Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa piristää jo alle viisikymppisen aivoja

Viimeksi päivitetty: |

Ikääntyminen näkyy aivoissa jo reilusti alle viisikymppisenä. Ikääntymistä voidaan jarruttaa ja sen aiheuttamia muutoksia voidaan ehkä jopa korjata oikeanlaisella ruokavaliolla, tuore tutkimus esittää.

Lilianne R. Mujica-Parodi Stony Brook -yliopistosta on yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa selvittänyt vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutusta aivoihin.

Hän uskoo, että aivojen ikämuutoksia voidaan hidastaa tai jopa korjata ruokavaliolla, joka tuottaa ikääntyville aivoille glukoosia sopivampaa polttoainetta, ketoaineita.

Viestintä aivoalueiden välillä heikkenee iän myötä

Viestintä eri aivoalueiden välillä alkaa heiketä jo vuosia ennen viisikymppisiä. Heikkenemistä kiihdyttää insuliiniresistenssi eli tila, jossa insuliini ei vaikuta elimistössä niin tehokkaasti kuin sen pitäisi.

Tutkimusryhmän kokeet osoittivat, että aivoalueiden viestintään voidaan luotettavasti vaikuttaa ravinnolla: Glukoosi vähensi ja rasvojen palamisen seurauksena syntyvät ketoaineet puolestaan lisäsivät aivojen hermoverkkojen vakautta.

Tulokset olivat samansuuntaiset, saatiinpa vaikutus aikaan ruokavaliota muuttamalla tai lisäravinnevalmisteilla.

Glukoosi vastaan ketoaineet

Tutkimuksen osallistui kaikkiaan 42 iältään alle 50-vuotiasta koehenkilöä. Heidän aivonsa kuvattiin käyttäen fMRI-tekniikkaa, minkä avulla oli mahdollista tarkastella suoraan niin glukoosin kuin ketoaineiden vaikutusta aivoissa.

Ensin koehenkilöiden aivot kuvattiin, kun he olivat viettäneet viikon syöden tavallista ruokaa. Sen jälkeen aivot kuvattiin, kun he olivat olleet viikon vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

Tavallinen ruokavalio tuotti aivojen polttoaineeksi pääasiassa glukoosia ja vähähiilihydaattinen ketoaineita.

Koska tutkittavien ruokavalioissa oli todennäköisesti eroja ainakin jonkin verran, aineistoa kerättiin myös täsmällisemmällä menetelmällä.

Siinä tutkittaville annettiin pieni annos glukoosia ja ketoaineita ja heidän aivonsa kuvattiin ennen annoksen nauttimista ja sen jälkeen. Glukoosi ja ketoaineet nautittiin eri päivinä. Lisäksi oli varmistettu, että molemmat valmisteet sisälsivät saman verran energiaa.

Nuorimmatkin osallistujat hyötyivät ketoaineista

Ketoaineiden nauttimisen jälkeen aivojen aktiivisuus lisääntyi ja hermoverkkojen vakaus lisääntyi.

”Ketonaineista hyötyivät jopa nuorimmat tutkimukseen osallistuneet”,  Mujica-Parodi sanoo.

Aivojen ikääntyessä – ja etenkin dementiassa – hermosolut menettävät vähitellen kykynsä hyödyntää glukoosia tehokkaasti.

”Tutkimuksen huonot uutiset ovat, että ikääntyminen näkyy aivoissa paljon aikaisemmin kuin on oletettu. Hyvä uutinen puolestaan on se, että pystymme ehkä ehkäisemään ja jopa korjaamaan aivojen ikämuutoksia muuttamalla ruokavaliotamme aivoillemme sopivampaan suuntaan”, Mujica-Parodi summaa.

Seuraa Evermindia Facebookissa!

Lähde: Study Shows Low Carb Diet May Prevent, Reverse Age-Related Effects Within the Brain

Tutkimusviite: Mujica-Parodi, L. R., Amgalan, A., Sultan, S. F., Antal, B., Sun, X., Skiena, S., … Clarke, K. (2020). Diet modulates brain network stability, a biomarker for brain aging, in young adults. Proceedings of the National Academy of Sciences, 201913042. https://doi.org/10.1073/pnas.1913042117

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit