Kirkasvalolamppu auttaa tutkitusti kaamosmasennukseen – aloita käyttö jo syyskuussa

Viimeksi päivitetty: |

Kun vuodenkierto on ehtinyt syyskuuhun, sen huomaa jo selvästi: valo vähenee ja päivät lyhenevät vauhdilla. Etenkin kaamosmasennukseen taipuvaisen kannattaa napsauttaa kirkasvalolamppu päälle jo syyskuussa.

Älä lykkää kirkasvalohoidon aloittamista myöhäiseen syksyyn vaan aloita kaamosmasennusta ennaltaehkäisevät valokylvyt jo syyskuun puolella. .

Kirkasvalolamppu on tutkitusti tehokas

Kirkasvalohoitoa on tutkittu paljon ja näyttöä sen vaikutuksista pimeän vuodenajan aikaiseen mielialaan on kertynytkin kiitettävästi.

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa 10 päivää kestäneen kirkasvalohoidon jälkeen koehenkilöiden kaamosoireet lievenivät riippumatta oireiden vakavuudesta.

Kirkasvaloaltistus saattaa auttaa myös erittäin nopeasti. Tämä huomattiin tutkimuksessa, jossa koehenkilöiden mieliala kohentui jo tunnissa. Kirkasvalohoidon on lisäksi huomattu tehoavan myös muuhunkin kuin kaamosmasennukseen.

Aivoja PET-menetelmällä tutkineet puolestaan huomasivat, että kirkasvalohoito vähensi serotoniinia kuljettavan proteiinin kertymää aivoissa. Yksinkertaistetusti sanoen valohoito näyttäisi  siis jättävän serotoniinia enemmän aivojen käyttöön, koska kuljettajaproteiinit eivät kiirehdi keräämään sitä pois hermosolujen välisestä synapsiraosta.

Kognitiivisen käyttäytymisterapian ja kirkasvalohoidon tehokkuutta kaamosmasennuksen hoidossa verranneessa tutkimuksessa niin ikään todettiin kirkasvalon auttavan. Terapialla näytti tutkimuksen mukaan kuitenkin olevan pitkäkestoisempia ja kaamosmasennuksen uusiutumista tehokkaammin estäviä vaikutuksia.

Kirkasvalohoidon arvioidaan joka tapauksessa auttavan jopa neljää viidestä kaamosmasennuksesta kärsivää. Hoidon vaikutukset alkavat tuntua noin viikon käytön jälkeen.

Näyttö kirkasvalolampun hyödyistä on niin vahvaa, että kirkasvalohoito on Suomessa kuulunut jo pitkään Käypä hoito -suosituksiin.

Näin saat kirkasvalolampustasi suurimman hyödyn:

  • Käytä kirkasvalolamppua mahdollisuuksien mukaan aamuisin ennen kello kymmentä.
  • Hyvä päiväannos kirkasvalolle on puolesta tunnista tuntiin.
  • Lampun tulee olla riittävän kirkas, suositus on 2500–10 000 luxia. (Vertailun vuoksi: tavallinen huonevalaistus on kirkkaudeltaan vain noin 500 luxia.)
  • Ole tarpeeksi lähellä lamppua ja varmista, että se on kasvojesi korkeudella. Suositusetäisyys riippuu kirkasvalolampun kirkkaudesta ja koosta. Tarkista oman laitteesi käyttöohjeet.
  • Pidä silmät auki (suoraan valoon ei tarvitse tuijottaa). Kirkasvalolamppu toimii nimenomaan silloin, kun silmät altistuvat valolle.
  • Jatka valohoitoa joka päivä vähintään 2 –4 viikon ajan ja sen jälkeen joko 1–2 viikon kuureissa tai yhtäjaksoisesti 5 päivänä viikossa maaliskuuhun saakka.
  • Liiku säännöllisesti: Kuntoliikunta etenkin aamuisin lisää kirkasvalohoidon tehoa.

Muutama varoituksen sana

Kirkasvalolamppu auttaa monia ja on oikein käytettynä tehokas työkalu kaamosmasennuksen taltuttamiseen. Kuten kaikkiin hoitomuotoihin, myös kirkasvalohoitoon sisältyy myös riskinsä.

Vaikka muulloinkin kuin aamun tunteita nautittu valokylpy auttaa ja virkistää, liian myöhäinen oleskelu kirkkaassa valossa saattaa tehdä nukahtamisesta vaikeaa. Kirkasvalolampun piristä vaikutus jatkuu 2–3 tuntia käytön jälkeen.

Jos et ole ennen käyttänyt kirkasvalolamppua, aloita varovasti: Joillekin sen käytöstä saattaa seurata pahoinvointia tai päänsärkyä. Migreeniä sairastavien kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Jos sairastat kaksisuuntaista mielialahäiriötä, keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin alat käyttää kirkasvalolamppua. Tiedetään tapauksia, joissa valohoito on aiheuttanut manian oireita.

Mikä tahansa kirkas lamppu ei ole virallinen kirkasvalolamppu. Virallisen lampun tunnistaa lääkinnällisen laitteen CE-merkinnästä.

Muut lähteet: Potilaan lääkärilehti: Taltuta kaamosmasennus valolla, Seura: Koska kirkasvalolamppu kannattaa sytyttää?
Artikkelin kuva: Paul Engel

Kirkasvalolamppu käyttöohjeet

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit