FOMO vai JOMO? Testaa, kumpi tunne vie sinua

Viimeksi päivitetty: |

Onko sinulle tärkeää olla siellä, missä tapahtuu? Vai siellä, missä saat olla rauhassa maailman hälyltä? Testaa, oletko FOMO vai JOMO.

FOMO  (Fear of Missing Out): Pelko, että jää paitsi jostain ”kaikkien muiden” kokemasta
JOMO (Joy of Missing Out): Ilo osallistumatta jättämisestä

Niin FOMOa kuin JOMOa ihmiset ovat varmasti kokeneet maailman sivu, mutta ilmiöitä niistä tuli sosiaalisen median yleistymisen myötä. 

Koska netin selailu paljastaa hetkessä, missä tutut ja vähän tuntemattomammatkin (lue: ekaluokan luokkakaverit, enon pikkuserkku, se tyyppi niistä bileistä ja Kim Kardashian) viettävät lomiaan ja viikonloppujaan, kotona sohvan nurkassa kyyhöttävä saattaa alkaa ajatella, että ”kaikille muille” tapahtuu aina jotain mielenkiintoista, mutta itselle ei koskaan. Mieltä kalvaa jäytävä tunne, että pitäisi olla siellä ”missä tapahtuu”.

FOMOa on ehditty tutkiakin jonkin verran. Maailman ensimmäisen tieteellisen FOMO-testin tekijät analysoivat testiä varten FOMOa selittäviä tekijöitä. Heidän mukaansa FOMOa selittää ennen kaikkea runsas sosiaalisen median käyttö. Sen taustalta puolestaan löytyy koko joukko tyydyttymättömiä tarpeita ja ikäviksi koettuja tunteita. 

Ihmisellä on tarve tuntea, että hän saa toimia itsenäisesti maailmassa ja luoda yhteyden toisiin ihmisiin. Näiden tarpeiden tyydyttymättömyys on tutkijoiden mukaan yhteydessä FOMOn kokemuksiin. FOMOn taustalla on myös halu välttää negatiivisia tunteita, kuten tylsyyttä ja yksinäisyyttä.

Sitten on ihmisiä, jotka lekottelevat laiskanlinnassaan taivaallisen onnellisina siitä, että heidän ei tarvitse olla riippuliitämässä, risteilyllä tai kenenkään yllätyssynttäreillä. Mieli lepää, on ilo saada olla osallistumatta.

Kumpi mielentila on sinulle tavallisempi? Sen saat selville tällä viihteellisellä testillä. Tutustu myös halutessasi edellä mainittuun tieteelliseen FOMO-mittariin. (Huomioi kuitenkin, että kun klikkaat linkkiä, mittari latautuu koneellesi PDF-tiedostona.)

Kumpi tunne vie sinua – FOMO vai JOMO?

Jos saan puhelun tuntemattomasta numerosta, vastaan mielelläni.
Minua harmittaa, jos kuulen kavereiden puhuvan tapahtumasta, jossa en ollut itse osallisena.
Kun minulle tapahtuu jotain mielenkiintoista, haluan kertoa siitä mahdollisimman monelle.
Lomamatkasta puuttuisi olennainen elementti, jos en saisi jakaa lomakuvia ja -tunnelmia sosiaalisessa mediassa.
Juuri ennen isoja juhlia sairastut flunssaan etkä pääse osallistumaan. Miltä tuntuu?
Minusta on tärkeää olla se, joka tietää, mistä sisäpiirin vitseissä on kysymys.
Muutun levottomaksi, jos selviää, että olen tuttavistani ainoa, joka viettää koti-iltaa.
Kun kännykkääni kilahtaa viesti, luen sen heti.
Kun vietän iltaa ystävien kanssa, lähden yleensä kotiin vasta viimeisten joukossa.
Asuinalueellasi järjestetään Koko Korttelin Kemut -niminen yhteisöllinen katujuhla. Osallistutko?

Tutkimusviite: Przybylski, A. K., Murayama, K., DeHaan, C. R., & Gladwell, V. (2013). Motivational, emotional, and behavioral correlates of fear of missing out. Computers in Human Behavior, 29(4), 1841–1848. https://doi.org/10.1016/j.chb.2013.02.014

fomo ja jomo määritelmät

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
2 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
~Meri~
~Meri~
2 vuotta sitten

Sain testissä 30 pistettä eli tasan keskelle. En o rekisteröitynyt mihinkään someen enkä o koskaan irccaillu enkä o jostain somepaikoista ikinä edes kuullutkaan enkä tiedä mitä ne on niin ei todellakaan tarvi laittaa koko ajan jotain johonkin tilille enkä oikeestaan paljon toistenkaan seuraile. Siellä on kuitenkin jotain kuvamuunneltuja juttuja enkä tykkää sellaisista ja haluun mieluummin nähdä muita ja jutella ihan kosketusetäisyydeltä. On kiva käydä jossain jutuissa mutta on myös kiva olla menemättä mihinkään.

Jamppa
Jamppa
2 kuukautta sitten

Jes hyvä testi oli olen vissiin jonkinlainen kuppiteline rekitulppa fjomo

Muokattu viimeksi 2 kuukautta sitten by Jamppa