Introvertteja on ainakin neljänlaisia – tunnistatko itsesi?

Viimeksi päivitetty: |

Meitä introvertteja yhdistää muun muassa se, että saamme energiaa yksinolosta ja että vietämme mielellämme aikaa oman päämme sisällä. Olemme monet myös harkitsevaisia emmekä tee päätöksiä kiirehtien. Samasta puusta emme kuitenkaan ole veistetyt vaan meitä on ainakin neljää sorttia.

Introvertti on paljon muutakin kuin introvertti

Saatamme tuntea yhteenkuuluvuutta toisen introvertin kanssa – tai sitten emme: Jokainen meistä on paljon muutakin kuin introvertti, ja sitä paitsi introversiotakin ajatellaan olevan ainakin neljää eri sorttia. 

Ja ihan oikeasti jokainen introvertti – aivan kuten kaikki muutkin ihmiset – on ihan omanlaisensa. Luokittelut tarjoavat kuitenkin mielenkiintoisen lähtökohdan itseensä tutustumiseen.

Lue myös: INFJ, ISFJ, INTP… Onko Myers–Briggsin tyyppi-indikaattorissa mitään mieltä?

Introvertti on aina paljon muutakin kuin pelkkä introvertti.

Psykologian professori Jonathan Cheek tutkimusryhmineen on kehittänyt luokittelun, jonka mukaan introversio ei ole yksitahoinen persoonallisuuden piirteiden ulottuvuus vaan että on olemassa ainakin neljänlaista introversiota: sosiaalista, ajattelevaa, ahdistunutta ja varautunutta. 

Ennen kuin kukaan kiirehtii seuraavaksi miettimään, mihin lokeroon itse sujahtaa, on tärkeä muistaa, että samaan tapaan kuin me asetumme ekstroversio-introversiojatkumolle, tämäkään luokittelu neljään introversiotyyppiin ei tarkoita, että kukaan meistä olisi puhtaasti yhdenlainen..

Koska luokittelut ovat kuitenkin mielenkiintoisia työkaluja, jotka auttavat meitä ymmärtämään tunteitamme, ajatuksiamme ja käytöstämme elämämme eri tilanteissa, tutustutaan seuraavaksi tarkemmin Cheekin ja kumppaneiden neljään introversion ulottuvuuteen.

Erilaisia introvertteja:

1. Sosiaaliset introvertit

Sosiaaliset introvertit viihtyvät erittäin hyvin omassa seurassaan ja pitävät enemmän seurustelusta pienessä kuin isossa porukassa. 

Heitä suuret porukat eivät välttämättä ahdista tai pelota eivätkä he ole välttämättä ujoja, mutta yksinolo tuntuu heistä yksinkertaisesti antoisalta. Tämä lienee perinteisin ja tavallisin introversion luonnehdinta.

2. Ajattelevat introvertit

Ajattelevan introversion ulottuvuudella suuren pistemäärän saavat ovat heitä, joilla on erittäin rikas sisäinen maailma ja jotka mielellään katoavat tuon tuosta omiin mielikuvitusseikkailuihinsa.

Jos olet ajatteleva introvertti, havainnoit, arvioit ja analysoit tarkasti omaa toimintaasi ja ajatuksiasi. Ajattelevaa introversioon ei liity introversioon perinteisesti liitettävää toisten ihmisten seuran välttelyä.

3. Ahdistuneet introvertit

Ahdistuneet introvertit hakeutuvat yksinäisyyteen, koska he tuntevat olonsa toisten seurassa epämukavaksi ja vaivautuneeksi eivätkä usko omaansa sosiaalisissa tilanteissa vaadittavia taitoja. 

Hankala olo ei rajoitu pelkästään tilanteisiin, joissa on oltava toisten kanssa vaan ahdistuneisuus usein jatkuu myös yksin ollessa. Ahdistuneen introvertin voi olla vaikea lakata ajattelemasta asioita, jotka joko voivat mennä tai ovat joskus menneet pieleen.

4. Varautuneet tai maltilliset introvertit

Varautuneet introvertit eivät syöksy tuumasta toimeen. He ajattelevat ennen kuin puhuvat tai tekevät ja heillä kestää tovi lämmetä ennen kuin he pääsevät vauhtiin. 

Ulkopuolisen silmin maltillinen introvertti voi näyttää siltä kuin hän ylipäätään toimisi hieman muita hitaammassa rytmissä.

TIESITKÖ?

Usein ajatellaan, että introvertit olisivat myös erityisherkkiä tai että kaikki erityisherkät olisivat introvertteja. Tämä ei pidä paikkaansa. Arvioidaan, että erityisherkistä noin 30 prosenttia olisi ekstrovertteja. Jos et tiedä, oletko introvertti vai ekstrovertti, voit tutkiskella asiaa tekemällä introverttitestin. Voit myös testata, oletko erityisherkkä.

Lisää testejä:


Lisää introverteista:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit