Introverttivanhemman selviytymisopas – 9 keinoa lastesi lapsuusvuosista selviämiseen

Viimeksi päivitetty: |

Lapsilla on ilmiömäinen taito vaistota, milloin hänen vanhempansa kipeästi tarvitsisivat hetken omaa rauhaa. Lapsi ei valitettavasti käytä tätä supervoimaansa niin, että hän sitten myös antaisi vanhempiensa huilahtaa vaan täsmälleen päinvastoin: Juuri silloin on silitettävä nallen päätä, vastattava sataan miksi-kysymykseen, mentävä prinsessojen teekutsuille ja nähtävä, kuinka paljon paremmalta seinä näyttää nyt, kun siihen on tällä vedenpitävällä tussilla piirretty aurinko.

Tietenkin lapset ovat ihania (paitsi silloin kun eivät ole). Tietenkin rakastat lapsiasi eniten maailmassa ja olisit valmis kuoleman heidän puolestaan. Mutta välillä he ovat ihan tavattoman rasittavia ja vaativia. Näin selviät lastesi lapsuusvuosista menettämättä järkeäsi.

1. Suunnittele päiväsi

Yllätykset eivät sovi introvertille ja improvisointi rasittaa enemmän kuin ilahduttaa. Mieti vaikka jo edellisenä iltana, mitä tekisitte seuraavana päivänä. Suuria suunnitelmien ei tarvitse olla, sillä pääasia on, että edessä oleva päivä ei ole lamaannuttava tyhjä taulu. Reissu kirjastoon aamulla ja hiekkakakkuja pihalla iltapäivällä. Väliin lounas ja nokoset. Se on siinä.

2. Lähde ulos

Neljän seinän sisällä lapsillasi on paljon vähemmän tilaa ja virikkeitä kuin ulkona (paitsi jos omistat linnan), joten vaatteet niskaan ja pihalle! Lapsilla riittää ihmeteltävää ja samalla saat itse hengitellä raikasta ulkoilmaa ja tarkkailla maailmaa ympärilläsi.

3. Hyödynnä illat ja aamut

Varaa itsellesi omaa akkujenlatausaikaa aamuun tai iltaan riippuen siitä, oletko aamu- vai iltaihmisiä. Syö aamupala rauhassa, kuuntele radiota, selaa uutisia, lue kirjaa – mitä ikinä kaikkein mieluiten teetkään, kun aikasi on yksin sinun. Katso jakso suosikkisarjaasi, polta kynttiöitä, ajattele omiasi.

Lue myös: Introvertti parisuhteessa – selvitä itsellesi ainakin nämä neljä asiaa

4. Kutsu lasten kavereita kylään

Lasten kanssa leikkiminen on intensiivistä puuhaa ja sitä ei moni aikuinen jaksa loputtomiin, introvertti tahi ei. Ratkaisu: järjestä lapsesi seuraksi toinen lapsi ja vetäydy itse tarkkailuasemiin.

5. Järjestä lukuhetkiä

Lukeminen on monen introvertin lempipuuhaa ja siksi myös usein mukavinta, mitä lapsen kanssa voi tehdä. Kadotaan yhdessä satujen ihmemaahan.

6. Vetäydy vessaan

Vessassa kannattaa säilyttää selviytymispakkausta, josta löytyy ainakin vesipullo, suklaapatukka ja naistenlehti (vanhakin käy).

Vessa muuten on yllättävän monen introvertin suosikkipaikka – tästä jutusta selviää, miksi: Terveisiä vessasta

7. Anna toisten auttaa

Jos tarvitset hengähdyshetken, ei ole huonoa vanhemmuutta pyytää apua. Onnekkaimmilla isovanhemmat ja muut sukulaiset osallistuvat mielellään. Ehkä myös ystävä voi ottaa hetkeksi kopin?

8. Ruutuaika on ihan ok

Ei, lapsi ei mene pilalle, jos annat hänen tuijottaa välillä ruutua. Käytä siekailematta hyväksesi kaikki modernit viihdykkeet. Lastenohjelmat, elokuvat, äänikirjat ja pelit ovat suoranainen taivaanlahja!

Lue myös: Elämä introverttina ekstroverttien maailmassa on yhtä itsensä ylittämistä

9. Opettele hyväksyntää itseäsi kohtaan

Tämä on kaikkein tärkeintä, joten lue ajatuksella: Et ole se naapuruston superseurallinen vanhempi, jonka luona kulmakunnan muut vanhemmat lapsineen kokoontuvat. Et jaksa lapsesi seuraa koko ajan, sillä et jaksa kenenkään ihmisen seuraa koko ajan. Välillä sinun on pakko saada olla ihan yksin.

Älä yritä muuttaa itseäsi introvertistä joksikin muuksi, sillä se ei kuitenkaan tule onnistumaan. Hyväksy itsesi ja mieti keinoja, joiden avulla voit olla lapsellesi täydellinen vanhempi – omalla tavallasi.

Inspiraation lähteitä:
Psychology Junkie: The introverted Mother – How to Survive and Thrive
Creating a Fair Haven: 10 Survival Tips for Introverted Parents
Introvert Spring: 10 Survival Tips for Introverted Parents

Artikkelin kuva: Sharon Garcia/Unsplash


Lisää introverteista:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit