Perfektionisti vaatii liikaa itseltään ja muilta

Viimeksi päivitetty: |

Perfektionisti tavoittelee täydellisyyttä ja virheettömyyttä ja vaatii samaa myös toisilta. Perfektionismi on erityisesti nykyajan vitsaus: se tutkijoiden mukaan yleistynyt merkittävästi kuluneiden 25 vuoden aikana.

Mitä on perfektionismi?

Perfektionismi tarkoittaa virheettömyyden ja täydellisyyden tavoittelua ja liiallista vaativuutta itseä – ja usein myös muita – kohtaan.

Perfektionistin asettama vaatimustaso on usein niin korkealla, että siihen ei ole edes mahdollista yltää.

TUTUSTU MYÖS:
Pohditko, oletko perfektionisti?
Tee perfektionismitesti

Perfektionismin tunnusmerkit

Ajattelussa, tunteissa ja käyttäytymisessä  perfektionismi näkyy monin tavoin.

Perfektionistin voi olla vaikeaa tarttua toimeen, sillä täydellisen suorituksen tavoittelu tuntuu raskaalta ja vaikealta jo ennen tehtävään ryhtymistä. Pahimmillaan asioiden lykkääminen johtaa apaattiseen olotilaan, jossa perfektionisti ei saa tehdyksi oikein mitään.

Listat ja säännöt ovat monelle perfektionistille tärkeitä. Ne ovat yritys kontrolloida sekä omaa että työkavereiden, perheenjäsenten tai muiden läheisten ihmisten toimintaa.

Sekä omiin että toisten ihmisten heikkouksiin perfektionisti suhtautuu äärimmäisen kriittisesti. Mitä hän ei kestä itsessään, hänen on vaikea kestää muissakaan. Tekemistään virheistä perfektionisti tuntee kiukkua ja häpeää. Usein hän myös kuvittelee, että virheitä tekemällä hän tuottaa pettymyksen myös muille.

Perfektionisti ajattelee toisaalta, että hänen on suoriuduttava tehtävistään täydellisesti ja toisaalta, että hänen on oltava ihmisenä täydellinen.

”Läntistä maailmaa riivaava perfektionismiepidemia on vakava, mahdollisesti jopa kuolemanvakava, ongelma.”

Oman arvonsa perfektionisti mittaa vertaamalla itseään ja tekemisiään itse rakentamaansa täydellisyysmittariin. Hän uskoo myös, että hänen arvonsa toisten silmissä määräytyy sen mukaan, mitä hän tekee ja miten hyvin hän tekemisistään suoriutuu.

Tuore äiti saattaa esimerkiksi ajatella, että täydellisen äidin kuuluu imettää, käyttää kantoliinoja, tehdä itse soseet luomuvihanneksista ja reagoida lapsensa pienimpäänkin inahdukseen.

Työpaikan perfektionisti viilaa illat pitkät esityksiä ja raportteja ja vajoaa maan alle häpeästä, jos valmiista tuotoksesta sitten kuitenkin löytyy pilkkuvirhe.

Terveyttään vaaliva täydellisyyden tavoittelija mittaa millintarkasti niin ruokansa kuin lenkkinsä ja suo itselleen tauon rutiineistaan vain, jos kyseessä on häät, hautajaiset tai katkennut raaja.

Mistä perfektionismi johtuu?

Perfektionismin syitä voi hakea niin lapsuudesta kuin ulkoa tulevista – todellisista ja kuvitelluista – vaatimuksista.

Perfektionismitutkijat Simon Sherry ja Martin M. Smith uskovat, että ensinnäkin kilpailu nyky-yhteiskunnassa ruokkii perfektionismia. Täytyy olla todella hyvä – ehkä täydellinen? – jos mielii päästä opiskelemaan haluamaansa alaa, töihin suosittuun yritykseen ja keräämään itselleen vaikutusvaltaa, mainetta ja oikeanlaisia ystäviä.

Toiseksi tutkijat syyttävät sosiaalista mediaa, jossa maailma on kaikista virheistä ja epätäydellisyyksistä siivottu – paitsi silloin, kun söpö ”epätäydellisyys” onkin oikeastaan tarkoitettu täydellisen imagon viimeiseksi silaukseksi: kauneuspilkku poskessa, hurmaava lovi etuhampaiden välissä, nauravan vauvan porkkanasoseesta oranssit posket.

Kolmanneksi syyn niskoilleen saavat vanhemmat. Singaporessa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että mitä enemmän vanhemmat kontrolloivat lapsiaan, soimasivat heitä virheistä (esimerkiksi huonoista koenumeroista) ja puuttuivat heidän tekemisiinsä, sitä kriittisemmiksi  myös lapset itse kasvoivat omia tekemisiään kohtaan.

Perfektionismi saa aikaan rumaa jälkeä

Perfektionismitutkijat Sherry ja Smith kirjoittavat perfektionismista synkin sanakääntein.

”Läntistä maailmaa riivaava perfektionismiepidemia on vakava, mahdollisesti jopa kuolemanvakava, ongelma”, he toteavat ja kertovat lisäksi, että tutkimuksissa perfektionismin yhteys ahdistuneisuuteen, masennukseen, syömishäiriöihin ja jopa itsemurhiin on selkeästi osoitettu.

Moni ongelma haalenee ja saa kohtuulliset mittasuhteet, kun ihminen vanhenee, mutta täydellisyyden tavoittelijan elämä ei helpotu ikävuosien karttuessa.

Perfektionismi muuttaa iän myötä muotoaan ja alkaa haitata elämää toisella tavalla. Vanheneva perfektionisti muuttuu toisaalta menneissä ”epäonnistumisissaan” rypeväksi neurootikoksi ja toisaalta lakkaa tavoittelemasta uusia päämääriä, koska hän jo ”tietää” kokemuksesta, että niissä ei kuitenkaan voi koskaan onnistua täydellisesti.

Mikä lääkkeeksi perfektionismiin?

Jos perfektionisti ei pidä toimintaansa ja ajattelutapaansa ongelmana, silloin siihen on vaikea puuttua. Muutos lähtee siis ongelman myöntämisestä, minkä jälkeen perfektionisti voi alkaa harjoitella uusille tavoille monin keinoin:

1. Tarkastele kriittisesti itsellesi ja muille asettamaasi vaatimustasoa suhteessa käytettävissä oleviin voimavaroihin ja siihen, mitä tason tavoittelu vaatii. Esimerkiksi: Jos illat kuluvat enimmäkseen työkoneella eikä perheen parissa, onko syntyvä työn tulos puolisolta ja/tai lapsilta nipistetyn ajan arvoinen?

2. Tee tarkoituksella jokin tehtävä huolimattomammin kuin tavallisesti tekisit ja seuraa, mitä tapahtuu. Esimerkiksi: Lähetä sähköposti tarkistamatta oikeinkirjoitusta, osta uusi takki vertaamatta ensin kaikkia mahdollisia takkimalleja ja niiden ominaisuuksia toisiinsa, käytä eriparisukkia, lähde kotoa vilkaisematta ensin peiliin… Huomaat, että maailma ei kaadukaan, vaikka kaikki ei olekaan millilleen etukäteen hahmottelemallasi tavalla.

3. Kuulostele, miten puhut itsellesi. Osoitteletko tehtyjä virheitä vai huomaatko asiat, joissa olet onnistunut? Piiskaatko itseäsi ”vielä vähän parempaan” vai osaatko antaa itsellesi luvan tyytyä tarpeeksi hyvään?

Sherryn ja Smithin mielestä perfektionismin nujertamisessa parasta olisi ottaa käyttöön järein mahdollinen ase: pyyteetön rakkaus. Kun vanhempi rakastaa lastaan ehdoitta, lapsi oppii, että hänen arvonsa niin vanhempien kuin muiden ihmisten silmissä ei riipu koskaan siitä, mitä hän tekee tai jättää tekemättä. Riittää, että on.

Kannattaa muuten kokeilla myös aikuisten kesken.

Lähteet:
How To Overcome Perfectionism: 4 Secrets From Research
Young people drowning in a rising tide of perfectionism

Artikkelin kuva: Victoria Heath/Unsplash

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt.

guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit