Resilienssitesti kertoo, kuinka paljon sinussa on resilienssiä

Viimeksi päivitetty: |

Kuinka paljon sinussa on resilienssiä? Tässä testissä resilienssiä tarkastellaan seitsemän ulottuvuuden kautta.

(Voit halutessasi hypätä pohjustuksen yli ja siirtyä suoraan testiin.)

Resilienssistä puhutaan nyt niin paljon, että sitä voisi helposti erehtyä pitämään ratkaisuna lähes kaikkeen elämässä – siitä huolimatta, että käsitettä määritellään kovin eri tavoin riippuen siitä, kuka määrittelee.

Kaikkein tavallisimmin resilienssi kuitenkin määritellään psyykkiseksi palautumiskyvyksi, joka auttaa selviämään elämän vaikeissa tilanteissa. Sitä ei pidetä muuttumattomansa ominaisuutena eikä resilientiksi synnytä, vaan siihen kasvetaan vuorovaikutuksessa maailman ja toisten ihmisten kanssa. Resilienssitaitoja on myös mahdollista oppia.

Brittilästen psykometriikasta kiinnostuneiden jatko-opiskelijoiden Psychometric Tests -projektissa kehitetyssä resilienssitestissä resilienssiä tarkastellaan viidellä ulottuvuudella. Niitä ovat ovat sopeutuvuus, sinnikkyys, omatoimisuus, itsekuri ja optimismi.

Tähän testiin on edellä mainittujen viiden ulottuvuuden lisäksi otettu mukaan luovuus ja huumori, sillä niidenkin yhteyttä resilienssiin on tutkittu jonkin verran.

Lue lisää luovuudesta ja resilienssistä.
Lue lisää huumorista ja resilienssistä.

Tämä testi on saanut vaikutteita edellä mainituista lähteistä ja toimii käytännön työkaluna itsesi ja resilienssin käsitteen tutkimiseen.

Kannattaa kuitenkin pohtia, voiko jokin ominaisuus tai toimintatapa – hyväkin – kääntyä äärimmilleen vietynä itse asiassa yksilön hyvinvointia vastaan. Esimerkiksi omatoimisuus on varmasti tiettyyn pisteeseen saakka hyvä asia, mutta mitä jos ei osaa pyytää apua edes silloin, kun sitä oikeasti tarvitsisi? Huumori pelastaa todella monen tilanteen, mutta mitä jos ihminen jättääkin sen varjolla vaikeat asiat käsittelemättä?


Resilienssitesti

Sopeudun helposti uusiin tilanteisiin.
Minulla ei ole tapana jättää aloittamiani asioita puolitiehen.
En mielelläni tee asioita yksin.
Annan helposti periksi houkutuksille.
Näen herkästi asioiden huvittavan puolen myös haastavissa tilanteissa.
Ongelmien ratkaisussa on mielestäni tärkeää yhdistellä toisistaan poikkeavia lähestymistapoja.
Minusta synkimmälläkin pilvellä on yleensä ainakin pieni hopeareunus.
Kestän huonosti kritiikkiä.
En jätä asioita kesken, vaikka kohtaisin vastoinkäymisiä.
Teen asiat omalla tavallani.
Ensin työ, sitten huvi.
Kunnon nauru on paras stressin laukaisija.
Tyhjä paperi on minulle innostava kutsu luoda jotain, mitä ei ennen ole ollut olemassa.
Enimmäkseen oletan elämän olevan täynnä vaikeuksia ja vastoinkäymisiä.
En pidä muutoksista.
Asioiden aloittaminen on helppoa, mutta loppuun saattaminen vaikeaa.
Teen mieluiten asiat itse.
Minulla on kova itsekuri.
Osaan nauraa itselleni.
Seuraan mieluiten jo olemassa olevia malleja ja toimintatapoja.
Rakastan elämää.

Resilienssin ulottuvuudet tässä testissä

1. Sopeutumiskyky

Sopeutumiskyky on resilienssin ulottuvuus, joka tarkoittaa kykyä sopeutua erilaisiin tilanteisiin ja muutoksiin, pysytellä rauhallisena vaikeissa tilanteissa sekä toipua vastoinkäymisistä. Sopeutumiskyky näkyy myös kyvykkyytenä ottaa vastaan palautetta ja selvitä tilanteissa, joissa kohtaa vastustusta.

2. Itsekontrolli

Itsekontrolli on resilienssin ulottuvuus, joka tarkoittaa ihmisen kykyä hallita tunteitaan, käyttäytymistään ja impulssejaan. Tämä näkyy muun muassa rationaalisena päätösentekona ja kykynä saattaa loppuun aloitetut tehtävät.

3. Omatoimisuus

Resilienssiä punnitaan myös omatoimisuuden ulottuvuudella. Sillä tarkoitetaan kykyä toimia autonomisesti ja ilman tarvetta saada jatkuvaa ohjausta ja palautetta toisilta. Omatoiminen yrittää ennemmin ratkaista vastaantulevan ongelman itse kuin kääntyä jonkun toisen puoleen.

4. Optimismi

Onko lasisi puoliksi tyhjä vai täysi? Onko asioilla mielestäsi taipumus ratketa parhain päin vai mennä pieleen? Resilienssin ominaisuuksista optimismi tarkoittaa tietenkin kykyä nähdä synkimmälläkin pilvellä hopeareunus. (Jokohan varmasti käytin kaikki kuluneet kielikuvat?) Optimismi tarkoittaa lisäksi tunnetta siitä, että pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä ja asioihin, joilla itselle on merkitystä.

5. Sinnikkyys

Sinnikkyys on resilienssiin liitetty ominaisuus, joka tarkoittaa kykyä työskennellä kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti väsymyksestä tai turhautumisesta huolimatta. Sinnikäs yleensä saattaa loppuun sen, minkä on aloittanut.

6. Luovuus

Myös luovuutta pidetään resilienssin osana. Se viittaa kykyyn tarkastella ongelmia ja asioita tuoreista näkökulmista ja olla tyytymättä valmiisiin malleihin ja ratkaisuihin. Luovuus on myös kykyä keksiä useita vaihtoehtoisia ja toisistaan poikkeavia ratkaisuja ongelmaan.

7. Huumori

Tiedetään, että huumori on yleinen selviytymismekanismi rankkaa työtä tekevien keskuudessa (esim. ensihoitajat, poliisit). Vaikka huumori on helppo nähdä resilienssin ulottuvuutena, sillä on myös kääntöpuolensa: Huumorin alle voivat peittyä vaikeat tunteet myös silloin, kun niiden käsittely muilla tavoin olisi hyödyllisempää. Resilienssin näkökulmasta kyky nauraa itselleen on huumorin tärkeä ulottuvuus.

Artikkelin kuva:  Khamkéo Vilaysing

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
14 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Harrymasan
Harrymasan
1 vuosi sitten

Mielenkiintoista

Harry
Harry
1 vuosi sitten

kiva

Frenukka
Frenukka
1 vuosi sitten

Iha jees

frenu_lover
frenu_lover
1 vuosi sitten

samaa mieltä frenukan kanssa

frenu_lover_fan
frenu_lover_fan
1 vuosi sitten

samaa mieltä frenu_loverin kaa

typerys
typerys
1 vuosi sitten

Jee, kiva testi.

Frenu
Frenu
1 vuosi sitten

Tämä oli mielenkiintoinen testi!

jeppo
jeppo
11 kuukautta sitten

Olipas mielenkiintoinen kysely 😊

Zambo
Zambo
10 kuukautta sitten

Huumori ja resilienssi -linkki ei toimi.

iivo
iivo
9 kuukautta sitten

kiva

Dragonslayer666
Dragonslayer666
7 kuukautta sitten

Hieno testi hyvin mielenkiintoinen ja Silmiä avaava kokonaisuus✝️

Nurzi
Nurzi
2 kuukautta sitten

Kiva testi

Tiu
Tiu
19 päivää sitten

Mielenkiintoinen testi ja testin tulos