Oletko meteopaatti eli sääherkkä ihminen? Testaa!

Viimeksi päivitetty: |

Meteopatia eli sääherkkyys tarkoittaa herkkyyttä sään vaikutuksille. Meteopaatti taas tarkoittaa säälle herkkää ihmistä. Testaa, kuinka herkkä sinä olet sään vaihteluille.

Meteopatia (engl. meteoropathy) tulee kreikan kielen sanasta meteora, joka viittaa ilmassa leijuviin tai taivaalla tapahtuviin asioihin ja ilmiöihin sekä kärsimykseen viittaavasta sanasta pathos. 

Valon vaikutuksista mielialaan tiedetään jo paljon, mutta meteopatiasta yleisemmin tietoa on toistaiseksi vähänlaisesti.

Keski-ikäisten ihmisten – erityisesti naisten – arvellaan olevan herkempiä sään aiheuttamille muutoksille mielialassa ja olossa yleisemminkin.

Sää oletettavasti vaikuttaakin meteopaatteihin niin fyysisesti kuin psyykkisesti. 

Sään vaikutusten tutkiminen on vaikeaa, koska kaikki ihmiset eivät suinkaan reagoi eri säätyyppeihin samalla tavalla. Siinä missä yksi rakastaa paukkupakkasta, toinen iloitsee lempeästä kesäsateesta. Yhdelle valo on lääkkeistä paras, toista se ärsyttää ja masentaa. Tuuli innostaa yhtä ja raivostuttaa toista. 

Olennaista lienee nimenomaan säätilassa tapahtuva muutos. 

Tällä testillä voit tutkia, vaikuttaako sää oloosi  eli oletko mahdollisesti sääherkkyyteen taipuivainen. Kyseessä ei ole tieteellinen mittari, vaikka innoitusta siihen onkin haettu sääherkkyyden mittaamista varten kehitetystä METEO-Q -mittarista

Kun vastaat kysymyksiin, mieti vaikuttaako säätilan vaihtelu yhteen tai useampaan seuraavista: vireystila, levollisuus, mieliala, tarmokkuus, keskittymiskyky, unen laatu tai määrä, ruokahalu ja erilainen särkyily.


Oletko meteopaatti -testi

1
Minulla on lempivuodenaika.
2
Oloni muuttuu, kun matkaan ilmastovyöhykkeeltä toiselle (esimerkiksi Suomesta Välimerelle).
3
Kun korkeapaine muuttuu matalapaineeksi tai toisin päin (esim. kun kesällä aurinkoista säätä seuraa sadesää tai sadetta aurinko), huomaan omien tunnelmieni muuttuvan sään mukana. 
4
Ilmankosteuden vaihtelut vaikuttavat minuun. 
5
Fiilikseni ovat kylmällä säällä erilaiset kuin lämpimällä säällä. 
6
Valon määrä vaikuttaa selkeästi olooni. 
7
Sadesäällä olen eri tunnelmissa kuin poutapäivinä. 
8
Oloni vaihtelee pilvisyyden mukaan. 
9
Kova tuuli vaikuttaa minuun eri tavalla kuin tyyni sää. 
10
Oloni toimii kuin barometri: olo muuttuu ensin ja sää vasta seuraavana päivänä.

Inspiraation lähde: Mazza, M., Di Nicola, M., Catalano, V., Callea, A., Martinotti, G., Harnic, D., Bruschi, A., Battaglia, C., Janiri, L. (2012). Description and validation of a questionnaire for the detection of meteoropathy and meteorosensitivity: the METEO-Q. Comparative Psychiatry, 53(1), 103-106.

Kuva: Adobe Stock

meteopaatti määritelmä

Tutustu myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
~Meri~
~Meri~
2 vuotta sitten

Meteopaatti oon ja sää ja vuodenajat vaikuttavat minuun. Liian kuumat kesät on tukalia ja ovat lisänneet myös allergiaoireitani ja sellaisen jälkeen vielä syksylläkin oon peiton alta herättyäni ollut kuin tuhiseva siili. En myöskään kestä liian kylmää pakkasta ja se aiheuttaa nilkkaturvotusta, jalkapohjien ihonvärin vaihtelua ja valkosormisuutta ja ihoni väri on mennyt vielä valkoisemmaksi mitä yleensä oon. Aurinko on myös se mikä eniten aiheuttaa mulle iho-ongelmia.