Näin rohkaistut puhumaan vierasta kieltä – virheet kuuluvat asiaan 

Viimeksi päivitetty: |

Olen toiminut yli 30 vuotta liike-elämän englannin kouluttajana ja valmentajana. Tänä aikana olen kuullut opiskelijoideni suusta saman lauseen toistuvasti: ”Olen kyllä opiskellut kieltä, mutta en silti uskalla puhua sitä.” 

Englannin kielikouluttaja ja valmentaja David Houghton
David Houghton
English Unlocked

Mikä sääli se onkaan. Opimme uuden kielen, jotta voisimme helpommin tutustua, tehdä töitä ja viestiä muiden kulttuurien edustajien sekä vieraita kieliä puhuvien ihmisten kanssa. Silti jännitämme puhumista niin paljon, että koko kielen opiskelun tärkein tavoite uhkaa jäädä toteutumatta. 

Opiskelijan itseluottamuksen kasvattaminen ja passiivisen kielitaidon herättely onkin etenkin opintojen alkuvaiheessa ratkaisevan tärkeää.

Mikä saa meidät menettämään rohkeuden puhua vierasta kieltä? Ja miten uskalluksen voi taas löytää?

Miksi vieraan kielen puhuminen pelottaa?

Vieraan kielen puhuminen voi tuntua pelottavalta monesta syystä.

Ensinnäkin oppilas saattaa olla kielen opiskelussaan niin alkuvaiheessa, että hänellä ei yksinkertaisesti vielä ole riittävää sanastoa keskustelun ylläpitämiseen. 

”Opiskelijan itseluottamuksen kasvattaminen ja passiivisen kielitaidon herättely on etenkin opintojen alkuvaiheessa ratkaisevan tärkeää.”

Toiseksi voi olla, että hän on opiskellut kieltä kauan sitten, mutta tilaisuuksia sen puhumiseen on ollut harvassa, ja siksi kielitaito on päässyt ruostumaan.

Kolmanneksi uskalluksen puute voi liittyä tietynlaisiin tilanteisiin: esimerkiksi isossa porukassa suun avaaminen voi tuntua vaikeammalta. 

Työhön liittyvissä tilanteissa saattaa ilmetä omia haasteitaan, erityisesti alan erikoissanaston hallinnan puutteesta johtuen.

Jännittämisen taustalla voi myös piillä kulttuurieroja: Varautunut suomalainen saattaa jäädä vähäsanaisemmaksi vuorovaikutustilanteissa, joissa vastassa ovat puheliaat britit tai amerikkalaiset.

”Varautunut suomalainen saattaa jäädä vähäsanaisemmaksi vuorovaikutustilanteissa, joissa vastassa ovat puheliaat britit tai amerikkalaiset.”

Vieraan kielen puhumisen vaikeudet ovat minullekin tuttuja. Olen asunut Suomessa yli 30 vuotta, ja nykyisin tulee suomen kielen kanssa toimeen hyvin arkisissa tilanteissa. Kuitenkin isommassa porukassa, jossa kaikki muut paitsi minä ovat suomalaisia, osallistuminen vilkkaaseen suomenkieliseen keskusteluun tuntuu haastavalta. 

Ymmärrän toisten puheesta valtaosan, mutta suomenkielisen puheen tuottamisessa tunnen olevani muita paljon hitaampi. 

Voikin käydä niin, että en lopulta sano mitään. Minulle se ei ole suuri ongelma – välillä on ihan mukava vain istua ja kuunnella toisten juttuja. Usein kuitenkin olisi mukavampaa, jos pystyisin olemaan keskusteluissa täysillä mukana.

Muut tilanteessa olevat saattavat ymmärtää hiljaisuuteni väärin. He ehkä olettavat, että murehdin jotain, tai että heidän juttunsa eivät kiinnosta minua. Tai että olen tyly, varautunut, ujo tai jopa vähän yksinkertainen. 

Mikään edellä mainituista ei ole totta. Nero en ole, mutta en myöskään tyhmä. Puhuminen toisten kanssa on minusta mahtavaa, olen tavattoman sosiaalinen enkä uskoakseni tippaakaan tyly. Olenhan britti, ja moni suomalainen saattaa pitää minua jopa liian puheliaana! 

Miten rohkaistua puhumaan vierasta kieltä?

Miten sitten vieraan kielen puhumisen pelosta voi päästä yli? Me ihmiset olemme tietysti erilaisia – siinä missä jotkut huokuvat itsevarmuutta, toiset löytyvät janan toisesta päästä. 

Paras neuvoni silti on, että jatka sinnikkäästi kielen opiskelua ja avaa rohkeasti suusi aina uudelleen. Kompuroinnit vaikeissa tilanteissa kannattaa kääntää voitoiksi: yritin ja selvisin! 

Mitä useammin avaat suusi, sitä helpommaksi se käy. Käytä kieltä aina, kun siihen tarjoutuu tilaisuus – kaupoissa, puhelimessa, naapureiden kanssa… 

”Mitä useammin avaat suusi, sitä helpommaksi se käy.”

Voit ihan hyvin kertoa keskustelukumppanillesi, miksi et puhu kieltä kuin paikallinen, sillä silloin toinen pystyy sopeuttamaan omaa viestintäänsä sinun taitotasoosi sopivammaksi. Ennen kaikkea muut arvostavat sitä, että yrität. 

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta ajan saatossa huomaat eron. Aktiivinen sanavarastosi kasvaa, kuullun ymmärtäminen paranee. Rohkeutesi puhua kasvaa kohisten. 

Vieraan kielen oppiminen ei ole helppoa, joten voit jo onnitella itseäsi. Olet käyttänyt tunteja ja taas tunteja uuden oppimiseen ja oppinutkin jo vaikka mitä. 

Ole siis ylpeä saavutuksestasi ja vie oppisi käytäntöön missä ja milloin vain voit. Virheiltä et välty, mutta ne kuuluvat prosessiin ja ovat osa oppimisen hauskuutta.


Kun juttelet omaa kieltäsi vasta opettelevan kanssa, toimi näin: 

Jos itse olet natiivi kielen taitaja, kuinka kohdata äidinkieltäsi vasta opetteleva? Yksinkertaista: anna tälle mahdollisuus harjoitella! 

Kieltä vasta opetteleva saattaa istua hiljaa, vaikka sanottavaa olisi kuinka. Tarvitaan vain hieman rohkaisua ja kärsivällisyyttä. 

Yritä ottaa toinen mukaan keskusteluun, puhu hieman tavallista hitaammin ja selkeämmin ja käytä helppoja sanoja. Ja kuuntele. 

Muista myös mahdolliset erot eri kulttuurien välillä: 

Tietyt kulttuurit ovat luonnostaan pidättyväisempiä, kuten suomalaiset.

Me britit taas kestämme hiljaisuutta niin huonosti, että epämukavuuksissamme täytämme kaikki hiljaiset hetket kevyellä lörpötyksellä ja usein merkityksettömillä puheenaiheilla.

Kun siis keskustelet suomalaisen kanssa englanniksi, muista antaa tälle tarpeeksi tilaa ja aikaa osallistua.

David Houghton on English Unlocked -yrityksen perustaja ja kielikouluttaja, joka on opettanut liike-elämän englantia ja viestintätaitoja suomalaisissa yrityksissä vuodesta 1992.

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit