Yliajattelu stressaa

Mikromanageeraus on varmin keino ärsyttää äärimmäisen itsenäistä ENFP:tä. Itsensä hän puolestaan saa helposti tolaltaan yliajattelemalla ihan kaikkea: hän osaa harvoin lakata etsimästä asioiden syvempiä merkityksiä – silloinkin kun niitä ei ole.

Parisuhde merkitsee tälle persoonallisuustyypille mahdollisuutta muodostaa syvä tunneyhteys toiseen ihmiseen. Hän on kumppanilleen erittäin omistautunut ja ottaa parisuhteensa äärimmäisen tosissaan. Silti moni ENFP viihtyy erinomaisesti etäsuhteessa, sillä hänestä rakkaus ei millään muotoa edellytä jatkuvaa fyysistä läheisyyttä ja läsnäoloa.

Idealisti-ENFP odottaa ystäviltään paljon

ENFP:llä on usein valtavan laaja ystäväpiiri. Hän on niin avoin, kannustava ja toiset huomioon ottava, että vetää siksi muita puoleensa magneetin lailla.

Välillä hän tosin pettyy ystävyyssuhteissaan: Idealistina hän uskoo hyvää kaikista, mutta ihmiset ovat epätäydellisiä eivätkä aina onnistu täyttämään heille asetettuja korkeita odotuksia.

Lue myös: Miksi ihmiset nauravat?

Leikkisä ja luova vanhempi

Rakkautta, ehdotonta tukea, vapautta, leikkiä ja luovuutta. Tätä kaikkea ENFP-vanhempi lahjoittaa lapsilleen yllin kyllin.

Lapset iloitsevat vanhempansa huomiosta ja rikkaasta tunneyhteydestä, mutta teini-iässä, omaa aikuisuuttaan kohti kulkeva nuori saattaa joutua riuhtaisemaan itsensä irti vanhemmastaan keskivertoa napakammalla liikkeellä.

Lähteet:
16 Personalities: Campaigner Personality
The Myers & Briggs Foundation
Mbtionline: ENFP

Artikkelin kuva: Jeryd Gillum/Unsplash

Mikä Myers-Briggs?

Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori (MBTI) ja muut samankaltaiset, alun perin Carl Jungin vuosisadan takaisiin teorioihin perustuvat persoonallisuustyypittelyt kuvaavat persoonallisuutta neljällä ulottuvuudella:

– asenne ympäristöön: E tai I (ekstrovertti tai introvertti)
– tapa hankkia tietoa: S tai N (tosiasiallinen tai intuitiivinen)
– päätöksenteon peruste: T tai F (ajatteleva tai tunteva)
– elämäntyyli: J tai P (harkitseva tai spontaani)

Näiden kirjainten yhdistelmästä saadaan 16 erilaista tyyppiä – 8 introverttia ja 8 ekstroverttia.

Vaikka MBTI on edelleen maailman käytetyimpiä persoonallisuustestejä, viime vuosina sitä on kritisoitu ankarasti. Tiivistelmän kritiikin avainkohdista löydät jutusta Onko Myers–Briggsin persoonallisuustestissä mitään mieltä?

Tyypittely voi siis tarjota työkaluja itsetutkiskeluun, mutta se ei ikinä ole persoonallisuutesi koko kuva. Me olemme fantastisen kompleksisia olentoja ja on mahtavaa, että kukaan meistä ei mahdu yhteen laatikkoon.

Introvertit persoonallisuustyypit:

ISTJ | INTJ | INFJ | ISFJ | INTP | INFP | ISFP | ISTP

Ekstrovertit persoonallisuustyypit:

ESTJ | ENTJ | ENFJ | ESFJ | ENTP | ENFP | ESFP | ESTP

guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit