”Luovan ajattelun edellytys on, että valitsemme vähemmän kuljetun tien”

Viimeksi päivitetty: |

Kesä ja kärpäset, nuotio ja makkara, kuppi ja kahvi. Melko tyypillisiä sanapareja. Jotta aivot pääsisivät luovan ajattelun tilaan, niiden on ensin raivattava tieltään tämänkaltaiset liian itsestään selvät mielleyhtymät. Avuksi rientävät aivoaallot.

Aivoaalloilla on tärkeä rooli luovassa ajattelussa, tuoreesta brittitutkimuksesta selviää.

Tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin miettimään, mitkä sanat heidän mielestään liittyvät toisiinsa.

Tutkijat huomasivat – ei niin yllättävästi – että tehtävän alussa sana-assosiaatiot olivat suoraviivaisia, mutta muuttuivat tehtävän edetessä viitteellisemmäksi (esimerkiksi kissa > koira > eläin > lemmikki > ihminen > ihmiset > perhe).

Lue myös: Vagushermo rauhoittaa elimistösi

Itsestäänselvyyksiä torjuvat alfa-aallot raivaavat tilaa luovuudelle

Luovuutta vaativien tehtävien aikana alfa-aivoaaltojen värähtely lisääntyy oikean ohimolohkon alueella. Tutkimuksessa kyseistä aivoaluetta stimuloitiin ulkoapäin alfa-taajuuksisella sähkövirralla ja huomattiin, että stimulointi auttoi koehenkilöitä välttämään tavanomaisia mielleyhtymiä.

”Pohtiessamme vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia juomalasille meidän on ensin hylättävä vanha käsityksemme, jonka mukaan lasi on ensisijaisesti astia. Tämän tutkimuksen avulla pystyimme osoittamaan, että oikean ohimolohkon alfa-värähtely on avainasemassa itsestään selvien mielleyhtymien välttelyssä”, tutkimusta johtanut Caroline Di Bernardi Luft Lontoon Queen Mary -yliopistosta sanoo.

Lue myös: Olemme kaikki omalla, ainutlaatuisella tiellämme

Tutkimus näytti, miten aivomme valitsevat ”vähemmän kuljetun tien”

”’Kaksi tietä vei metsän kätköihin, niistä vähemmän kuljetun valitsin,
ja siksi on kaikki toisin’, Robert Frost kirjoitti kuuluisassa runossaan. Luovan ajattelun edellytys on, että valitsemme vähemmän kuljetun tien. Tutkimuksemme näyttää käytännössä, miten aivomme sen tekevät”, professori Joydeep Bhattacharya sanoo.

Luovuuslaitetta pääsee jo kokeilemaan

Luovuutta on neurotieteessä tutkittu jo tovi, ja tutkimusten tulokset innostavat kaupallisiakin toimijoita kehittelemään käytännön sovelluksia.

Esimerkiksi tanskalainen yritys nimeltään PlatoScience on tuonut markkinoille eräänlaisen pantamaisen ”relevantteja aivoalueita aktivoivan” päähineen ”kognitiivisen suorituskyvyn maksimoimiseksi”.

Laitetta voi ostaa noin 400 euron hintaan. Nähtäväksi jää, osoittautuuko laite oikeasti toimivaksi vai kokeeko se suomalaisen korvavalon kohtalon.

Lähde:
Queen Mary University of London: Brainwaves suppress obvious ideas to help us think more creatively

Robert Frostin runon The Road Not Taken suomennos: Raili Murtola

Artikkelin kuva:  Nik Shuliahin/Unsplash

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit