Lapsi oppii anteliaisuutta rakastavassa ja myötätuntoisessa suhteessa vanhempiinsa

Viimeksi päivitetty: |

Myötätuntoisesti lapsiinsa ja muihin ihmisiin suhtautuvien äitien lapset oppivat anteliaammiksi, selviää Kalifornian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Alle kouluikäisiä lapsia tutkittiin laboratoriossa leikin keinoin. Lapsille kerrottiin, että he voivat ansaita poletteja tekemällä erilaisia tehtäviä. Poletteja voisi myöhemmin käyttää palkinnon lunastamiseen. 

Leikki-ikäisen tiukka paikka: pidänkö kaiken itse vai jaanko toisen kanssa?

Lopulta jokainen lapsi oli ansainnut itselleen 20 polettia. Ennen testitilanteen loppua lapsille kerrottiin, että he voisivat halutessaan lahjoittaa kaikki tai osan poleteistaan muille lapsille. 

Koe toteutettiin kaksi kertaa, kahden vuoden välein. Ensimmäisellä tutkimuskerralla lapsille kerrottiin, että poletit voisi lahjoittaa sairaille lapsille, jotka eivät päässeet leikkimään. 

Toisella kerralla heille sanottiin, että poletit olisi mahdollista antaa kovia kokeneille lapsille. 

Äitien dilemma: kärsinkö itse vai katsonko, kun toinen kärsii?

Lasten suorittaessa omia tehtäviään heidän äitinsä vastasivat toisaalla koetta varten suunniteltuun kyselyyn. Kyselyssä äidin pohtivat, mitä vastaisivat muun muassa tällaisiin väittämiin:

  • “Teen mieluummin asioita, jotka auttavat lastani kuin asioita, jotka auttavat minua itseäni.”
  • “Töissä ja muissa toimissani ihmiset voivat luottaa siihen, että autan aina tarvittaessa.”
  • “Kärsin mieluummin itse kuin näen jonkun toisen (tuntemattoman) kärsivän.”

Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 74 lasta äiteineen. Tutkimuksen ensimmäisellä kierroksella lapset olivat 4-vuotiaita. Kaksi vuotta myöhemmin mukana oli 54 äiti-lapsiparia. Tulokset olivat samansuuntaisia molemmilla tutkimuskerroilla. 

Myötätuntoisten äitien lapset lahjoittivat enemmän

Enemmän polettejaan lahjoittivat molemmissa ikäryhmissä ne lapset, joiden äidit olivat myötätuntoisempia.

Tutkijat arvelevat, että äidin muita kohtaan osoittama myötätunto vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen ainakin kahdella tavalla.

Ensinnäkin lämmin emotionaalinen suhde äidin ja lapsen välillä luo hyvän perustan, jonka turvin lapsen on hyvä harjoitella myötätuntoista suhtautumista toisiin ihmisiin. Toiseksi myötätuntoisesti muihin suhtautuva äiti todennäköisesti opettaa myös esimerkillään lastaan toimimaan maailmassa kuten hän itsekin toimii.

Hyvä teko tuntuu hyvältä tekijästäänkin

Antelias käyttäytyminen hyödytti myös lapsia itseään. Polettejaan paljon  lahjoittaneet lapset olivat rauhallisempia itse lahjoitustilanteen jälkeen kuin lapset, jota eivät luopuneet poleteistaan tai antoivat niitä pois vain vähän. Lasten fysiologista virittyneisyyttä seurattiin tarkkailemalla heidän sykettään. 

“Prososiaalinen käyttäytyminen saattaa toimia luonnon omana rauhoitusmekanismina”, tutkijat arvelevat.

Myönteinen kierre ruokkii itseään. Hyvää tekoa seuraava rauhallinen olo vahvistaa anteliasta käyttäytymistä: Jos antaminen tuntuu näin hyvältä, miksi en tekisi samaa uudelleen?

Tutkimus julkaistiin marraskuussa 2020 Frontiers in Psychology -lehdessä. 

Lähde: UC Davis: Is It Better to Give Than Receive? 

Tutustu myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit