Unen puute sairastuttaa – 5 tuntia ei riitä, myös kuolemanriski kasvaa

Viimeksi päivitetty: |

Unen puute ei ole leikin asia. Jos keski-ikäinen tai sitä vanhempi ei saa tarpeeksi unta, hänen riskinsä sairastua, ja jopa kuolla, kasvaa. 

Unen määrän vaikutusta terveyteen analysoitiin brittiläisen UCL-yliopiston seurantautkimuksessa, jossa oli mukana yli 7000 naista ja miestä 50, 60 ja 70 vuoden iässä. 

Viisi tuntia oli liian vähän, vertailukohtana 7 tuntia nukkuvat

Arvostetussa PLOS Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 25 vuoden ajan tutkimushenkilöiden yöunien pituutta ja sen yhteyttä yleisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja syöpään. 

Tutkimukseen osallistuneista ne, jotka ilmoittivat 50 vuoden iässä nukkuvansa korkeintaan 5 tuntia yössä, olivat jo sairastuneet  vähintään yhteen krooniseen sairauteen 20 % todennäköisemmin kuin he, jotka nukkuivat yössä 7 tuntia. 

Lisäksi vähemmän nukkuvat sairastuivat 25 vuoden seurantajaksolla kahteen tai useampaan krooniseen sairauteen 40 % todennäköisemmin kuin enemmän nukkuvat. 

Kuoleman riski taas oli 25 % oli suurempi vähän nukkuvien keskuudessa pari tuntia enemmän unta saaviin verrattuna. 

Monisairastavuus yleistymässä korkean tulotason maissa

”Monisairastavuus on yleistymässä korkean tulotason maissa. Yli puolella keski-iän ylittäneistä on nykyisin vähintään kaksi kroonista sairautta. Monisairastavuus kuormittaa julkista terveydenhuoltoa, se lisää sairaalakäyntien tarvetta ja vähentää sairastuneiden toimintakykyä”, artikkelin ensimmäinen kirjoittaja Severine Sabia UCL:stä sanoo. 

Ikääntymisen myötä niin nukkumistottumukset kuin unen rakenne muuttuvat. Suositusten mukaan olisi silti hyvä yrittää saada 7–8 tuntia unta yössä, sillä sen ylittävä tai alittava määrä on aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan yhteydessä riskiin sairastua kroonisesti. 

Tässä tutkimuksessa pitkät, vähintään 9 tunnin, yöunet eivät lisänneet terveiden viisikymppisten sairastumisriskiä. 

Sen sijaan he, joilla 50 vuoden iässä oli jo diagnosoitu krooninen sairaus, sairastuivat 35 % todennäköisyydellä myös johonkin toiseen sairauteen seuraavien vuosikymmenien aikana. Tutkijat arvelevat, että jo olemassa oleva sairaus ehkä huonontaa unen laatua, mikä puolestaan lisää sairastumisriskiä edelleen.

Hoida hyvien unien edellytykset kuntoon

Yöunensa laatuun voi onneksi jokainen vaikuttaa ainakin jonkin verran. 

”Kannattaa huolehtia hyvästä unihygieniasta. Varmista, että makuuhuoneessa on hiljaista, pimeää ja hyvä nukkumislämpötila. Elektroniset laitteet on hyvä jättää rauhaan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Myös raskaita aterioita ei kannata nauttia kovin myöhään. Liikunta ja altistuminen valolle päiväsaikaan saattavat niin ikään parantaa unta”, Sabia neuvoo. 

”Hyvän ja riittävän unen aikana keho saa tarvitsemaansa lepoa. Ilman riittävää unta altistumme tulehduksille, verenpaineen kohoamiselle ja, sydän- ja verisuonitaudeille ja vakaville sairauskohtauksille”, sydänhoitaja Jo Whitmore Iso-Britannian Sydänsäätiöstä muistuttaa. 

Lue lisää unesta ja nukkumisesta:

LÄHTEET

Lähde: UCL

Tutkimusviite: Sabia, S., Dugravot, A., Léger, D., Ben Hassen, C., Kivimaki, M., & Singh-Manoux, A. (2022). Association of sleep duration at age 50, 60, and 70 years with risk of multimorbidity in the UK: 25-year follow-up of the Whitehall II cohort study. PLOS Medicine, 19(10), e1004109. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004109

Artikkelin kuva: Ben Blennerhassett/Unsplash

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit