Terveisiä vessasta

Viimeksi päivitetty: |

Kaikki introvertit sen tietävät: paras paikka yksinäisyyden tankkaamiseen on tietenkin vessa.

Kuuntele juttu. (Lukija: Petra Lehto)

Astioiden kilahtelu ja illallistajien puheensorina kantautuivat vaimeina oven takaa. Sitten naurunremakka – jossain pöydässä kerrottiin ehkä vitsi. Lauantai-illan ilo oli ylimmillään. Minä istuin pöntönkannella ravintolan vessan kelmeän loisteputken alla ja hengittelin syvään. Juuri nyt tämä kloorilta ja pissalta haiseva vessakoppi oli maailman paras paikka. Siellä sain olla yksin.

Tuo kiva ilta ystävien kanssa ei suinkaan ole ainoa kerta, jolloin olen vetäytynyt vessaan hengittelemään ja tankkaamaan yksinoloa. Toimin samoin aina, kun minun täytyy viettää enemmän kuin kaksi tuntia missään seurassa (kaikkein läheisimmät pois lukien).

Eräissä häissä, tuntikausien seurustelun ja lukemattomien uusien ihmisten tapaamisen jälkeen, linnoittauduin vessaan niin pitkäksi aikaa, että lopulta minulle alettiin soitella: “Missä ihmeessä sä olet?” Minullahan ei tietenkään ollut mitään hätää – olin kaukaa viisaasti muistanut jopa napata mukaani lasillisen kuohuviiniä.

Kesken pitkien palaveripäivien olen monesti vetäytynyt pikatankkaamaan yksinoloa – kokouksista kun ei voi olla pois kovin pitkään. Pikatankkaus onnistuu niin, että sulkee vessan oven takanaan, laittaa silmänsä kiinni, pudottaa hartiansa korvistaan ja sitten vain hengittelee rauhassa ja syvään. Muutaman minuutin tankkauksella jaksaa taas ainakin tunnin eteenpäin.

Miksi juuri vessaan? Eikö introvertti voisi vain kertoa, että hänen täytyy saada olla tovi yksin ja käydä vaikka kävelyllä? Tai vetäytyä muuten vain johonkin rauhalliseen nurkkaan?

En ole tapoineni yksin.

Linus Jonkman kertoo Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous -kirjassaan, että hänelläkin on tapana vetäytyä välillä vessaan, kun ihmis- ja seurustelukiintiö täyttyy. Psykologian professori ja julki-introvertti Brian Little tunnusti saman tavan valloittavassa TED-puheessaan. Brian Littlen innostamana Huffpostin kolumnisti teki saman tunnustuksen. Jopa maailman tunnetuin introverttiasiantuntija Susan Cain kertoo hakeutuvansa vessoihin.

Miksi juuri vessaan? Eikö introvertti voisi vain kertoa, että hänen täytyy saada olla tovi yksin ja käydä vaikka kävelyllä? Tai vetäytyä muuten vain johonkin rauhalliseen nurkkaan?

No, oikeastaan ei. Ainakin työpalaverista poistuminen herättäisi kummastusta. Juhlissa se voi onnistua hieman paremmin, mutta sielläkin olisi tuossa tuokiossa joku hyvää tarkoittava ekstrovertti kyselemässä, että mitä sinä täällä ihan yksin nyhjötät? Onko jokin vialla? Tule ihmeessä pitämään hauskaa toisten kanssa! Kohta improvisoidaan ja lauletaan karaokea! Älä ole ilonpilaaja!

Niinpä niin. Jos introvertti yrittää vetäytyä, hän tulee samalla kiinnittäneeksi itseensä huomiota – ja se on jotakuinkin viimeinen asia, jota introvertti haluaa. Vessa on täydellinen tekosyy, sillä siellä on jokaisen joka tapauksessa välillä käytävä.

Lisää introverteista:

Joka ei rakasta yksinäisyyttä, ei rakasta vapautta. (Arthur Schopenhauer)

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit