Miten voit, etätöihin siirtynyt?

Viimeksi päivitetty: |

Koronavirus on siirtänyt monen toimistossa normaalisti töitä pakertavan konttorilta kotiin. Miten etätöihin siirtyminen on vaikuttanut ihmisten jaksamiseen ja vuorokausirytmiin? Asiaa tutkitaan nyt Helsingin yliopistossa. Jos sinä kuulut tähän porukkaan, voit osallistua tutkimukseen verkossa.

Muuttaako etätyö päivärytmiä?

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden verrata tavanomaisen ja etätyön vaikutuksia vuorokausirytmiin.

”Jos huomataan, että työntekijät voivat paremmin silloin, kun heillä on mahdollisuus tehdä etätöitä ja tämä on myös yhteydessä työnteon sujuvuuteen, voidaan yrityksissä pohtia etätyömahdollisuuden tarjoamista myös koronavirustilanteen jälkeen”, tutkimusta vetävä tutkijatohtori Ilona Merikanto Helsingin yliopistosta sanoo.

Lisätietoa ryhdytään keräämään kuluvan kevään aikana, kun Merikannon johtamassa hankkeessa seurataan hiljattain etätyön pariin siirtyneiden ja aikaisemmin normaaliin toimistoaikaan työskennelleiden henkilöiden vuorokausirytmiä, unta ja työnteon sujuvuutta sekä niissä mahdollisesti ilmenneitä muutoksia.

Vallitseva tilanne on ainutlaatuinen tutkimuksen kannalta, sillä nyt tutkimukseen saadaan mukaan myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät normaalisti tekisi etätöitä lainkaan.

Iltavirkun kissanpäivät?

Tutkimuksessa keskitytään erityisesti etätyön vaikutuksiin aamu- tai ilta-aikaa suosivien henkilöiden vuorokausirytmiin ja jaksamiseen.

Erityisesti iltavirkut, jotka työskentelevät normaalin toimistoajan puitteissa, voivat olla alttiimpia uni-valverytmin häiriintymiselle ja siitä johtuville terveyshaitoille.

”Etätyö voi mahdollistaa joustoa heräämisajoissa, jolloin iltavirkkujen ero luontaisen uni-valverytmin ja toteutuneen käyttäytymisen välillä ei ole niin jyrkkä. Tällä puolestaan voi olla suotuisia vaikutuksia työssä jaksamiseen ja työtehoon”, Merikanto sanoo.

Tutkimuksessa seurataan tutkittavien unta ja vuorokausirytmiä aktiivisuusrannekkeilla etätyöjakson aikana ja mittaukset toistetaan normaalityöhön palautumisen jälkeen.  Lisäksi tietoa etätyön vaikutuksista hyvinvointiin kerätään verkkokyselyn avulla.

Tutkimuksen alustavat tulokset valmistuvat kevään 2020 aikana.

Osal­lis­tu tut­ki­muk­seen!

Oletko itse hiljattain siirtynyt etätyön pariin? Onko työsi normaalisti kello 8 tai 9 alkavaa toimistotyötä? Koetko olevasi selkeästi aamu- tai iltaihminen eli sinulla on luontainen taipumus olla virkeimmilläsi joko aikaisin aamusta tai myöhään illalla?

Jos vastasit kyllä, voit osallistua tutkimukseen vastaamalla työ- ja hyvinvointikyselyyn.

Lähde: Helsingin yliopisto

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit