Mikä introvertti? Introversion lyhyt oppimäärä

Viimeksi päivitetty: |

Vietätkö aikaasi mieluummin yksin vai porukassa? Saatko sosiaalisista tilanteista energiaa vai uuvuttavatko ne sinut?  Jos yksinolo tuntuu sinusta rauhoittavalta, voimaannuttavalta ja mukavalta ja jos kanssakäyminen ihmisten kanssa vie voimasi, saatat olla introvertti.

Introvertin huomio kohdistuu omaan sisäiseen maailmaan

Introversio on ihmisen suhteellisen pysyvä, keskeinen persoonallisuuden piirre. Introversiosta puhutaan sisäänpäinsuuntautuneisuutena, mikä kuvaakin sitä oikein hyvin:

Introvertin sisäinen maailma on rikas ja hänen huomionsa on usein omissa tuntemuksissa ja ajatuksissa. Ulkoiset ärsykkeet kiinnostavat häntä vähemmän – ja itse asiassa useimmiten suorastaan ärsyttävät, rasittavat ja pitkään jatkuessaan jopa lamaannuttavat.

Aivokemiaa – ekstroverttia vie dopamiini ja introverttia asetyylikoliini

Tieteellisen tutkimuksen valossa näyttää siltä, että introvertit ja heidän ulospäin suuntautuneet kanssasisarensa ekstrovertit reagoivat dopamiiniin eri tavoin.

Dopamiini on aivojen tuottama välittäjäaine, jonka aikaansaama mielihyvä liittyy erityisesti jonkin asian haluamiseen, ei niinkään itse asiaan (tai kokemukseen) sillä hetkellä, kun se tapahtuu. Dopamiinia siis kiittäminen (tai kiroaminen!) kunnianhimosta ja halusta tavoitella jotain aina vain parempaa ja mahtavampaa.

Dopamiinin vallassa niin introverteista kuin ekstroverteista tulee puheliaampia ja halukkaampia ottamaan riskejä.

Introvertilla ei ole vähemmän dopamiinia kuin ekstrovertilla, mutta ekstrovertin palkitsemisjärjestelmä on aktiivisempi ja saa siitä siksi enemmän irti. on. Toisin sanoen se, mikä tuntuu ekstrovertistä hauskalta ja palkitsevalta, tuntuu introvertista  pian uuvuttavalta tai pahimmillaan täydellisen sietämättömältä.

Introvertin ”mielihuume” on asetyylikoliini, toinen mielihyvän tuntemuksiin liittyvä välittäjäaine. Asetyylikoliini saa olon tuntumaan hyvältä silloin, kun käännymme sisäänpäin, syvennymme ajattelemaan, reflektoimme ja keskitymme intensiivisesti yhteen asiaan.

Siksi me introvertit voimme tuntea pohjatonta mielihyvää esimerkiksi silloin, kun olemme linnoittautuneet sohvan nurkkaan lukemaan mielikirjaamme tai kuuntelemaan lempiartistiamme.

Lue myös: Vagushermo rauhoittaa elimistösi

Introvertiksi synnytään, mutta…

Temperamentti on ihmisen persoonallisuutemme pysyvä biologinen ja synnynnäinen perusta ja se, olemmeko introvertteja vai ekstrovertteja on selkeästi kirjattu tähän biologiseen koodistoomme.

Vaikka introvertti siis pystyy – ainakin aika ajoin – käyttäytymään ekstrovertin tavoin, introvertin perusviritys ei muutu. Kerran introvertti, aina introvertti.

Olennaista on kuitenkin pitää mielessä, että introversio ja ekstroversio eivät ole jäykkiä luokkia vaan kyseessä on jatkumo. Suurin osa ihmisistä asettuu johonkin introversion ja ekstroversion välimaastoon. Lisäksi persoonallisuutemme rakentuu introversion ja ekstroversion lisäksi myös muista piirteistä, esimerkiksi kuinka avoimia, emotionaalisesti vakaita ja sovinnollisia olemme.

Ihmisen persoonallisuus on paljon muutakin kuin joukko perittyjä ominaisuuksia. Meihin vaikuttavat vähintään yhtä paljon kasvuympäristömme, läheisemme ja elämämme kokemukset.

Lisäksi on tavattoman tärkeää muistaa, että ihmisen persoonallisuus on paljon muutakin kuin joukko perittyjä ominaisuuksia. Meihin vaikuttavat vähintään yhtä paljon kasvuympäristömme, läheisemme ja elämämme kokemukset. Siitäkään syystä kaikki introvertit eivät suinkaan ole pimeissä huoneissa kissojensa kanssa nyhjääviä pelokkaita otuksia eivätkä kaikki ekstrovertit suuna päänä joka paikkaan säntäileviä puhekoneita. 

Ketään meistä ei voi määritellä tietynlaiseksi pelkästään yhden persoonallisuuden ulottuvuuden perusteella. Me introvertitkin olemme kaikki joka tapauksessa keskenämme monella tavalla erilaisia ja sellaisena meitä ja elämäämme tulisi myös juhlia ja kunnioittaa.

TUTUSTU: Erityisherkkä tuntee syvästi ja kuormittuu helposti

Introvertti ekstroverttien maailmassa

Monesta introvertista – ihan syystä – tuntuu usein siltä, että maailma on sosiaalisten, rohkeiden ja puhetta pulppuavien temmellyskenttä ja että me pidättyväiset ja itsestämme vähemmän ääntä pitävät introvertit jäämme auttamatta jalkoihin.

Ihmiskunta olisi kuitenkin monta keksintöä ja rohkeaa tekoa köyhempi ilman introvertteja, kuten Bill Gatesia, Barack Obamaa, Elon Muskia, Meryl Streepiä, Rosa Parksia, Glenn Closea, Gandhia… Kuuluisuuksien lista on pitkä, mutta vielä kiinnostavampaa on miettiä, kuinka paljon introverttien syvällinen ja pitkäjänteinen työ hyödyttää yrityksiä, organisaatioita, yhteiskuntaamme ja koko maailmaa.

Emme ehkä brändää itseämme, emmekä juurikaan harrasta spontaania heittäytymistä, mutta me keskitymme ja syvennymme, me teemme ja me luomme. Saamme aikaan. Jätämme jäljen, vaikka emme aina näy.

Lue myös: Elämä introverttina ekstroverttien maailmassa on yhtä itsensä ylittämistä

Artikkelin kuva: Yenpo Chen/Unsplash

Lisää introverteista:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
trackback
Mitä tutkimus sanoo vuorovaikutuksesta? – Manan majat
3 vuotta sitten

Pakon sanelema ulkopuolisuus saattaa aktivoida aivoissa samoja alueita kuin fyysinen kipu. Ihmisten käyttäytymistä ohjaavissa järjestelmissä on kuitenkin eroavaisuuksia, mistä syystä toiset viihtyvät yksin enemmän kuin toiset. Etenkin lapset ja nuoret ovat