Terapiaa podcastissa – pikasukelluksia ihmismielen syvään päähän

Viimeksi päivitetty: |

Miltä kuulostaa, kun terapiatyön ammattilaiset antavat parastaan podcastissa? Jos kuuntelet  Dear Therapists -podcastia, tiedät. 

Mike jättää vaimonsa ja kaksi pientä lastaan löydettyään elämänsä rakkauden. Miten Mike löytäisi mielenrauhan perheen rikkoutumiseen johtaneen päätöksensä jälkeen? Onko välejä entiseen vaimoon edes mahdollista saada korjatuksi?

Priscillan uuden puolison 6-vuotias tytär käyttäytyy sietämättömän huonosti ja latelee julmuuksia. Kannattaako edes yrittää rakentaa suhdetta tyttöön, joka toistuvasti kertoo vihaavansa Priscillaa?

Amyn poikaystävä on sitoutunut pitämään huolta entisen tyttöystävänsä koirasta. Miksi Amystä kuitenkin tuntuu, että koiran rooli kuviossa onkin merkittävämpi kuin poikaystävä on valmis myöntämään?

Mike, Priscilla ja Amy ovat kaikki Dear Therapists -nimisen podcastin vieraita. Jokainen heistä on itse ottanut yhteyttä podcastin vetäjiin, psykoterapeutti Lori Gottliebiin ja psykologi Guy Winchiin, jotta nämä auttaisivat heitä. 

Tavallisesta psykologi- tai terapiakäynnistä ei kuitenkaan ole kyse vaan julkisesta podcast-eetteriin lähetettävästä intensiivisestä tuokiosta. 

Tunnin aikana suoraan asiaan

Lopputulos on jokaiselle koukeroisesta ihmismielestä kiinnostuneelle koukuttavaa kuunneltavaa. Kuten Gottlieb ja Winch itsekin korostavat, noin tunnin kestävän podcast-jakson aikana edetään paljon, paljon nopeammin kuin tavallisessa terapiassa ikinä.

Koska aikaa ei ole hukattavaksi,  jokainen jakso todellakin on suora sukellus kulloinkin käsiteltävän ongelman ytimeen

Kukin podcastiin nostettu tilanne on konkreettinen ja omanlaisensa. Olisi helppo olettaa, että esimerkiksi Amyn poikaystävän entisen tyttöystävän koiranhoitojärjestelyt eivät ole millään tavalla kiinnostavia, jos ei itse ole joskus ollut samanlaisessa tilanteessa. 

Sokeita pisteitä – kun koira ei ole pelkkä koira

Mutta tässä piilee Dear Therapists -podcastin taika. Vaikka jokainen ongelma on tavallaan uniikki, Gottlieb and Winch ovat mestareita näkemään, mitä yleisiä ihmissuhteiden lainalaisuuksia, sokeita pisteitä ja kompastuskiviä niistä löytyy.  

Viimeistään puolivälissä jokaista jaksoa kuuntelija huomaa, että ongelma onkin oikeastaan universaali. Usein tapauksia yhdistää joko jonkinlainen sokeus omille vaikuttimille tai kyvyttömyys asettua toisen ihmisen asemaan. Tai molemmat.

Koira ei olekaan pelkkä koira vaan keino, jonka turvin entinen tyttöystävä pitää kiinni entisestä kumppanistaan – ja toisin päin. Voisiko myös olla, että 6-vuotias pikkutyttö ei ole vihainen ensinkään? Ehkä hän pelkää. Mutta mitä? Entäpä sitten Miken omantunnontuskat avioeron jälkeen. Kyseessä on vähintään yhtä paljon se, mitä hän teki kuin se, mitä hän on jättänyt tekemättä. 

Gottlieb and Winch täydentävät toisiaan mainiosti ja vaikuttavat siltä kuin melkein kirittäisivät toisiaan yhä vain parempiin suorituksiin. Podcast-vieraitaan kohtaan he ovat lämpimiä ja myötätuntoisia, mutta osaavat myös lempeästi osoittaa, milloin vieraalla olisi ennen kaikkea peiliin katsomisen paikka (useimmiten).

Onko Dear Therapists -podcast terapiaviihdettä? Tietysti. Mutta samalla se on kahden lahjakkaan ja syvästi asialleen vihkiytyneen ammattilaisen taidonnäyte siitä, kuinka ihmistä on mahdollista auttaa näkemään ongelmansa uudessa valossa. 

Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat ymmärtää paremmin muita – ja ennen kaikkea itseään. 

Artikkelin kuvat: CoWomen/Unsplash & iHeart.com

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit