Rakkaustesti: Etkö saa toista mielestäsi? Testaa, kuinka hullaantunut olet

Viimeksi päivitetty: |

Rakkaustesti paljastaa, oletko ihastunut – ja kuinka perinpohjaisesti. Vastaa 9 kysymykseen ja selvitä hullaantumisesi aste.

Kiinnostus, ihastus, hullaantuminen, rakastuminen… Kun ihminen kiinnostuu toisesta, tapahtuu kummia. Päähän ei yhtäkkiä mahdu mitään muuta kuin tuo suurten tunteiden kohde: 

Mitähän hän juuri nyt tekee? Onko hän julkaissut somessa mitään sen koommin, kun 3 minuuttia sitten viimeksi vilkaisin? Ajatteleekohan hän koskaan minua? Mitä jos lähettäisin hänelle viestin? Ne silmät! Jos hän vain koskaan katsoisi vain ja ainoastaan minua… 

Everindin rakkaustesti perustuu hullaantumisen (engl. limerence) käsitteeseen.

Hullaantumisen eli limerenssin käsitteen esitteli psykologi Dorothy Tennov 1960-luvulla tekemänsä työn pohjalta. Suurelle yleisölle limerenssi tuli tutuksi sen jälkeen, kun Tennovilta ilmestyi vuonna 1979 kirja nimeltään Love and Limerence

Miten limerenssi ilmenee?

(Jatka lukemista tai siirry suoraan rakkaustestiin.)

Tennovin mukaan hullaantunut ei pysty ajattelemaan muuta kuin voimakkaiden romanttisten tunteiden kohdettaan. 

Hullaantuneella on voimakas halu saada vastakaikua ihastukseltaan. Siksi hänen mielialansakin vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, miten ihastuksen kohde käyttäytyy (ja eritoten mitä ihastunut tulkitsee käyttäytymisen merkitsevän).

Voimakas limerenssi kohdistuu yhteen ihmiseen kerrallaan, etenkin hullaantumisen huippuvaiheessa. Ihastuminen myös muihin voi olla mahdollista hullaannuksen vasta orastaessa tai sitten, kun liekki on jo sammumaisillaan. 

Kun ihminen on oikein ihastunut, tunne on kuin kipu. Kipua Tennovin mukaan voi lievittää mielikuvituksen avulla. Tuskaisa olo helpottuu hetkeksi, kun rakastunut kuvittelee, millaisilla tavoilla ihastuksen kohde mahdollisesti voisi vastata hänen tunteisiiinsa. 

Jos rakastunut päätyy samaan seurueeseen tai muuten puhe-etäisyyden päähän ihastuksestaan, hänet valtaa voimakas ja joskus suorastaan halvaannuttava ujous. Jotain voisi sanoa, mutta ei vain pysty. Tai sitten tulee solkotettua jotain järjetöntä tai noloa. 

Vastoinkäymiset voimistavat hullaantumisen tunteita, ainakin tiettyyn pisteeseen asti.  Ihastuksensa kanssa jo seurustelevaa toisaalta riivaa sietämätön hylätyksi tulemisen pelko.

Sokeasti rakastunut kuvittelee olevansa ilmiömäisen tarkkasilmäinen: Hän tulkitsee mitättömimmätkin ihastuksensa kohteen tekemiset (tai tekemättä jättämiset) merkiksi siitä, että myös tämä on intohimoisen hullaantunut. Jos ihastuksen kohde katsoo, se on merkki tunteen vastavuoroisuudesta. Jos ihastunut ei katso, hän on niin ihastunut, että on alkanut ujostella. Jos ihastuksen kohde ei tee mitään aloitetta, sekin tarkoittaa mitä todennäköisimmin vain, että hän esittää vaikeasti tavoiteltavaa siksi, koska on niin kovin ihastunut. 

Lisäksi Tennov kertoo, että epävarmuus toisen tunteista tuntuu fyysisenä kipuna rinnan alueella ja että tunteen voimakkuuden seurauksena ihastunut ei oikeastaan niinkään koe kävelevänsä vaan suorastaan leijuvansa.  

Hullaantunut on myös mestari huomaamaan ihastuksensa kohteen myönteiset puolet ja kääntämään myönteisiksi myös sellaiset piirteet, joita joku toinen saattaisi pitää kielteisinä. Näistä ominaisuuksista vedetään lisäksi johtopäätöksiä muistakin ihastuksen kohteen piirteistä. Esimerkiksi viesteihin vastaamattomuus saatetaan selittää ujoudella, mikä puolestaan varmasti tarkoittaa sitä, että ihastuksen kohde on kaikin puolin tunteellinen ja herkkä. 


Rakkaustesti: Kuinka hullaantunut olet?

Tämä rakkaustesti perustuu Dorothy Tennovin 1970-luvulla esittelemään limerenssin käsitteeseen. Se ei kuitenkaan ole tieteellinen kysely vaan ennen kaikkea mahdollisuus tutkia oman (mahdollisen) hullaantumisen tai rakastumisen eri puolia – ja tietysti tilaisuus haaveilla taas tovi juuri siitä tietystä. Ihastuksen kohteeseen viitataan testissä X-kirjaimella. Vastauksiasi ei tallenneta.

1
Heräät. Ensimmäinen ajatuksesi on:
2
Illalla on bileet. Eniten toivot, että....
3
X on käyttäytynyt koko päivän kuin sinua ei olisi olemassakaan. Miltä tuntuu?
4
Kuinka moneen ihmiseen olet X:n lisäksi tällä hetkellä ihastunut?
5
Sinulla on hetki aikaa haaveilulle. Minne mielesi vaeltaa?
6
X istuu samaan porukkaan lounastamaan. Sinä…
7
Olet lähettänyt X:lle viestin eilen, mutta hän ei ole vastannut. Mistähän se johtuu?
8
X:ää ajatellessasi…
9
Pudotat lasin, joka särkyy sirpaleiksi. Paikalle sattunut X nauraa, kutsuu rähmäkäpäläksi ja poistuu paikalta. Mitä se mielestäsi kertoo X:stä?

Lue myös: