”Heistä on aina mukava kuunnella muita” – ja 6 muuta myyttiä introverteista

Viimeksi päivitetty: |

Kuinka kivaa mahtaakaan olla puhua, kun toinen kuuntelee niin mielissään! Näin saattaa moni ajatella introvertin seurassa. Oikeasti introverttikin haluaa välillä tulla kuulluksi. Muutamia muitakin vääriä käsityksiä introverteistä löytyy.

Kuvapankeissa – ja ihmisten mielissä – introvertti on usein yksin kalliolla istuskeleva vakava hahmo tai ihmisiä vieroksuva epäsosiaalinen hyypiö, joka jostain huppunsa uumenista tarkkailee epäluuloisesti maailmaa ja ihmisiä ympärillään.

Välillä ehkä niinkin, mutta edelleen introversiosta liikkuu sitkeitä väärinkäsityksiä. Tässä niistä seitsemän.

1. Introvertti on aina porukan hiljaisin.

Introvertillakin voi olla puheripuli. Kun introvertti on läheistensä seurassa, hän saattaa olla aivan yhtä puhelias kuin ekstrovertein kaverinsa. Sitä paitsi introvertti osaa varsin hyvin puhua myös itselleen vieraassa seurassa, sillä vuorovaikutustaitoja on mahdollista oppia.

2. Introvertin voi ”parantaa” ekstrovertiksi.

Introvertiksi ja ekstrovertiksi synnytään eikä introvertista koskaan tule ekstroverttia (tai toisin päin). Temperamenttimme on synnynnäinen ja se ilmenee jo pienillä vauvoilla. Temperamenttitutkimuksen uranuurtaja Jerome Kagan huomasi, että vauva reagoivat ärsykkeeseen eri tavoilla jo neljän kuukauden iässä. Ja sitä paitsi, miksi ihmeessä introvertti edes haluaisi ekstrovertiksi? Elämä introverttina on oikein rikasta ja mielenkiintoista.

3. Introvertista on aina mukava kuunnella, kun toiset puhuvat.

Vaikka introvertti ei ole porukan ensimmäisenä kertomassa omia mielipiteitään, se ei suinkaan tarkoita, etteikö hänellä niitä olisi ja etteikö hän haluaisi tulla kuulluksi. Joskus se vain voi olla vaikeaa, jos muut porukassa ovat puheliaampia ja äänekkäämpiä.

Toki introvertti voi olla totaalinen tylsimys siinä missä kuka tahansa muukin, mutta jos saat introvertin ystäväksesi voit myös yllättyä iloisesti. Paksun kuoren alta saattaa hyvinkin paljastua kikatteleva, mitä rakastettavin höpsö.

4. Introvertit ovat tunteettomia.

Introvertit eivät ole yhtään sen tunteettomampia kuin muutkaan, mutta ylitsepursuava tunteiden voimakas ilmaiseminen ei välttämättä ole luontevaa. Tutussa seurassa tämäkin voi tietysti olla toisin.

5. Introvertit ovat epäkohteliaita.

Kun introvertin ihmismitta tulee täyteen, hänen on yksinkertaisesti poistuttava paikalta. Jonnekin, ihan mihin vain, missä ei ole toisia ihmisiä. Vetäytyminen saattaa vaikuttaa tylyltä, mutta introvertille kyseessä on välttämätön toimenpide: yksinäisyyttä on välillä pakko päästä tankkaamaan.

Kun introvertin ihmismitta tulee täyteen, hänen on yksinkertaisesti poistuttava paikalta. Jonnekin, ihan mihin vain, missä ei ole toisia ihmisiä.

6. Introvertit ovat tylsimyksiä.

Koska introvertti avautuu hitaasti ja päästää toiset ihmiset lähelleen vasta ajan kanssa, moni näkee introvertistä vain hillityn kuoren.

Spontaani heittäytyminen vaikkapa firman juhlissa on sekin monelle introvertille kauhistus ja painajainen, mutta mielenkiintoinen voi olla myös muilla, vähemmän äänekkäillä tavoilla.

Jos et muuten usko, antaudu joskus keskusteluun bileiden hiljaisimman kanssa niin huomaat, että panssarin takaa voi paljastua vaikka kuinka metka tyyppi.

7. Introvertit haluavat olla aina yksin.

Ihminen on sosiaalinen eläin ja meillä kaikilla on tarve olla yhteydessä toiseen ihmiseen, rakastaa ja tulla ymmärretyksi ja hyväksytyksi. Introvertti ei ole poikkeus tästä, vaikka hänen ihmisten ja kanssakäymisen sietokykynsä onkin ekstroverttia alhaisempi.

Introvertti myytit

Lähteet:
What is an Introvert? Definition & Guide to Introversion
15 Introvert Myths Busted!
Introverts: You were born that way

Artikkelin kuvat: Giulia May / Unsplash

Lisää introverteista:

Oletko sinä introvertti? Miten ominaisuutesi on ymmärretty väärin? Mitä kaikkien olisi mielestäsi tärkeää ymmärtää introverteista? Jätä kommenttisi alle!

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit