INTJ: Tällainen olet 16 persoonallisuutta -tyypittelyn mukaan

Viimeksi päivitetty: |

INTJ on omintakeinen ajattelija, joka vie ideoitaan käytäntöön ja yltää tavoitteisiinsa päämäärätietoisella otteella. Hän näkee helposti, millaista kaavaa tilanteet ja tapahtumat noudattelevat ja pystyy siksi selittämään ne havainnollisesti myös muille.

TESTI: 16 persoonallisuutta – mikä niistä sinä olet? Ota selvää!

  • I = Introvertti (asenne ympäristöön)
  • N = Intuitiivinen (tapa hankkia informaatiota)
  • T = Ajatteleva (päätöksenteon peruste)
  • J = Harkitseva (elämäntyyli)

INTJ on erittäin harvinainen persoonallisuustyyppi: Väestöstä heitä on vain noin 2 prosenttia – ja naisista alle prosentti.

Vaativa, itsenäinen, skeptinen ja strategisesti taitava INTJ

INTJ on perusluonteeltaan skeptinen ja erittäin itsenäinen. Mitä taitoihin ja suorituksiin tulee, hän vaatii paljon niin itseltään kuin muilta. Hän on strategisesti yksi kyvykkäimmistä persoonallisuustyypeistä.

Jo lapsesta lähtien INTJ:tä on todennäköisesti kutsuttu lukutoukaksi, sillä hän on tavattoman utelias ja hänen tiedonjanonsa on lähestulkoon pohjaton.

Perinteet, periaatteet ja vanhat totuudet eivät merkitse tälle persoonallisuustyypille mitään, sillä hänen mielestään ihan kaikki täytyy voida kyseenalaistaa ja aina vain punnita uudelleen tiedon karttuessa.

Ihmissuhteita ideat edellä

INTJ:tä kiinnostaa tutustua uusiin ihmisiin vain, jos heiltä löytyy yhteinen kiinnostuksen kohde. Asiat ja ideat kiinnostavat, eivät niinkään ihmiset.

Tämä introvertti ei ole lainkaan halailevaa tyyppiä – se on hänestä lähinnä kiusallista. Jos ystävällä on ongelma, INTJ yrittää auttaa ratkaisemalla ongelman eikä helpottaa toisen oloa lohduttamalla.

Jos INTJ itse on alamaissa, hän vetäytyy eikä missään tapauksessa halua tulla lohdutetuksi.

On oikea tapa tehdä asioita

Astianpesukone täytetään ja pyyhkeet viikataan tietyllä tavalla. Kaapissa lasit laitetaan tänne ja mukit tuonne. INTJ:n arki pysyy järjestyksessä valmiiksi mietittyjen toimintatapojen avulla. Ristiriitatilanteita on odotettavissa silloin, kun hän unohtaa kertoa näistä oman päänsä sisällä lukkoon lyömistään toimintatavoista muille.

INTJ kulkee sinnikkäästi ja tehokkaasti päämääriä kohti

Kun INTJ kiinnostuu jostain, hän ei laske tunteja vaan jatkaa työtään sinnikkäästi ja pitkään kohti tavoittelemaansa päämäärää tai visiota.

Hän pyrkii tekemään asiat mahdollisimman tehokkaasti, mikä välillä – paradoksaalisesti – näyttää jonkinlaiselta laiskuudelta INTJ:n kokeillessa, mitkä työvaiheet voisi mistäkin prosessista pudottaa tarpeettomina pois.

Rajoittava ja kontrolloiva esimies ei käy

Työelämässä tämä persoonallisuustyyppi on monesti yksinäinen susi. Hän voi päätyä esimerkiksi sovelluskehittäjäksi tai juristiksi ja toimii mielellään itsenäisenä yrittäjänä.

Hän kyllä pystyy työskentelemään toisten alaisuudessa, mutta vain, jos hän arvostaa johtajiaan ja jos hän pitää yrityksen päämääriä tavoittelemisen arvoisina.

Rajoittavaa, hidastavaa ja kontrolloivaa esihenkilöä INTJ ei voi sietää.

Lähteet:
16 MBTI Types
Arkkitehti-persoonallisuus
24 Undeniable Signs That You’re An INTJ Personality

Artikkelin kuva: Caleb George/Unsplash

Mikä Myers-Briggs?

Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori (MBTI) ja muut samankaltaiset, alun perin Carl Jungin vuosisadan takaisiin teorioihin perustuvat persoonallisuustyypittelyt kuvaavat persoonallisuutta neljällä ulottuvuudella:

– asenne ympäristöön: E tai I (ekstrovertti tai introvertti)
– tapa hankkia tietoa: S tai N (tosiasiallinen tai intuitiivinen)
– päätöksenteon peruste: T tai F (ajatteleva tai tunteva)
– elämäntyyli: J tai P (harkitseva tai spontaani)

Näiden kirjainten yhdistelmästä saadaan 16 erilaista persoonallisuustyyppiä – 8 introverttia ja 8 ekstroverttia.

Vaikka MBTI on edelleen maailman käytetyimpiä persoonallisuustestejä, viime vuosina sitä on kritisoitu ankarasti. Tiivistelmän kritiikin avainkohdista löydät jutusta Onko Myers–Briggsin persoonallisuustestissä mitään mieltä?

Tyypittely voi siis tarjota työkaluja itsetutkiskeluun, mutta se ei ikinä ole persoonallisuutesi koko kuva. Me olemme fantastisen kompleksisia olentoja ja on mahtavaa, että kukaan meistä ei mahdu yhteen laatikkoon.

16 persoonallisuutta -tyypittelyn mukaiset introvertit:

ISTJ | INTJ | INFJ | ISFJ | INTP | INFP | ISFP | ISTP

16 persoonallisuutta -tyypittelyn mukaiset ekstrovertit:

ESTJ | ENTJ | ENFJ | ESFJ | ENTP | ENFP | ESFP | ESTP


Lisää introverteistä:


Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
100% INTJ
100% INTJ
4 vuotta sitten

Ymmärrän toisaalta, että varoitetaan jämähtämästä omaan ”tyyppiin”, mutta kyllä mä ainakin olen aina saanut tulokseksi INTJ ja tunnistan itseni kuvauksestakin melkein täydellisesti (-: