Hypnoosi muuttaa aivojen tapaa käsitellä tietoa – ”Aivotoiminta ikään kuin pirstaloitui”

Viimeksi päivitetty: |

Hypnoosin aikana aivojen tapa käsitellä tietoa muuttuu perustavanlaatuisesti. Tuore tutkimus auttaa ymmärtämään, miten aivot aikaansaavat muutoksia hypnotisoidun henkilön käyttäytymisessä ja tietoisuudessa.

Kuinka sähköpulssin kaiku leviää?

Turun yliopiston tutkimuksessa käytettiin menetelmää, jossa tutkitaan, kuinka aivokuorelle magneettisesti johdetun sähköpulssin ”kaiku” leviää aivoissa

Menetelmän avulla on aiemmin arvioitu aivojen järjestelmätason muutoksia eri tajunnantilojen, kuten anestesian, kooman ja unen välillä. 

Hypnoosin osalta tällaista lähestymistapaa soveltava tutkimus on maailman ensimmäinen.

Koehenkilönä erittäin suggestioherkkä 51-vuotias nainen

Tutkimuksessa keskityttiin yhteen henkilöön – 51-vuotiaaseen naispuoliseen toimistotyöntekijään –  jonka aivotoiminnassa on aiemmissa tutkimuksissa todettu tapahtuvan muutoksia hypnoosin aikana.

Koehenkilöllä ei ole todettuja psykiatrisia tai neurologisia sairauksia.

Tutkimukseen valittu koehenkilö oli erittäin suggestioherkkä: Stanfordin suggestiotestistä hän sai maksimipisteet.

Hypnoosiin yhdellä sanalla

Koehenkilö kykenee hypnoosissa kokemaan asioita, joita normaalitilassa ei pitäisi olla mahdollista kokea, kuten eläviä kuulo- ja näköhallusinaatioita.

Tutkimuksen aikana henkilö istui silmät kiinni paikallaan, joko hypnotisoituna tai normaalisti hereillä. Kokeessa hypnoosi aiheutettiin yhden sanan avulla (”hypno”), joten koetilanteet olivat hypnoosia lukuun ottamatta identtiset.

”Tämä mahdollisti koetilanteen ja muiden tekijöiden kuten vireystilan vaikutuksen tiukan kontrolloinnin”, psykologian erikoistutkija Jarno Tuominen kertoo.

Aivoalueiden reaktioista itsenäisempiä

Normaalissa valvetilassa aivojen eri osat jakavat tietoa toistensa kanssa. Tutkimuksessa havaittiin, että hypnoosissa eri aivoalueiden reaktiot muuttuivat itsenäisemmiksi.

”Kun normaalitilassa aivot muodostavat yhtenäisen systeemin, hypnoosin aikana aivotoiminta ikään kuin pirstaloitui, eivätkä aivoalueet synkronoineet toimintaansa keskenään yhtä vahvasti kuin valvetilassa”, kliinisen neurofysiologian laitoksen tutkija Henry Railo kuvaa.

Tutkijoiden löydös osoittaa, että hypnoosin aikana aivotoiminta saattaa muuttua paljonkin verrattuna tavalliseen valvetilaan. 

Löytö auttaa ymmärtämään, mitkä muutokset aivotoiminnassa selittävät hypnoosiin liittyviä tajunnan ja käyttäytymisen muutoksia, kuten herkkyyttä suggestioille.

”Vaikka löydöstä ei voida yleistää ennen kattavia jatkotutkimuksia muilla henkilöillä ja ryhmillä, tulos osoittaa minkälaisia muutoksia hypnoosi aivoissa saa aikaan henkilöllä, jolla ilmiö esiintyy poikkeuksellisen selkeänä”, Tuominen sanoo.

Tutkimus julkaistiin maaliskuussa Neuroscience of Consciousness -lehdessä.

Artikkelin kuva: Grooveland Designs ja Christopher Campbell/Unsplash

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit