ESFP: Tällainen olet 16 persoonallisuutta -tyypittelyn mukaan

Viimeksi päivitetty: |

ESFP on sydämellinen ja sosiaalinen viihdyttäjä. Hän syttyy vaihtelevista töistä, joissa asioita pääsee toteuttamaan käytännössä.

  • E = Ekstrovertti (asenne ympäristöön)
  • S = Tosiasiallinen (tapa hankkia informaatiota)
  • F = Tunteva (päätöksenteon peruste)
  • P = Spontaani (elämäntyyli)

ESFP-tyyppejä on väestöstä noin 6 prosenttia.

TESTI: 16 persoonallisuutta – mikä niistä sinä olet? Ota selvää!

Hauskinta on elää hetkessä

ESFP-persoonallisuustyyppinen ihminen elää hetkessä ja nauttii siitä täydestä sydämestään. Koska kaikki hauska vetää häntä puoleensa, rutiininomaiset tehtävät jäävät helposti kesken silloin, kun vastaan tulee uusi mielenkiintoinen ihminen tai idea. Tasapainon löytyminen leivän ja sirkushuvien välille voi joskus olla vaikeaa.

Myös liian yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat ESFP:lle myrkkyä eikä pitkän tähtäimen suunnittelu kuulu hänen vahvuuksiinsa.

Lue myös: Big Five -malli kuvaa viisi suurta persoonallisuuden piirrettä

Parrasvaloissa paistattelusta nauttiva ESFP on esteetikko

Sosiaalinen ESFP iloitsee toisten seurasta ja ystävyyssuhteiden luomisesta. Ystäviään tämä persoonallisuustyyppi puolustaa raivokkaasti – mutta saattaa välillä unohtaa pitää huolta omista rajoistaan ja päästää toisten loukkaavat sanat ihon alle.

ESFP haluaa näyttää hyvältä ja monesti hänet tunnetaankin esteettisestä silmästään ja tyylitajustaan. Tämä persoonallisuustyyppi ei todellakaan halua piilotella lavasteissa vaan nauttii täysin siemauksin paistattelusta parrasvalojen loisteessa. Viihdyttäjänä hän onkin monien juhlien tervetullut vieras.

Ei kiitos konflikteille

Vaikka tämä ekstrovertti nauttii huomiosta, hän on kaikkea muuta kuin itsekeskeinen. ESFP on tarkka vaistoamaan toisten tunteet eikä epäröi tarjota lohtua tai käytännön apua. Konflikteja hän välttää viimeiseen asti – silloinkin kun ei ehkä pitäisi.

Rakkaudessa hän antaa palaa. Hän on tavattoman viihdyttävää seuraa eikä tylsiä hetkiä juuri tule. Jos pitkästyminen kuitenkin pääsee yllättämään, etenkin nuoremmat ESFP:t eivät epäröi päättää suhdetta siihen ja jatkaa hauskanpitoaan uuden tuttavuuden kanssa.

Menneisyydessä vellominen tai tulevaisuuden suunnittelu ei juuri kiinnosta tätä persoonallisuustyyppiä. Herkkänä ja emotionaalisena ei myöskään mielellään ota vastaan parisuhdeneuvoja, olivatpa ne miten hyvää tarkoittavia tahansa.

Oletko introvertti vai ekstrovertti? Tee testi

Ystävien kanssa vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Ystäviensä kanssa toimintaa rakastava ESFP ei juurikaan istuskele keskustelemassa syvällisiä. Menoa ja meininkiä riittää joskus liiankin kanssa, ja silloin harkitsevaisemmat ystävät saattavat pudota kyydistä.

Uutuudenviehätys on keskeinen voima myös ESFP:n ystävyyssuhteissa – niin kuin oikeastaan koko elämässä.

Lapsiaan ESFP rohkaisee seikkailuun

Lapsiaan ESFP rohkaisee kokeilemaan uutta, testaamaan ja seikkailemaan. Tiukkaan kurinpitoon hän ei juuri usko, eikä ylimitoitettuihin vaatimuksiin esimerkiksi koulussa menestymisen suhteen.

Leikkiin hän on sen sijaan aina valmis ja emotionaalista tukea hänen lapsensa saavat yllin kyllin.

Lähteet:
16 Personalities: Entertainer Personality
The Myers & Briggs Foundation
Mbtionline: ESFP

Artikkelin kuva: Brooke Cagle/Unsplash

Mikä Myers-Briggs?

Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori (MBTI) ja muut samankaltaiset, alun perin Carl Jungin vuosisadan takaisiin teorioihin perustuvat persoonallisuustyypittelyt kuvaavat persoonallisuutta neljällä ulottuvuudella:

– asenne ympäristöön: E tai I (ekstrovertti tai introvertti)
– tapa hankkia tietoa: S tai N (tosiasiallinen tai intuitiivinen)
– päätöksenteon peruste: T tai F (ajatteleva tai tunteva)
– elämäntyyli: J tai P (harkitseva tai spontaani)

Näiden kirjainten yhdistelmästä saadaan 16 erilaista persoonallisuustyyppiä – 8 introverttia ja 8 ekstroverttia.

Vaikka MBTI on edelleen maailman käytetyimpiä persoonallisuustestejä, viime vuosina sitä on kritisoitu ankarasti. Tiivistelmän kritiikin avainkohdista löydät jutusta Onko Myers–Briggsin persoonallisuustestissä mitään mieltä?

Tyypittely voi siis tarjota työkaluja itsetutkiskeluun, mutta se ei ikinä ole persoonallisuutesi koko kuva. Me olemme fantastisen kompleksisia olentoja ja on mahtavaa, että kukaan meistä ei mahdu yhteen laatikkoon.

16 persoonallisuutta -tyypittelyn mukaiset introvertit:

ISTJ | INTJ | INFJ | ISFJ | INTP | INFP | ISFP | ISTP

16 persoonallisuutta -tyypittelyn mukaiset ekstrovertit:

ESTJ | ENTJ | ENFJ | ESFJ | ENTP | ENFP | ESFP | ESTP

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit